Vergelijk gratis alle kaarten van Mastercard en bespaar tot €350!

Dankzij je Mastercard kaart kan je wereldwijd in alle veiligheid betalen en genieten van verzekeringen en exclusieve voordelen.

Annuleren
Filters
Filteren opGelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Vergelijk kaarten

Mastercard omvat een netwerk van betaalkaarten dat betalingen verwerkt over de hele wereld, net zoals Visa en American Express. Mastercard biedt oplossingen aan die zijn afgestemd op de behoeften van zijn gebruikers en geeft hen de mogelijkheid om wereldwijd te betalen. Het merk is vooral bekend om zijn licenties die gebruikt worden in een hele resem aan Mastercard-kredietkaarten, maar ook de debet- en de prepaid-Mastercard behoren tot de aangeboden diensten.

Met een kredietkaart hoeft u uw aankopen niet meer direct te betalen; de betalingen worden pas op een later tijdstip verrekend (bijvoorbeeld aan het einde van de maand). Een kaart aanvragen is meestal vrij gemakkelijk; de belangrijkste vereisten voor het bekomen van een kredietkaart zijn onder andere dat de persoon meerderjarig en financieel solvabel is.

De specifieke toetredingsvoorwaarden hangen af van de gewenste kaart en van de instelling die de kaart uitgeeft. Ook voor personen die in financiële moeilijkheden zitten kan het bekomen van een Mastercard toch een optie zijn, zoals een prepaid Mastercard (dit wordt verderop in dit artikel uitgelegd).

Mastercards worden enkel via een vergunning uitgegeven door tal van kaartuitgevers. De kaart wordt vrijwel overal aanvaard in zowel binnen- als buitenland, met een huidig totaal van ongeveer 35,9 miljoen verkooppunten. De universele bruikbaarheid is één van de grootste voordelen en maakt het tot een erg populair product in België. Visa wordt nog iets vaker aanvaard als betaalmiddel dan Mastercard, maar het verschil is klein: als u voor een Mastercard-kredietkaart kiest, kan u vrijwel overal ter wereld betalen, zowel fysieke als online aankopen. U kan de kaart tenslotte aan getrouwheidsprogramma's koppelen, bijvoorbeeld het Flying Blue programma van Air France-KLM of Spaar & Pluk.
Op de Belgische markt zijn verschillende Mastercard-kaarten met elk hun eigen karakteristieken verkrijgbaar. Over het algemeen kan het productgamma in vier categorieën worden verdeeld:

Mastercard Standaard

Dit is de meest simpele vorm van de Mastercard. U kan de kaart zowel in het binnen- als buitenland gebruiken bij alle verkooppunten die Mastercard ondersteunen. Alle transacties die u met de kaart doorvoert, worden één keer per maand afgerekend. Ook voor internetaankopen, tankbeurten en hotelreserveringen is deze kaart perfect bruikbaar, zonder dat de kaart hoge kosten vereist.

Mastercard Gold

Deze kaart biedt wat meer voordelen dan de standaard Mastercard. Hieronder valt bijvoorbeeld een reisannulatie en -onderbrekingverzekering die u dekt als u onverwacht uw reis moet afzeggen of afbreken wegens onder andere overlijden, ziekte of ontslag. Ook een aankoopbescherming die u verzekert bij niet-levering van, of schade aan, online aangekochte goederen, is inbegrepen bij de Mastercard Gold. De kaartuitgever kan altijd extra specifieke voorwaarden en voordelen opnemen in het contract. Indien u wat meer op veiligheid en zekerheid gesteld bent, kan deze kaart aansluiten bij uw behoeften.

Mastercard Platinum

Voor wie zowel van veiligheid, comfort en luxe houdt, kan de Mastercard Platinum erg interessant zijn. Naast een ruim panel aan verzekeringen, beschermingen en andere bijstand, biedt de kaart verschillende premium voordelen. Bijvoorbeeld: toegang tot exclusieve evenementen en VIP-lounges, maar ook flexibele terugbetalingsvoorwaarden en hogere uitgavenlimieten. De precieze voorwaarden zullen wederom van de financiële instelling afhangen die de Mastercard Platinum-kaart uitgeeft. Hiertegenover zullen wel hogere jaarlijkse bijdragen en soms ook strengere toetredingsvoorwaarden staan.

Prepaid MasterCard

Deze kaart werkt zoals een normale prepaidkaart. U laadt het gewenste bedrag op voorhand op uw kaart, waarna u enkel dit bedrag kan uitgeven en niet onder nul kan gaan. De prepaid Mastercard-kaarten bezitten hetzelfde universele betalingsgemak als de gewone kredietkaarten, voor zowel aankopen in winkels als op het internet. Een prepaid Mastercard kan nuttig zijn als u een betere controle over uw budget en een duidelijk overzicht van uw maandelijkse uitgaven wilt hebben, maar ook voor ouders die het zakgeld voor hun kinderen op de kaart willen storten.
De kosten die gepaard gaan met een Mastercard zijn verschillend voor elke kaart en worden bepaald door de financiële instelling die de kaart uitgeeft. De kostensoorten die bij een Mastercard komen kijken, zijn gelijkaardig aan die voor kredietkaarten in het algemeen:

  • Jaarlijkse bijdrage: alhoewel sommige kaarten u gratis kunnen worden aangeboden, zijn er andere waarbij u jaarlijks een bijdrage zal moeten betalen als u van de kaart gebruik wilt maken. Deze kosten kunnen hoog oplopen, zeker voor kaarten die u veel voordelen aanbieden.
  • Wisselkosten: wanneer u in het buitenland betalingen in vreemde deviezen met uw kredietkaart doorvoert, betaalt u hier een wisselmarge op. Betalingen in de eurozone zijn gratis.
  • Transactiekosten: als u geld met uw Mastercard wilt afhalen dan moet u transactiekosten betalen, zowel in binnen- als buitenland. In het laatste geval wordt er bij een geldafhaling ook een wisselkoers aangerekend.
  • Interest: als u niet al uw opgenomen krediet in één keer terugbetaalt, zal een bepaald bedrag blijven openstaan waarover u interest zal moeten betalen. De rente hieraan verbonden (ook wel het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) genoemd) kan echter vrij duur zijn naargelang de kaart en de voorwaarden die u met uw bank heeft besproken. Hierop moet u dus goed letten als u een contract afsluit.
  • Extra kosten: bij prepaid Mastercard-kaarten kunnen kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld de activatie van de kaart of het opladen van de kaart.
  • Vervangkaart: als uw Mastercard wordt gestolen of u raakt deze kwijt, kan het zijn dat u moet betalen voor een vervangkaart. Voor kaarten die een iets hogere jaarlijkse bijdrage vereisen, wordt de kaart echter steeds vaker gratis vervangen.
U kan genieten van volgende voordelen:

Gespreide terugbetaling en kortingen

Dankzij een Mastercard-kredietkaart kan u kiezen om het uitgegeven bedrag in één keer terug te betalen dan wel maandelijks een deel terug te betalen en op de uitstaande schuld een interest te betalen. Ook kan u uw kaart aan getrouwheidsprogramma's linken, waarmee u allerlei voordelen kunt verkrijgen. Een voorbeeld is het Flying Blue programma van Air France-KLM: via air miles kan u voor vliegtickets sparen of goedkope hotelovernachtingen boeken.

Internationaal betalen, zowel in de winkel of online? Gemakkelijk een hotel, restaurant of huurauto reserveren? Met Mastercard kan het allemaal!

Beveiliging

Alle kaarten zijn voorzien van hun eigen Mastercard SecureCode, deel van een veiligheidssysteem dat door het bedrijf aan al haar klanten aangeboden wordt. Deze code is privé en alleen gekend door u en uw bank. Dankzij de code bent u beter beschermd wanneer u online aan het shoppen bent. Als een online transactie als enigszins risicovol wordt aanzien, zal een extra controle worden uitgevoerd.

U vertrekt op reis? Geen cash meer nodig dankzij het wereldwijde betalingsgemak van MasterCard!
Nadat u de verschillende kredietkaarten op de markt hebt vergeleken en u het product hebt gevonden dat helemaal bij u past, is de kaartaanvraag de volgende stap. De kaart aanvragen bij een financiële instelling vereist niet altijd dat u hier ook een nieuwe rekening opent. Soms kan u tegelijkertijd de Mastercard van de instelling in kwestie gebruiken en hoeft u uw oude rekening bij een andere provider niet op te zeggen of over te hevelen. Ook is een hoog minimuminkomen geen vereiste om in aanmerking te komen voor de Mastercard. Dit hangt opnieuw van de kaart en uitgevende instelling af. Naargelang uw persoonlijke behoeften kan u kiezen voor een kredietkaart met miles, punten, cashback, een kredietkaart met reisverzekeringen of een kaart waar u geen interest hoeft te betalen zoals bij de prepaid Mastercard. Vraag u uzelf af waarvoor u de kaart nodig heeft en wat de meest voorkomende uitgaven zullen zijn.

Afhankelijk van de aangeboden kaart kan u van diverse voordelen en verzekeringen genieten, waaronder een aankoopbescherming, reisverzekeringen, verlengde garantie, verzekering tegen verloren of vertraagde bagage, voertuigverzekering en meer. Het gamma aan verzekeringen is groot en biedt extra bescherming voor de houder van de kaart. Om de kaart te vinden die het beste bij uw profiel aansluit, is het nuttig om na te denken over uw maandelijkse uitgaven, persoonlijke voorkeuren en financiële situatie zodoende u het potentieel van de kaart ten volste kan benutten.

Belangrijk om te onthouden is dat het weinig verschil maakt of een kredietkaart nu het Visa- of Mastercard-logo draagt. Veel interessanter zijn de specifieke voorwaarden en voordelen die de kaartuitgever aan de kaart meegeeft. Schenk hier voldoende aandacht aan zodat u degeschikte keuze kan maken. U moet zichzelf ook de juiste vragen stellen om te weten waarvoor u de kaart het meest gaat gebruiken. Een vergelijking van de verschillende kredietkaarten is essentieel om een duidelijk overzicht van het marktaanbod te hebben.