Beleggen in cryptomunten

Wil je cryptomunten kopen, maar weet je niet goed hoe je eraan begint en wat de voordelen en risico’s zijn? Ontdek hier alles wat je moet weten voor je begint.

De populariteit van cryptomunten

Cryptomunten zijn aan een stevige opmars bezig. Meer en meer beleggers nemen de digitale munten op in hun beleggingsportefeuille. De munten bieden beleggers immers een extra optie om hun investeringen te diversifiëren. Voornamelijk jonge beleggers lonken naar de crypto’s. Maar net zoals bij ieder andere belegging gaat een investering in cryptomunten gepaard met een resem risico’s. Door de hoge rendementen die je bij sommige munten op korte termijn kan realiseren, vergeten sommige cryptoliefhebbers dat ze een aanzienlijk deel van hun kapitaal kunnen verliezen. De koers van een cryptomunt is zowaar moeilijker te voorspellen dan die van een aandeel.

Wat zijn cryptomunten?

Alvorens je kan starten met beleggen in cryptomunten, is het belangrijk om te weten wat crypto’s juist zijn. Dergelijke munten kan je immers niet zomaar vergelijken met aandelen of andere beleggingsproducten.

Om te beginnen is er geen centraal toezicht bij cryptomunten. Dat betekent dat er geen centrale toezichthouder is die de regels bepaalt, of de koers van een bepaalde munt kan sturen. In de traditionele financiële wereld hebben de centrale banken een impact op onder meer de waarde van geld en de aandelenmarkten. Door hun rentebeleid kunnen ze bijvoorbeeld investeren in aandelen aantrekkelijker maken.

De cryptomunten zijn digitale munten die worden bijgehouden op de blockchain.

  • Dat is als het ware een database waarop alle cryptotransacties worden bijgehouden en goedgekeurd.
  • Het gaat overigens veel verder dan het louter en alleen goedkeuren van financiële transacties. De blockchain kan ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens bevatten.
  • De transacties worden goedgekeurd door zogenaamde miners. Zij krijgen een beloning in de vorm van crypto’s voor het werk dat ze leveren.
  • Er bestaan verschillende manieren om crypto’s te genereren:
    • Proof of Work: Miners laten hun pc’s allerhande complexe wiskundige vraagstukken oplossen om zo transacties goed te keuren. Zij krijgen daarvoor cryptomunten in de plaats.
    • Proof of Stake: In dit geval wordt er niet gesproken van miners, maar van validators. Je moet zelf over crypto’s beschikken om die vervolgens als borg te gebruiken. Dat bedrag wordt een stake genoemd. Op basis van die stake wordt bepaald wie een transactie mag verifiëren. Hoe groter de stake, hoe groter de kans dat je een transactie mag verifiëren. Er worden hier geen extra munten gecreëerd, maar de beloning bestaat uit de transactiekosten die zijn betaald.
  • De cryptomunten blijven overigens op de blockchain staan. Er bestaan wel allerhande ‘wallets’, maar die zijn bedoeld om je toegangscodes op te slaan. Dankzij die codes kan je handelen in cryptomunten. Zonder die codes verlies je de toegang tot je munten.
    • Bij heel wat handelsplatformen is het voldoende om je aan te melden op het platform als je digitale munten wenst te verhandelen. Bij wallets heb je wel degelijk de toegangscodes nodig.

Cryptomunten kunnen vrijwel door iedereen gecreëerd worden. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om geld op te halen voor een cryptoproject dan bijvoorbeeld naar de beurs te trekken met je bedrijf.

Starten met investeren in cryptomunten

In tegenstelling tot de aandelenmarkten kan je niet via de vertrouwde brokers, zoals de banken, beleggen in cryptomunten. Om te beleggen in cryptomunten moet je een account aanmaken op een handelsplatform voor crypto’s, zoals Coinbases en Binance. Via dergelijke platformen kan je beleggen in allerhande crypto’s.

  • Hou er wel rekening mee dat niet alle cryptomunten beschikbaar zijn op eender welk platform. Bekijk daarom eerst of je favoriete handelsplatform de mogelijkheid biedt om te handelen in de munt die je wenst te bezitten.
  • Verlies de kosten niet uit het oog (zie verder). Die kunnen variëren van platform tot platform.
  • Bekijk op welke manieren je crypto’s kan kopen. Dat kan bij het ene platform eenvoudiger zijn dan bij het andere. Zo laat het ene platform je toe om geld over te schrijven, terwijl een ander uitsluitend werkt met kredietkaarten.

Bij het merendeel van de cryptoplatformen kan je je beleggingen raadplegen door je simpelweg aan te melden bij het platform. Indien je jouw crypto’s wilt gebruiken voor andere zaken, of wilt beleggen in een specifieke crypto die niet beschikbaar is op je favoriete handelsplatform, kan je een wallet aanmaken.

