Zes tips van miljonairs om geld te sparen

|Posted by | Financiën, Persoonlijke Lening, Savings
Tags: ,

Vind je het ook zo moeilijk om jouw geld te sparen? We kunnen het je niet kwalijk nemen… Geld uitgeven is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Je winkelwagen volladen in enkele klikken, contactloze betalingen uitvoeren of je abonnementen die automatisch verlengd worden: het lijkt of ze er alles aan doen om je geld te laten uitgeven. Gelukkig hebben enkele miljonairs hun geheimen om geld te sparen gedeeld. De belangrijkste tip? Als alles om je heen je lijkt aan te sporen om meer geld uit te geven, kan je gewoon de rollen omdraaien: geld uitgeven moeilijker maken door extra maatregelen te nemen die je uitgaven in de hand houden. 

De rijkste mensen hebben één ding gemeen: ze letten goed op hun cashflow – hoeveel geld ze verdienen en hoeveel geld ze in dezelfde periode uitgeven. Met een welomlijnd budget en de discipline om zich daaraan te houden, zorgen zij er voor dat er altijd meer geld binnenkomt dan er naar buiten gaat. Hier zijn enkele tips om hun aanpak te volgen.

Betaal met contant geld

John Savin, oprichter van Savin Wealth Management, raadt aan om het gebruik van bankkaarten zoveel mogelijk te vermijden. Anticipeer in plaats daarvan op alle betalingen die je contant kunt doen (boodschappen, tanken, kleding, …) en zet daarvoor een envelop opzij. Zo voorkom je dat je te gemakkelijk naar jouw bankrekening grijpt en kan je aankopen doen tot een bepaald budget. Wanneer het geld begint op te raken, moet je beter nadenken over je uitgaven en proberen de verleiding te weerstaan om meer van je bankrekening te halen.

Maak een spaarplan

In plaats van elke maand een beetje te sparen en dat geld uit te geven als je iets leuk vindt, raadt Brian Lim, CEO van Into the AM, aan om net andersom te denken. Bereken hoeveel geld je nodig hebt om een project te financieren, een reis te maken of zelfs financieel vrij te worden, en bepaal hoeveel tijd je jezelf geeft om dat doel te bereiken door te sparen. In plaats van € 12.000 te sparen voor een onbekende datum, spaar je beter € 500 per maand gedurende 24 maanden. Je zal dit doel veel minder ontmoedigend vinden. 

Betaal via permanente opdrachten

Automatiseer je spaargeld door een doorlopende opdracht aan te maken voor het geld dat je wilt sparen, maar ook voor al jouw regelmatige betalingen: je rekeningen, jouw huur, je kredieten, … Zo kan je ook niet ‘vergeten’ om geld te sparen of om een rekening te betalen. Als alles aan het begin van de maand al is betaald, heb je een veel beter overzicht op wat je nog te besteden hebt en behoed je jezelf voor eventuele aanmaningskosten.

De magische “50-30-20-budgetregel” 

Miljonair Kyle Taylor zou zijn fortuin hebben gemaakt met deze eenvoudige inkomenssplitsing: 50% van zijn maandelijkse inkomen gaat rechtstreeks naar zijn spaarrekening en wordt gespaard voor lange termijn. 30% is bestemd voor de financiering van zijn levensstijl (huis, eten, vervoer, rekeningen, enz.) en slechts 20% kan worden besteed aan uitspattingen (restaurants, cadeaus, reizen, enz.). Volgens hem denken de meeste mensen dat 50% van hun salaris sparen gewoon onmogelijk is, maar als ze een inventaris zouden maken van al hun uitgaven, zullen zij zien dat een groot deel van hun inkomen opgaat aan een levensstijl die hun huidige middelen te boven gaat, of aan aangename maar onnodige uitgaven. We zeggen niet dat je jouw loon meteen moet halveren, maar als je jouw maandelijkse uitgaven bekijkt, kan je zien waar je gemakkelijk geld kunt besparen.

Betaal eerst jezelf 

Dit advies komt van Warren Buffet zelf. Zodra je salaris op je bankrekening staat, moet je eerst geld overmaken naar je spaarrekening. Dat geld wordt overgemaakt en dan raak je het niet meer aan. Dan komen de maandelijkse uitgaven: rekeningen, huur, aflossingen, enz. Alleen met het bedrag dat je overhoudt nadat je alle verplichte betalingen hebt verricht, kan je jouw maand budgetteren. Over het algemeen maken we de fout om andersom te denken: we doen onze uitgaven, en sparen wat er aan het eind van de maand op onze rekening staat… Wat natuurlijk minder effectief is om onze doelen te bereiken.

Kleine, onnodige uitgaven

Zoals het gezegde luidt: alle kleine beetjes helpen. In dit geval betekent dat om te beginnen met het schrappen van de kleine uitgaven die geen invloed lijken te hebben op je spaargeld. Vervang ’s morgens jouw meeneemkoffie door een thermoskan, zie af van dat “extraatje” voor de lunch, kies voor het openbaar vervoer in plaats van een Uber te bestellen, … Beetje bij beetje, door deze kleine uitgaven uit je dagelijkse routine te schrappen, zal je erin slagen veel geld te besparen zonder het gevoel te hebben dat je jezelf iets ontzegt. Een tip van Chris Reining, een selfmade miljonair die al op zijn 37e met pensioen kon gaan!

Bonus: Tip van de redactie…

Heb je snel geld nodig? Geld besparen kost tijd. Tijd die we soms niet hebben. Een huwelijk, een baby, verbouwingen,… Al deze dingen zijn niet gemakkelijk financieel te plannen, gewoon omdat je nooit weet wanneer ze zullen gebeuren. Daarom overwegen de meeste Belgen een persoonlijke lening. Je kan het beschouwen als een voorschot dat de bank je geeft op jouw spaargeld voor de komende maanden of jaren. Op die manier kan je jouw plannen in het heden uitvoeren, in plaats van alles uit te stellen tot later, zonder je spaarrekening leeg te maken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.