Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.000 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Een groene lening bij een bank of financiële instelling, ook wel groene lening genoemd, is een variant op een renovatielening. Bij deze lening wordt een woning ook gerenoveerd maar hier is dit vanuit energiebesparend oogpunt. Een lening voor zonnepanelen is bijvoorbeeld een groene lening.

Banken willen deze milieuvriendelijke initiatieven promoten en daarom ligt de rente bij een energielening lager dan bij een gewone renovatielening. Meestal wordt hier gewerkt met persoonlijke leningen op afbetaling en niet met hypothecaire leningen.

Naast het feit dat een energielening of groene lening een lage rentevoet heeft, zijn er nog voordelen verbonden aan energiebesparende investeringen. Zo gaat u namelijk een lagere energierekening verkrijgen, wat gezien de hoge prijzen van energie, erg welgekomen kan zijn. Ook verhoogt de waarde van uw woning, wat dan weer van pas kan komen bij een latere verkoop of verhuur. Zo kunt u bijvoorbeeld een lening voor zonnepanelen aanvragen en zo bespraken op uw elektriciteitsrekening.

Wel kunnen deze energiebesparende investeringen vrij duur zijn. Indien u dus liever niet een groot deel van uw spaarrekening aanspreekt, dan kan een groene lening u hierbij helpen. U beschikt dan vanaf het begin over genoeg geld om uw investeringen te bekostigen en betaalt dit op uw eigen tempo terug. Daarom is het handig om energieleningen te vergelijken. Zo vindt u de goedkoopste groene lening op de Belgische markt!

De meeste banken geven u de mogelijkheid om tussen de €1.250 en €100.000 te ontlenen. Dit moet u dan terugbetalen binnen de 6 en 120 maanden. U hebt dus genoeg geld ter beschikking om de kosten verbonden aan energiebesparende investeringen te dekken.

Een energielening kunt u natuurlijk gebruiken om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Maar wat wordt nu juist gezien als een energiebesparende investering? Hiervoor neemt u het best contact op met uw bank om te controleren of ze wel een groene lening aanbieden voor de werken die u wilt uitvoeren. De meeste banken bieden echter wel energieleningen of groene leningen aan voor onderstaande verbouwingen:

Dakisolatie, vloerisolatie en andere isolaties. Ook een lening voor zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp vallen onder de groene leningen.

Ook zijn er banken die energieleningen aanbieden voor maatregelen die uw woning beter beschermen tegen inbraak of brand. Dit is echter niet zo bij alle banken. Vraag dit dus zeker na.

Bij de meeste banken is het mogelijk om een energielening ook voor andere verbouwingen aan te vragen die niet energiebesparend zijn. Als u bijvoorbeeld nood hebt aan een nieuwe keuken of badkamer, dan kan u hiervoor een groene lening gebruiken. Ook de aanleg van een zwembad kan met een energielening gefinancierd worden.

Wel moet u er rekening mee houden dat wanneer u een groene lening aangaat, de meeste banken eisen dat minstens 75% van de investeringen energiebesparende investeringen zijn. De banken verwachten dus ook dat u offertes of facturen kunt voorleggen die aantonen dat minstens 75% van het ontleende geld gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen.

Wenst u echter enkel uw keuken te renoveren? Dan is het beter om een renovatielening aan te vragen. Deze lening staat u toe om uw woning te verbouwen zonder de verplichting dat u dit doet aan de hand van energiebesparende maatregelen moet doen.

De federale overheid staat u bij bepaalde milieuvriendelijke investeringen een belastingvermindering toe. Wel is het belangrijk dit steeds na te gaan; de premie kan van jaar tot jaar verschillen. In België kan u korting op uw onroerende voorheffing voor milieuvriendelijke renovaties ontvangen.

Ook bestaat er zoiets als een Vlaamse energielening. Deze leningen worden uitgekeerd door de 'Energiehuizen' van gemeenten. Zij beslissen of u de lening krijgt toegekend of niet. Hier zijn wel specifieke voorwaarden van kracht: slechts een aantal energiebesparende investeringen komen in aanmerking. U moet de woning bewonen of verhuren. Ook ligt het maximale bedrag dat u kan ontlenen meestal wat lager dan bij normale groene leningen. Let op: deze mogelijkheid geldt momenteel voor iedereen tot eind 2018. Vanaf 2019 komen enkel de prioritaire doelgroep en rechtspersonen in aanmerking voor een Vlaamse energielening.

