Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30

Een selectie uit 40+ financiële instellingen

Ontdek MasterCard kredietkaarten
Informeer u over de kosten en voordelen van een MasterCard voor een optimale keuze.
Uw Mastercard

Beste kredietkaart aanbiedingen in België

Mastercard omvat een netwerk van betaalkaarten dat betalingen verwerkt over de hele wereld, net zoals Visa en American Express. Mastercard biedt oplossingen aan die zijn afgestemd op de behoeften van hun gebruikers en geeft hen de mogelijkheid om wereldwijd te betalen. Het merk is vooral bekend voor haar licenties die gebruikt worden in een hele resem aan Mastercard kredietkaarten, maar ook debet- en prepaid Mastercard behoren tot de aangeboden diensten. Met een dergelijke kredietkaart hoeft u uw aankopen niet meer direct te betalen; de betalingen worden pas op een later tijdstip verrekend (bv. einde van de maand).

De kans dat u al in het bezit bent van een Mastercard is vrij groot. Een kaart aanvragen is meestal vrij gemakkelijk; de belangrijkste vereisten voor het bekomen van een kredietkaart zijn o.a. dat de persoon meerderjarig en financieel solvabel is.

De specifieke toetredingsvoorwaarden hangen af van de gewenste kaart en de instelling die de kaart uitgeeft. Ook voor personen die in financiële moeilijkheden zitten kan het bekomen van een Mastercard toch een optie zijn, zoals het geval is bij een prepaid Mastercard (zie verder).

MasterCards worden enkel via een vergunning uitgegeven door tal van kaartuitgevers. De kaart wordt vrijwel overal aanvaard zowel in binnen- als buitenland, met een huidig totaal van ongeveer 35,9 miljoen verkooppunten. De universele bruikbaarheid is één van de grootste voordelen en maakt het tot een erg populair product in België. Visa wordt nog iets vaker aanvaard als betaalmiddel dan MasterCard, maar het verschil is klein: als u voor een MasterCard kredietkaart kiest, kan u vrijwel overal ter wereld betalen, zowel voor fysieke als online aankopen. U kan de kaart tenslotte aan getrouwheidsprogramma's koppelen, bijvoorbeeld het Flying Blue programma van Air France-KLM of het welgekende Spaar & Pluk.
De dag van vandaag bestaat er een waaier aan verschillende Mastercard kaarten in de Belgische markt met elk hun eigen karakteristieken. In het algemeen kan het productgamma in 4 categorieën worden opgedeeld:

MasterCard Standaard

Dit is de meest simpele vorm van de Mastercard. U kan de kaart zowel in het binnen- als buitenland gebruiken in alle verkooppunten die Mastercard ondersteunen. Alle transacties die u met de kaart doorvoert worden één keer per maand afgerekend. Ook voor internetaankopen, tankbeurten en hotelreserveringen is deze kaart perfect bruikbaar, zonder dat de kaart hoge kosten vereist.

MasterCard Gold

Deze kaart biedt wat meer voordelen dan de standaard MasterCard. Hieronder valt bijvoorbeeld een reisannulatie en -onderbrekingverzekering die u dekt als u onverwacht uw reis moet afzeggen of afbreken wegens o.a. overlijden, ziekte of ontslag. Ook een aankoopbescherming die u verzekert bij niet-levering van of schade aan online aangekochte goederen is inbegrepen bij de MasterCard Gold. De kaartuitgever kan altijd extra specifieke voorwaarden en voordelen specifiëren in het contract. Indien u wat meer op veiligheid en zekerheid gesteld bent, kan deze kaart wat beter bij uw behoeften passen.

MasterCard Platinum

Voor wie zowel van veiligheid, comfort en luxe houdt, kan de MasterCard Platinum erg interessant zijn. Naast een ruim panel aan verzekeringen, beschermingen en andere bijstand biedt de kaart verschillende premium voordelen. Voorbeelden kunnen toegang tot exclusieve evenementen en VIP lounges inhouden maar ook flexibele terugbetalingsvoorwaarden en hogere uitgavenlimieten. De precieze voorwaarden zullen wederom van de financiële instelling afhangen die de Mastercard Platinum uitgeeft. Hiertegenover zullen wel hogere jaarlijkse bijdragen en soms ook strengere toetredingsvoorwaarden staan.

Prepaid MasterCard

Deze kaart werkt zoals een normale prepaid kaart. U laadt het gewenste bedrag op voorhand op uw kaart, waarna u enkel dit bedrag kan uitgeven en niet onder nul kan gaan. De prepaid MasterCard kaarten bezitten hetzelfde universele betalingsgemak als de gewone kredietkaarten, voor zowel aankopen in winkels als op het internet. Een prepaid MasterCard kan nuttig zijn als u een betere controle over uw budget en een duidelijk overzicht van uw maandelijkse uitgaven wilt hebben, of voor ouders die het zakgeld voor hun kinderen op de kaart willen storten.
De kosten die gepaard gaan met een MasterCard zijn verschillend voor elke kaart en worden bepaald door de financiële instelling die de kaart uitgeeft. De kostensoorten die bij een MasterCard komen kijken zijn gelijkaardig aan die voor kredietkaarten in het algemeen:

