Beleggen in aandelen

Wil je aandelen kopen, maar weet je niet goed wat er allemaal bij komt kijken? Ontdek hier alles wat je moet weten voor je begint. Vergelijk brokers en vind de beste optie voor jou.

Aandelen kopen voor beginners

Aandelen zijn één van de beste beleggingsopties voor wie actief zijn portefeuille wil beheren. Aandelen zijn immers vlot verhandelbaar. In slechts enkele seconden kan je dergelijke effecten kopen en verkopen op de wereldwijde aandelenmarkten, zoals Euronext Brussel. Al raden veel experts aan om te beleggen op lange termijn. Dat is de beste manier om stelselmatig je beleggingsportefeuille aan te dikken. Maar beleggen in aandelen is niet zonder risico’s. Bij TopCompare laten we dan ook graag ons licht schijnen over de voor- en nadelen van beleggen in aandelen. Eerst leggen we uit hoe je kan starten met aandelen kopen.

Stap 1: Effectenrekening openen

Alvorens je kan beleggen in aandelen, is het belangrijk om een effectenrekening te openen. Dat is een rekening waarop al je beleggingen worden verzameld. Je krijgt dan ook een perfect overzicht over al je investeringen, gaande van aandelen tot beleggingsfondsen. Je kan bij nagenoeg alle financiële instellingen een effectenrekening openen. Hier moet je op letten:

  • Hou rekening met de kosten: bij veel financiële instellingen is een effectenrekening gratis, maar in sommige gevallen moet je een bewaarloon betalen. Dat is een vergoeding die de bank aanrekent voor het plaatsen, bewaren en administratief opvolgen van je beleggingen.
  • Verlies ook de andere kosten niet uit het oog: de kosten die je betaalt voor je beleggingen zijn afhankelijk van de financiële instelling waar je een effectenrekening opent. Denk bijvoorbeeld aan de transactiekosten (zie verder).
  • Eventuele extra’s: bij heel wat banken en brokers kan je een beroep doen op extra diensten als je een effectenrekening opent, gaande van dagelijkse nieuwsbrieven met beursinfo tot extra infosessies met professionals.

Stap 2: Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Alvorens je start met beleggen in aandelen is het belangrijk om een overzicht te maken van je volledige financiële situatie. Bekijk onder meer hoeveel spaargeld je hebt en wat je maandelijkse kosten zijn. Pas wanneer je een mooi overzicht hebt van al je uitgaven en inkomsten kan je bepalen hoeveel je kan beleggen. Enkele tips om te bepalen hoeveel je kan beleggen:

  • Beleg enkel met geld dat je kan missen. Het is geen geheim dat je een deel van je kapitaal kan verliezen als je belegt. Gooi dan ook niet al je spaargeld in de strijd.
  • Volgens een populaire regel is het belangrijk dat je minstens zes tot twaalf keer je nettoloon op je spaarboekje hebt staan. Op die manier ben je voldoende beschermd als er iets onverwachts gebeurt, zoals een ongeval met je wagen. Met het overige kapitaal kan je eventueel beleggen in aandelen.
  • Beleg niet alles in één keer. Probeer maandelijks een bepaald gedeelte van je spaargeld te beleggen. Op die manier schakel je je emoties uit, want je koopt zowel op diepte- als hoogtepunten.

Stap 3: Doe je onderzoek

Aandelen kopen kan soms vrij complex zijn. Je hebt immers duizenden effecten om uit te kiezen. Informeer je daarom altijd voldoende alvorens je een aandeel koopt. Maar hoe kan je bepalen welk aandeel je op het lijf geschreven is?

  • De sector: kies eerst een sector uit waarin je wilt beleggen. Denk bijvoorbeeld aan groene aandelen, bankaandelen of grondstofaandelen.
  • Hou rekening met de macro-economische situatie: afhankelijk van de economische situatie is de ene sector interessanter om in te beleggen dan de andere. Als de rente bijvoorbeeld hoge toppen scheert, kan het interessant zijn om te beleggen in banken. Dergelijke instellingen profiteren immers van een hogere rente.
  • Selecteer een bedrijf: eenmaal je hebt beslist in welke sectoren je wenst te beleggen, kan je onderzoeken welke bedrijven goed presteren binnen die sector. Je kan dat onder meer doen door de bedrijfsresultaten te raadplegen. Veel bedrijven pakken elk kwartaal uit met een update van de resultaten.
  • Volg het economische en financiële nieuws: door dagelijks het nieuws te volgen, blijft je op de hoogte van wat er zich afspeelt in de economische en financiële wereld. Het is de perfecte manier om in te spelen op bepaalde tendensen of gebeurtenissen.
  • Raadpleeg analyses: online vind je tal van analisten die graag hun mening delen over bepaalde bedrijven of sectoren. Zij kunnen je eventueel op de goede weg helpen. Maar blijf wel kritisch!