Omdat men milieuvriendelijke investeringen wil promoten, is het mogelijk om via uw netbeheerder aanspraak te maken op premies. Deze premies kunnen erg interessant zijn. Informeer u dus best naar de mogelijke premies van het huidige jaar. Op onze blog kan u enkele artikelen betreffende renovatiepremies terugvinden.

Naast de algemene voorwaarden van een persoonlijke lening, die u hier kunt vinden, moet u bij een groene lening nog rekening houden met een andere voorwaarde: u mag een groene lening enkel gebruiken om energiebesparende werken te financieren zoals een lening voor zonnepanelen. Soms worden de projecten gespecificeerd door de bank zelf. U moet dus aan uw bank offertes of facturen kunnen voorleggen die bewijzen dat u het geld van de groene lening daadwerkelijk gaat gebruiken om energiebesparende investeringen te financieren.

Wel zijn er bepaalde banken die hier uitzonderingen op maken. Zo is het bij sommige banken mogelijk om groene leningen aan te vragen waarbij het genoeg is dat minstens 75% van het ontleende bedrag gebruikt wordt voor milieuvriendelijke werken. De andere 25% kunt u dan aan andere zaken uitgeven zoals bijvoorbeeld de heraanleg van uw tuin of een nieuwe veranda. Ook bieden sommige banken u de mogelijkheid om met een groene lening uw woning beter te beveiligen tegen inbraak of brand.

Net zoals bij een renovatielening kunt u uw kosten drukken. Het is namelijk op voorhand moeilijk om nu juist in te schatten hoeveel die energiebesparende renovaties u juist gaan kiezen. Dit kan als gevolg hebben dat u het verkeerde bedrag ontleend wat nadelig kan zijn. Leent u namelijk te weinig dan kan u in de problemen komen, maar leent u teveel dan moet u meer terugbetalen dan had gemoeten.

De beste manier om dit te voorkomen is door offertes aan te vragen. De meeste aannemers zijn bereid u gratis en vrijblijvend offertes aan te bieden. Hierdoor vindt u de aannemer met de beste prijs en weet u exact hoeveel u best zou lenen.

Om de beste groene lening te vinden is het belangrijk om deze leningen te vergelijken. U doet dit het beste aan de hand van de Jaarlijkse Kostenpercentages. Op deze website kunt u gratis verschillende groene leningen naast elkaar zetten en de lening vinden die het beste bij uw behoeften past. Twijfel dus niet langer en ga aan de slag met onze resultatentabel, zodat u uw woning snel energievriendelijk kunt maken!

Door de stijgende energie prijzen en de klimaat veranderingen zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen. Deze groene en economische manier van energie opwekken heeft echter wel een prijskaartje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze investering te financieren waarbij u niet meteen aanspraak hoeft te maken op uw spaarrekening. Zo kan een groene lening voor zonnepanelen een uitkomst bieden. Op Topcompare.be vindt u gemakkelijk en snel de goedkoopste groene lening. U hoeft alleen maar op de oranje knop, bovenaan de pagina te klikken en de groene lening te kiezen die het beste bij u past. Aan de linker zijde van de pagina kunt u de verschillende criteria bijwerken en personaliseren. Vervolgens kunt u verder klikken naar de pagina van de bank waar u de lening aanvraagt. Zo worden zonnepanelen voor iedereen mogelijk!

Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.

Wat onze partners zeggen

"We kunnen de nood aan een digitale dienst toch niet negeren. Denk bijvoorbeeld maar aan jongeren die niet altijd de behoefte voelen om naar een bankkantoor te gaan om hun bankzaken te regelen."

Frank De Keyser - CEO Bpost bank

"Er was al langer belangstelling voor digitale dienstverlening, maar de crisis heeft de verdere digitalisering van banken verder gestimuleerd."

Thierry Ternier - CEO Keytrade Bank

"Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... "

Christope Hamal - CEO Buy Way