  • In zo’n wallet kan je de toegangscodes tot je cryptomunten opslaan. Een wallet stelt je dan ook in staat om allerhande transacties te doen.
  • Er bestaan twee type wallets:
    • Cold wallet: Dat is een hardware, kan je best vergelijken met een USB-stick, waar je je toegangssleutels op bewaart. Je kan zo’n wallet gemakkelijk overal met je meenemen. We raden wel aan om die altijd op een veilige plaats te bewaren.
    • Hot Wallet: Dat is een software, dankzij zo’n portefeuille kan je je sleutels opslaan in een digitale portefeuille. Je hoeft je simpelweg in te loggen om gebruik te maken van een hot wallet.

Tip: Doe je onderzoek

Net zoals bij ieder andere belegging is het een slecht idee om je in een crypto-avontuur te storten als je niet weet waar je aan begint. Het is dan ook belangrijk om voldoende onderzoek te doen alvorens je ook maar één cent investeert in cryptomunten.

  • Staar je niet blind op succesverhalen. Met de regelmaat van de klok komen er berichten naar de oppervlakte over mensen die op zeer korte tijd rijk zijn geworden dankzij de plotse hausse van één of meerdere cryptomunten. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde memecoins.
    • Memecoins zijn grapmunten. Er gaan geen projecten schuil achter zo’n munt. En toch behoren enkele grapmunten, zoals Dogecoin, tot de grootste munten op de markt (op basis van marktkapitalisatie). Dergelijke munten krijgen doorgaans een boost door een hype die gecreëerd wordt op onder meer sociale media.
    • De koers van dergelijke munten kunnen fors stijgen, maar enorme dalingen zijn zeker niet uitgesloten. Doorgaans is zo’n haussemoment van korte duur.
  • Er bestaan duizenden cryptomunten. Dagelijks worden er wel nieuwe munten gecreëerd. Het is dan ook niet eenvoudig om een munt op maat uit te kiezen.
    • Kies een cryptomunt die al een aantal zaken bewezen heeft. Denk bijvoorbeeld aan munten die een eigen blockchain ontwikkelen waarop allerhande zaken kunnen gerealiseerd worden, zoals de mogelijkheid om Defi-contracten af te sluiten.
      • DeFi staat voor Decentralized Finance: dat komt er op neer dat je via de blockchain ook bepaalde contracten kan afsluiten, zoals bijvoorbeeld een lening.
    • Pas op voor fraudeurs. Op de blockchains zijn er ook heel wat fraudeurs actief. Zij pakken uit met allerhande beloftes, maar hebben enkel de bedoeling om aan de haal te gaan met je geld. Wees op je hoede als er onredelijke beloftes worden gemaakt.
    • Als je een munt hebt gevonden, ga na wat andere mensen over het project zeggen. Er bestaan al heel wat nieuwssites, bloggers of vloggers die gespecialiseerd zijn in cryptomunten. Zij volgen dan ook heel wat munten van dichtbij op. Probeer meerdere bronnen te raadplegen.

FAQ

Cryptomunten kunnen een heel mooi alternatief zijn voor traditionele beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, beleggingsplannen of beleggingsfondsen.

  • Om te beginnen kan je heel mooie rendementen realiseren. De afgelopen jaren hebben heel wat cryptomunten mooie koerswinsten kunnen voorleggen. Cryptospecialisten zijn ervan overtuigd dat we de top nog niet bereikt hebben.
  • We zien dat meer en meer landen de cryptomunten omarmen, zij het soms in zeer beperkte mate. Een regulering is van cruciaal belang om de cryptomunten een legitieme plek te geven in de financiële wereld.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het beleid van centrale toezichthouders. Er zijn geen gecentraliseerde instellingen die invloed kan uitoefenen op je cryptoportefeuille. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk dat bijvoorbeeld een centrale bankier plotsklaps de waarde van bepaalde cryptomunten kan verlagen. Decentralisatie is dan ook de grootste troef van crypto’s.
  • Crypto’s zijn veel meer dan een alternatief voor traditionele valuta’s. De jongste jaren hebben al heel wat projecten het levenslicht gezien op de blockchains. Denk bijvoorbeeld aan DeFi’s (zie hierboven) en NFT’s.
    • NFT’s, voluit non-fungible token, zijn als het ware digitale objecten op de blockchain. Op die blockchain is te zien wie de effectieve eigenaar is van een digitaal object, denk bijvoorbeeld aan digitale verzamelkaarten. Intussen hebben bijvoorbeeld ook al NFT-games het levenslicht gezien.
    • Als je op tijd investeert in zo’n project kan je mooie rendementen realiseren. Maar zoals we hierboven reeds hebben gezegd, is het belangrijk om je research te doen.
  • Het is een goede manier om je portefeuille te diversifiëren. Iets wat bijvoorbeeld een impact heeft op de aandelen, hoeft niet meteen diezelfde consequenties te hebben voor de crypto’s.

Net zoals bij iedere andere belegging gaan cryptomunten gepaard met een aantal risico’s.