  • Jaarlijkse bijdrage: alhoewel sommige kaarten u gratis kunnen worden aangeboden, zijn er andere waarbij u jaarlijks een bijdrage zal moeten betalen als u van de kaart gebruik wilt maken. Deze kost kan hoog oplopen, zeker voor kaarten die u veel voordelen aanbieden.
  • Wisselkosten: wanneer u in het buitenland betalingen in vreemde deviezen met uw kredietkaart doorvoert, betaalt u hier een wisselmarge op. Betalingen in de eurozone zijn gratis.
  • Als u geld met uw MasterCard wilt afhalen dan moet u een transactiekost betalen, zowel in het binnen- als buitenland. In het laatste geval wordt er bij een geldafhaling ook een wisselkoers aangerekend.
  • Interest: als u niet al uw opgenomen krediet in één keer terugbetaalt, zal een bepaald bedrag blijven openstaan waarop u interest zal moeten betalen. De rente hieraan verbonden (ook wel het jaarlijkse kostenpercentage of JKP genoemd) kan echter vrij duur zijn naargelang de kaart en de voorwaarden die u met uw bank heeft besproken. Hiervoor moet u dus goed opletten bij het afsluiten van uw contract.
  • Bij prepaid MasterCard kaarten kunnen kosten in rekening worden gebracht voor de activatie van de kaart, het opladen van de kaart etc.
  • Als uw MasterCard wordt gestolen of u geraakt deze kwijt, kan het zijn dat u moet betalen voor een vervangkaart. Voor kaarten die een iets hogere jaarlijkse bijdrage vereisen, wordt de kaart echter steeds vaker gratis vervangen.
U kan genieten van volgende voordelen:

Gespreide terugbetaling + kortingen

Dankzij een Mastercard kredietkaart kan u kiezen om het uitgegeven bedrag in één keer terug te betalen dan wel maandelijks een deel terug te betalen en op de uitstaande schuld een interest te betalen. Ook kan u uw kaart aan getrouwheidsprogramma's linken, waarmee u allerlei voordelen kunt verkrijgen. Een voorbeeld is het Flying Blue programma van Air France-KLM: via air miles kan je voor vliegtickets sparen, goedkope hotelovernachtingen boeken enzovoort.

Internationaal betalen, zowel in de winkel of online? Gemakkelijk een hotel, restaurant of huurauto reserveren? Met MasterCard kan het allemaal!

Beveiliging

Alle kaarten zijn voorzien van hun eigen Mastercard SecureCode, deel van een veiligheidssysteem dat door het bedrijf aan al haar klanten aangeboden wordt. Deze code is privé en alleen gekend door u en uw bank. Dankzij de code bent u beter beschermd wanneer u online aan het shoppen bent. Als een online transactie als enigszins risicovol wordt aanzien, zal een extra controle worden uitgevoerd.

U vertrekt op reis? Geen cash meer nodig dankzij het wereldwijde betalingsgemak van MasterCard!
Nadat u de verschillende kredietkaarten op de markt hebt vergeleken en u het product hebt gevonden dat helemaal bij u past, is de kaartaanvraag de volgende stap. De kaart aanvragen bij een financiële instelling vereist niet altijd dat u hier ook een nieuwe rekening opent. Soms kan u tegelijkertijd de MasterCard van de instelling in kwestie gebruiken en hoeft u uw oude rekening bij een andere provider niet op te zeggen of over te hevelen. Ook is een hoog minimuminkomen niet verplicht om in aanmerking te komen voor de Mastercard. Dit hangt opnieuw van de kaart en uitgevende instelling af. Naargelang uw persoonlijke behoeften kan u kiezen voor een kredietkaart met miles, punten, cashback, een kredietkaart met reisverzekeringen of een kaart waar u geen interest moet betalen zoals bij de prepaid MasterCard. Vraag u uzelf af waarvoor u de kaart nodig heeft en wat de meest voorkomende uitgaven zullen zijn.

Afhankelijk van de aangeboden kaart kan u van diverse voordelen en verzekeringen genieten, waaronder een aankoopbescherming, reisverzekeringen, verlengde garantie, verzekering tegen verloren/vertraagde bagage, voertuigverzekering en meer. Het gamma aan verzekeringen is groot en biedt extra bescherming voor de houder van de kaart. Om de kaart te vinden die het beste bij uw profiel aansluit, is het nuttig om na te denken over uw maandelijkse uitgaven, persoonlijke voorkeuren en financiële situatie zodoende u het potentieel van de kaart ten volste kan benutten.

Belangrijk om te onthouden is dat het weinig verschil maakt of een kredietkaart nu het Visa of MasterCard logo draagt. Veel interessanter zijn de specifieke voorwaarden en voordelen die de kaartuitgever aan de kaart meegeeft. Schenk hier voldoende aandacht aan zodat u de geschikte keuze kan maken. U moet zichzelf ook de juiste vragen stellen om te weten waarvoor u de kaart het meeste gaat gebruiken. Een vergelijking van de verschillende kredietkaarten is essentieel om een duidelijk overzicht van het marktaanbod te hebben.

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door u in te schrijven op onze nieuwsbrief.