Een selectie uit 30+ financiële instellingen

Hoe kan ik een persoonlijke lening krijgen?

Waarom kiezen voor TopCompare.be?

100% gratis!
Snel & eenvoudig
Objectief & onafhankelijk

TopCompare.be is het beste platform om kredietkaarten en consumentenkredieten te vergelijken, zoals leningen op afbetaling, autoleningen en renovatieleningen. We laten u toe alle leningen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die u zal helpen de juiste keuzes te maken.

Testimonial person
TopCompare.be bespaart me van de ene naar de andere bank te moeten lopen. Ik dacht niet dat het verkrijgen van mijn eerste kredietkaart zo eenvoudig zou zijn. Bedankt TopCompare.be!
Mathieu, 25 jaar, Brussel
Customer Promise - Best price guaranteed

Krijg de beste lening in België

TopCompare.be is een online vergelijkingssite voor uw persoonlijke financiën. U kan een simulatie doen van het bedrag en de looptijd van de lening die u wil aanvragen. Vervolgens kan u meer dan 100 leningen op afbetalingen in België vergelijken. Of u nu op vakantie wil gaan, een nieuwe wagen wil kopen of renovatiewerken in uw huis wil doorvoeren, wij engageren ons om u steeds alle aanbiedingen op de markt voor te stellen. Wij helpen u om een lening te verkelijken tegen de beste rentevoet, zodat u uw terugbetalingsplan kan optimaliseren. Onze klantbelofte houdt in dat wij u tijd en geld laten besparen.

Leningen

Een energielening, of ook wel groene lening genoemd, is een variant van een renovatielening. Bij een energielening wordt een woning ook gerenoveerd maar hier is dit vanuit energiebesparend oogpunt.

Banken willen deze milieuvriendelijke initiatieven promoten en daarom ligt de rente bij een energielening lager dan bij een gewone renovatielening. Meestal wordt hier gewerkt met persoonlijke leningen op afbetaling en niet met hypothecaire leningen.

Naast het feit dat een energielening of groene lening een lage rentevoet heeft, zijn er nog voordelen verbonden aan energiebesparende investeringen. Zo gaat u namelijk een lagere energierekening verkrijgen, wat gezien de hoge prijzen van energie, erg welgekomen kan zijn. Ook verhoogt de waarde van uw woning wat dan weer van pas kan komen bij een latere verkoop of verhuur.

Wel kunnen deze energiebesparende investeringen vrij duur zijn. Indien u dus liever niet een groot deel van uw spaarrekening aanspreekt, dan kan een energielening u hierbij helpen. U beschikt dan in het begin van de lening over genoeg geld voor uw investeringen en betaalt dit dan aan uw eigen tempo terug.

De meeste banken geven u de mogelijkheid om tussen de €1.250 en €100.000 te ontlenen. Dit moet u dan terugbetalen binnen de 6 en 120 maanden. U hebt dus genoeg geld ter beschikking om de kosten verbonden aan energiebesparende investeringen te dekken.

Een energielening kunt u natuurlijk gebruiken om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Maar wat wordt nu juist gezien als een energiebesparende investering? Hiervoor neemt u best altijd contact op met uw bank om te controleren of ze wel een energielening aanbieden voor de werken die u wilt uitvoeren. De meeste banken bieden echter wel energieleningen of groene leningen aan voor onderstaande verbouwingen:
Dakisolatie en vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp.

Ook zijn er banken die energieleningen aanbieden voor maatregelen die uw woning beter beschermen tegen inbraak of brand. Dit is echter niet zo bij alle banken dus het is belangrijk van dit na te vragen.

Bij de meeste banken is het mogelijk om een energielening ook voor andere verbouwingen aan te vragen die niet energiebesparend zijn. Als u bijvoorbeeld nood hebt aan een nieuwe keuken of badkamer dan kan u hiervoor een energielening gebruiken. Ook de aanleg van een zwembad kan met een energielening gefinancierd worden.