  • Je kan op korte termijn heel wat geld verliezen door te investeren in crypto’s. De cryptokoersen zijn doorgaans veel volatieler dan de aandelenkoersen. Dat betekent dat die koersen op korte tijd zeer fors kunnen stijgen of dalen. Tegenover de mooie potentiële rendement staan dus ook potentiële hoge verliezen. Beleg daarom enkel met kapitaal dat je kan missen.
  • Moeilijk te voorspellen wat de koersen gaan doen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen moeten de oprichters van cryptobedrijven geen kwartaal- of jaarcijfers voorleggen aan de cryptobeleggers. Die beleggers kunnen zich dan ook baseren op die cijfers om een beleggingsbeslissing te nemen.
  • Soms kan iets heel onverwachts, zoals een tweet van een prominente figuur uit de crypto- of ondernemingswereld, een impact hebben op de koers van een cryptomunt. Dat kan zowel in je voor- als nadeel spelen.
  • Beleggers met veel cryptomunten in hun portefeuille, ook wel whales genoemd, kunnen de koers van bepaalde cryptomunten manipuleren door massaal munten in te slaan of te verkopen.
  • Het ontbreken van een centrale toezichthouder komt weliswaar gepaard met één groot nadeel: er is geen toezicht op wat er gebeurt op de cryptomarkt. Elke transactie wordt wel goedgekeurd door de gebruikers (oftewel miners), maar iedereen is vrij om crypto’s te maken. In het verleden hebben fraudeurs al miljoenen dollars buitgemaakt door valse digitale munten uit te geven.
  • Je riskeert je cryptomunten te verliezen als je de toegangscodes tot je wallet verliest. In tegenstelling tot bij een bank of broker kan je de toegangscodes niet opvragen of wijzigen als je die hebt verloren. Zonder die codes kan je dus geen munten kopen of verkopen.
  • Niet alle landen accepteren crypto’s. Hierboven hebben we reeds gezegd dat meer en meer landen cryptomunten op een of andere manier reguleren. Maar sommige landen, zoals China, kanten zich volledig tegen het gebruik van munten. In het verleden heeft het strenge optreden van een land tegen de crypto’s al een neerwaartse impact gehad op de koersevolutie.

Ondanks het unieke karakter van cryptomunten ontsnapt ook zo’n belegging niet aan een resem kosten.

Allereerst zijn er de kosten die je betaalt aan het handelsplatform waarop je cryptomunten koopt en verkoopt:

  • Wie dus handelt met behulp van een handelsplatform, zoals Binance of Coinbase, moet transactiekosten betalen aan dat platform. Die kosten kunnen stevig variëren van platform tot platform. Het is daarom een goed idee om meerdere platformen te vergelijken alvorens je start met beleggen in cryptomunten.
  • De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de transactie. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en verkopen van crypto’s, geld overschrijven naar je cryptoportefeuille en omgekeerd. Het kan dus perfect gebeuren dat je op één handelsplatform te maken krijgt met verschillende kosten.
  • Indien je zelf een wallet aanhoudt, kan je ook te maken krijgen met extra kosten. Doorgaans moet je een vergoeding betalen als je crypto’s naar je wallet stuurt, of digitale munten eruit haalt.

Bij cryptomunten komt er het in principe op neer dat je per transactie die je doet wel te maken krijgt met kosten. Hoeveel kosten je betaalt, is dan ook afhankelijk van hetgeen je met je crypto’s doet. Hoe meer schakels er in het proces zitten, hoe meer je over het algemeen zult betalen. Iemand die enkel crypto’s koopt op een platform en ze daar laat staan, zal niet veel extra kosten moet betalen. Iemand die bijvoorbeeld crypto’s koopt, ze naar een wallet transfereert om vervolgens elders andere munten te kopen, zal dieper in zijn buidel moeten tasten.

Op fiscaal vlak is er heel wat onduidelijkheid wat de cryptomunten betreft. In ons land is er geen specifieke wet voor crypto’s, maar de fiscus kiest voor de volgende fiscale behandeling:

  • Beleggen als goede huisvader. Als je kan aantonen dat je in crypto’s belegt als een goede huisvader moet je geen belastingen betalen op de meerwaarde die je realiseert. Men spreekt van zo’n belegging als je de munten voor lange tijd aanhoudt en dus niet speculeert.
  • Speculeren. Indien je speculeert met digitale munten, ben je de staat wel belastinggeld verschuldigd. Men spreekt van speculeren als je regelmatig crypto’s koopt en verkoopt. Het doel is hier eigenlijk om binnen een beperkte tijdspanne zoveel mogelijk winst te realiseren.
    • In dit geval worden je meerwaarden belast als diverse inkomsten en moet je 33 procent belastingen betalen.
  • Professioneel handelen. Tot slot is er sprake van professioneel handelen wanneer het je job is om crypto’s te verhandelen. Hoeveel belastingen je aan de staat verschuldigd bent, is dan afhankelijk van de jaarlijkse inkomsten die je uit crypto’s haalt:
    • Is dat minder dan 12.990 euro per jaar, dan bedraagt het belastingtarief 25 procent.
    • Vanaf een inkomen van 39.660 euro per jaar sta je de helft af aan de belastingdienst.