FAQ

Beleggen in aandelen heeft tal van voordelen voor wie actief zijn portefeuille wil beheren. Wie zijn beleggingen niet dagelijks of wekelijks wil opvolgen, vindt misschien zijn gading in beleggingsplannen of beleggingsfondsen. Dit zijn alvast de voordelen van beleggen in aandelen.

  • Actief beheer portefeuille: door te beleggen in aandelen heb je volledige controle over je beleggingsportefeuille. Je bepaalt zelf wanneer je welke effecten koopt of verkoopt. Je bent overigens vrij om alles te verkopen of slechts een gedeelte van je aandelen van de hand te doen.
  • Geen tussenpersoon nodig: bij nagenoeg alle banken en brokers kan je zelf beslissen wat je wanneer verkoopt en koopt met behulp van een applicatie op je smartphone of een platform op je pc. In tegenstelling tot vroeger moet je dus geen contact opnemen met een tussenpersoon om dat voor jou te doen. Bij sommige banken kan je wel nog een adviseur in de arm nemen.
  • Hoge rendementen (op lange termijn): wie voor de lange termijn belegt in aandelen, realiseert doorgaans hogere rendementen dan wie zijn geld op een spaarboekje laat staan.
    • Bij het merendeel van de traditionele spaarboekjes moet je tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes.
    • De opbrengsten van je beleggingsportefeuille zijn afhankelijk van uiteenlopende factoren:
      • De prestaties van de onderliggende aandelen
      • Het algemene beurssentiment. Bij bijvoorbeeld een beurscrash kleurt het merendeel van de aandelen rood.
      • De actualiteit: een groot evenement, zoals een gezondheidscrisis of een oorlog, kan soms vergaande gevolgen hebben voor je beleggingsportefeuille.
    • Hoe dan ook kleurt een beleggingsportefeuille op lange termijn doorgaans groen. We nemen de Bel20 als voorbeeld. Sinds het ontstaan in 1991 staat de Belgische beursindex garant voor een geannualiseerd rendement van 7,64 procent.
      • Wie sinds 1991 twintig jaar lang jaarlijks 1.000 euro heeft belegd in aandelen uit de Bel20 had in 2011 maar liefst 47.337 euro op zijn effectenrekening staan. Dat is een rendement van 27.339 euro.
  • Ook lucratief voor passieve beleggers: beleggen in aandelen kan ook interessant zijn voor wie passief wil beleggen. Verschillende studies hebben inmiddels aangetoond dat het heel moeilijk is om de markt te timen. Het is perfect mogelijk om maandelijks een bepaald bedrag te investeren in een selectie van aandelen. Door dat te doen, schakel je je emoties uit. Je koopt dan zowel op dure als goedkope momenten.
  • Constante inkomsten: als je belegt in aandelen, kom je doorgaans in aanmerking voor een dividend. Dat is een vergoeding die bedrijven betalen aan de aandeelhouders. Die wordt doorgaans één keer per jaar uitgekeerd, al kunnen er wel uitzonderingen zijn. Door aandelen voor meerdere jaren aan te houden, creëer je dus een constante stroom aan inkomsten. Het dividend is doorgaans veel hoger dan de rente op het spaarboekje.

Beleggen in aandelen is spijtig genoeg niet zonder nadelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een traditioneel spaarboekje komen er wel een aantal risico’s kijken bij een aandelenbelegging.