Wel moet u er rekening mee houden dat wanneer u een energielening aangaat, de meeste banken eisen dat minstens 75% van de investeringen energiebesparende investeringen zijn. De banken verwachten dus ook dat u offertes of facturen kunt voorleggen die inderdaad aantonen dat minstens 75% van het ontleende geld gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen.

Wenst u echter toch uw keuken te renoveren dan is het beter om een renovatielening aan te vragen. Deze lening staat u toe om uw woning te verbouwen zonder de verplichting dat u dit doet aan de hand van energiebesparende maatregelen moet doen.

De federale overheid staat u bij bepaalde milieuvriendelijke investeringen een belastingvermindering toe. Wel is het belangrijk van dit steeds na te gaan want dit kan van jaar tot jaar verschillen.

Van de Vlaamse overheid kan u dan weer een serieuze korting op uw onroerende voorheffing krijgen voor ingrijpende energetische renovaties. Ook biedt de Vlaamse overheid een Vlaamse energielening aan. Deze kan u aanvragen in het energiehuis van uw gemeente. Er kunnen hier echter wel andere voorwaarden aan verbonden zijn dewelke u aan moet voldoen. Zo kunnen sommige energiebesparende investeringen misschien niet gefinancierd worden door deze Vlaamse energielening. Ook ligt het maximale bedrag dat u hier kunt ontlenen meestal lager dan bij de energieleningen aangeboden door de banken. Het is dus belangrijk om de verschillende energieleningen goed te vergelijken. Op TopCompare.be is het mogelijk om 11 leningen te vergelijken. U kunt zo ook tot zelfs €2.000 besparen.

Omdat men milieuvriendelijke investeringen wilt promoten is het mogelijk om via uw netbeheerder aanspraak te maken op premies. Deze premies kunnen soms erg interessant zijn dus het is steeds interessant om u verder te informeren naar de mogelijke premies van het huidige jaar. Op onze blog kunt u ook interessante artikels vinden die handelen over renovatiepremies.

Naast de algemene voorwaarden van een persoonlijke lening die u hier kunt vinden, moet u bij een energielening nog rekening houden met een andere voorwaarde. Deze is dat u energieleningen enkel mag gebruiken om energiebesparende werken te financieren. U moet dus aan uw bank offertes of facturen kunnen voorleggen die bewijzen dat u het geld van de energielening daadwerkelijk gaat gebruiken om energiebesparende investeringen te financieren.

Wel zijn er bepaalde banken die hier uitzonderingen op maken. Zo is het bij sommige banken mogelijk om energieleningen aan te vragen waarbij het genoeg is dat minstens 75% van het ontleende bedrag gebruikt wordt voor milieuvriendelijke werken. De andere 25% kunt u dan aan andere zaken uitgeven zoals bijvoorbeeld de heraanleg van uw tuin of een nieuwe veranda. Ook bieden sommige banken u de mogelijkheid om met een energielening uw woning beter te beveiligen tegen inbraak of brand.

Net zoals bij een renovatielening kunt u uw kosten drukken. Het is namelijk op voorhand moeilijk om nu juist in te schatten hoeveel die energiebesparende renovaties u juist gaan kiezen. Dit kan als gevolg hebben dat u het verkeerde bedrag ontleend wat nadelig kan zijn. Leent u namelijk te weinig dan kan u in de problemen komen, maar leent u teveel dan moet u meer terugbetalen dan had gemoeten.

De beste manier om dit te voorkomen is door offertes aan te vragen. De meeste aannemers zijn bereid u gratis en vrijblijvend offertes aan te bieden. Hierdoor kunt u zien welke aannemer u de beste prijs aanbiedt en weet u exact hoeveel u moet lenen.

Om de beste energielening te vinden is het belangrijk om deze leningen te vergelijken. U doet dit het beste aan de hand van de Jaarlijkse Kostenpercentages. Op deze website kunt u gratis met onze lening simulatie verschillende energieleningen vergelijken en deze vinden die het beste bij u past. Twijfel dus niet lager en ga aan de slag met onze lening simulatie zodat u van uw woning een energiezuinige woning kunt maken en bespaar zo op uw energiefactuur!

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor directe toegang.