Er zijn ongeveer twintig gas- en elektriciteitsleveranciers in België, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde en ze bieden elk verschillende tariefpakketten aan. Welke leverancier het beste bij je past, hangt af van verschillende factoren zoals de regio waarin je woont, je verbruik, de grootte van je huishouden, het type woning waarin je woon, etc. Het is daarom sterk aanbevolen om regelmatig de verschillende aanbiedingen te vergelijken, zodat je zeker het voordeligste tarief vindt. Zeker als je naar een ander huis of een andere regio verhuist.
Het is belangrijk om te weten welk type energie je nodig hebt. In principe heeft iedereen elektriciteit nodig voor verlichting, het gebruik van apparaten en het opladen van batterijen. Maar wat betreft verwarming, zijn er meerdere opties: elektriciteit, gas of stookolie. Misschien heb je wel een gas- of elektrisch fornuis. Het is dus essentieel om te bepalen welk type energie je precies nodig hebt.
Je moet dus op letten, sommige leveranciers bieden alleen elektriciteit, alleen gas, of beide in combinatie aan. Het is dus belangrijk om te weten welke opties beschikbaar zijn.
Je kunt heel eenvoudig van energieleverancier veranderen in België, of je nu verhuist, gaat verhuizen of simpelweg je maandelijkse factuur wilt verlagen. Er zijn geen opzegkosten in België, dus overstappen van je huidige leverancier naar een andere met betere voorwaarden is volledig gratis.
Om te beginnen, ga je naar onze vergelijkingspagina en voer je informatie over je huishouden en verbruik in, evenals het type gebouw waarin je woont. De tool zal vervolgens de lijst met leveranciers filteren en alleen degenen weergeven die aan jouw criteria voldoen. Kies het aanbod dat je wilt en wij zorgen voor de rest. Je nieuwe contract gaat in binnen een maand na de aanvraag.
Wanneer je verschillende leveranciers en tarief pakketten vergelijkt, zijn er enkele zaken waarop je moet letten:
De jaarlijkse en maandelijkse kosten: Deze worden weergegeven op je factuur. Je betaalt elke maand een bedrag op basis van drie elementen:
Alleen jouw energieverbruik (uitgedrukt in kWh) beïnvloedt jouw factuur. De rest van de kosten is vast. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig een leverancier te kiezen om te profiteren van de beste tarieven.
Vast’ of ‘variabel’: Net als bij banken die leningen met vaste of variabele rente aanbieden, bieden energieleveranciers ook de keuze tussen een prijs die gedurende de hele looptijd van het contract ongewijzigd blijft en een prijs die kan stijgen of dalen.
Kwaliteit van de klantenservice: Is de klantenservice gemakkelijk te bereiken? Moet je lang wachten voordat je geholpen wordt? Wanneer je een contract afsluit met een leverancier, verloopt alles meestal soepel. Maar als je het contract wilt opzeggen of informatie over een factuur wilt krijgen, zijn ze dan even efficiënt?
Milieueffect: Wordt de elektriciteit geleverd door middel van een gascentrale? Windturbines? Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de milieueffecten van hun consumptie, en leveranciers hebben dit begrepen. Het is steeds gebruikelijker dat ze een pakket met "groene energie" aanbieden. "Schone" energie gaat echter vaak gepaard met extra kosten. Consumenten besteden ook meer aandacht aan de reputatie en ethiek van leveranciers.
Land van herkomst: Of het nu gaat om aardgas of elektriciteit, België is sterk afhankelijk van zijn buurlanden en de elektriciteit die je verbruikt kan in feite afkomstig zijn uit Duitsland, Nederland of Frankrijk. Er zijn echter wel leveranciers die "100% Belgische" energie aanbieden.
Extra services: Energieleveranciers bieden ook aanvullende producten en diensten aan, zoals het onderhouden van de verwarmingsketel, thermische isolatie, de installatie van radiatoren en zonnepanelen, om je energieverbruik te optimaliseren.