  • Je riskeert een deel van je kapitaal te verliezen: op lange termijn realiseer je doorgaans mooie rendementen, maar dat neemt niet weg dat je riskeert een deel van je spaarkapitaal te verliezen. De beurzen kunnen nu eenmaal zeer volatiel zijn.
  • Je moet bij beleggen dan ook rekening houden met de verschillende risico’s waaraan je wordt blootgesteld. Wij sommen de voornaamste risico’s op:
    • Marktrisico: De eventuele opbrengsten van je belegging zijn afhankelijk van de marktbewegingen. Als er sprake is van bijvoorbeeld een berenmarkt (dalende markt) is de kans groot dat je aandelen minder waard zijn.
    • Valutarisico: je kan beleggen in aandelen over heel de wereld. Dat betekent wel dat zo’n belegging gepaard gaat met een extra risico. De waarde van je belegging is in dat geval ook afhankelijk van de wisselkoers.
    • Renterisico: het rentebeleid van de centrale banken kan ook een impact hebben op het koersverloop van je aandelen. Als de rente stijgt, brengt dat meer kosten met zich mee voor de bedrijven. Een hogere rentelast vertaalt zich in hogere schulden. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de aandelenkoers. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.
  • Beleggen kan emotioneel zijn: bij beleggen (en niet alleen in aandelen) is het belangrijk om je emoties de baas te blijven. Als je te impulsieve beleggingskeuzes maakt, riskeer je een aanzienlijk deel van je kapitaal verliezen. Denk daarom altijd twee keer na alvorens je een aandeel koopt of verkoopt.
  • Een proces van lange adem: zoals we hierboven reeds hebben gezegd, is beleggen iets dat je voor de lange termijn doet. Kans dat je op korte termijn rijk wordt door te beleggen is klein. Neem daar dan ook je tijd voor.
  • Je kan enkel beleggen tijdens de openingsuren van de beurzen. De beurzen zijn niet onbeperkt open. Je moet dus rekening houden met de openingsuren. De Europese beurzen zijn bijvoorbeeld open van 9 tot 17.30 uur. In de Verenigde Staten openen de beurzen de deuren om 15.30 uur (onze tijd) en sluiten ze om 22 uur.
  • De ene broker is de andere niet: als over één nacht ijs gaat bij de keuze van je broker kan je soms voor een teleurstelling komen te staan. Bij de ene broker kan je in meer aandelen en andere beleggingsproducten beleggen dan bij de andere broker. Bekijk daarom altijd de voorwaarden.
Het kostenplaatje

Net zoals bij ieder andere belegging, ontsnap je niet aan een aantal kosten en belastingen wanneer je een deel van je kapitaal belegt in aandelen.

  • Om te beginnen zijn er de kosten die de broker aanrekent:
    • Bewaarloon: Sommige banken rekenen nog een bewaarloon aan. Dat is een vergoeding die de bank aanrekent voor het plaatsen, bewaren en administratief opvolgen van je beleggingen.
    • Transactiekosten: Wanneer je aandelen koopt of verkoopt, moet je transactiekosten betalen aan je broker. Het merendeel van de brokers werkt met schijven, afhankelijk van de waarde van de transactie. De tarieven kunnen sterk variëren. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk brokers en banken te vergelijken alvorens je ergens een effectenrekening opent.
  • Ook de fiscus eist een deel van de koek op:
    • Beurstaks: per transactie moet je een beurstaks betalen. In het geval van aandelen bedraagt die belasting 0,35 procent. Per transactie van 100 euro betaal je dus 3,5 euro aan de fiscus. Bij de aankoop van nieuw uitgegeven aandelen op de primaire markt, moet je geen beurstaks betalen.
    • De roerende voorheffing: veel bedrijven betalen hun aandeelhouders jaarlijks een dividend uit. Op die dividend betaal je een roerende voorheffing van 30 procent.
      • Je kan een deel van de roerende voorheffing terugvorderen via de belastingaangifte. Voor het inkomstenjaar 2021 kan je maximaal 240 euro roerende voorheffing recupereren. Dat komt neer op 800 euro aan dividenden.
    • Opgepast: Niet alle brokers houden de bovenstaande belastingen af. Bij sommige spelers moet je die dus zelf aangeven. Dat is voornamelijk het geval bij buitenlandse spelers. Zij geven je bijvoorbeeld op het einde van iedere maand een overzicht van de belastingen die je moet betalen aan de fiscus. Je moet de paperassen in dat geval wel zelf in orde brengen.

Snoei in de kosten door te vergelijken

Je kan gelukkig in bepaalde kosten, zoals de transactiekosten, snoeien door brokers te vergelijken. Maar waar moet je allemaal op letten als je je licht laat schijnen over de verschillende financiële instellingen:

  • De kosten: controleer of je een bewaarloon moet betalen, en hoe hoog de transactiekosten zijn. Sommige brokers werken met forfaitaire kosten, maar het merendeel baseert het tarief op de ordergrootte.
  • Extra diensten: zoals we hierboven reeds hebben vermeld, kan je bij sommige brokers een beroep doen op extra diensten. Verlies dit zeker niet uit het oog.
  • Persoonlijke dienstverlening: ga ook na of je een beroep kunt op een adviseur. Bij de traditionele banken, kan je doorgaans het advies van een expert inwinnen (al dan niet tegen betaling). Bij sommige andere brokers moet je bijvoorbeeld tevreden zijn met de FAQ-pagina.