Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Energieleningen

Er zijn verschillende voordelen aan een groene lening:

 • Je kan energiebesparende werken financieren waardoor je energiefactuur zal dalen.
 • Je kan investeren in het beveiligen van je woning waardoor je beter bent beschermd.
 • De waarde van je woning zal stijgen omdat ze energiezuiniger wordt. Dat is goed als je jouw woning later wilt verkopen of verhuren.
 • Je hoeft jouw spaarrekening niet aan te spreken en kan de groene investeringen terugbetalen op jouw eigen tempo.
 • De lage rentevoet van een energielening maakt lenen goedkoop.

Een voorwaarde om een groene lening te kunnen aanvragen is dat het geleende bedrag gebruikt wordt om energiebesparende werken uit te voeren, of om maatregelen te nemen die je woning beter beschermen tegen brand en inbraak. Toch is het soms mogelijk om een energielening aan te vragen voor verbouwingen die hier niet aan voldoen. Bij sommige banken moet bijvoorbeeld minstens 50% of 75% van de investeringen energiebesparend zijn. Het overige leenbedrag kan je dan gebruiken voor andere renovaties, zoals de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer.

Je moet dit kunnen bewijzen wat betekent dat je dus ook offertes of facturen moet kunnen voorleggen aan de bank bij het aanvragen van een groene lening. Ten slotte zijn er ook nog de algemene voorwaarden die gelden bij het aanvragen van een lening, namelijk dat je jouw identiteit en inkomsten moet kunnen bewijzen.

De laatste jaren zijn de fiscale voordelen voor leningen sterk veranderd. Wie een groene lening aanvraagt, kan sinds 1 januari 2012 niet meer van een belastingvoordeel genieten. Het was een tijdelijke maatregel die enkel gold tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011. Voor leningen afgesloten na deze periode geldt er dus geen fiscaal voordeel meer.

Naast de groene lening of energielening bij een financiële instelling, bestaat er ook de renteloze Vlaamse energielening. Dit is een lening tegen 0% intrest om energiebesparende investeringen te financieren. Je kan enkel gebruik maken van de renteloze energielening als je tot een van de prioritaire doelgroepen behoort of exclusief nachttarief hebt. Je kan de Vlaamse energielening aanvragen bij het Energiehuis van je gemeente en dat voor een maximaal bedrag van € 15.000. Het geleende bedrag moet op 10 jaar terugbetaald worden. Bekijk hier alle voorwaarden.

In zowel het Vlaams, Waals als Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden er premies en subsidies aangeboden om energiebesparende renovaties te stimuleren. De premies en voorwaarden verschillen per regio. Het is ook mogelijk om deze premies te combineren met een groene lening.

Een groene lening voor de financiering van energiebesparende werken aan je woning

Een groene lening is een lening op afbetaling waarmee je energiebesparende renovatiewerken aan je woning kan financieren. Vaak kan je er ook investeringen mee betalen die de brand- en inbraakveiligheid van je woning verhogen. Deze lening wordt ook wel eens een energielening genoemd. Het is een variant op de klassieke renovatielening, maar de groene lening is dus specifiek bedoeld voor energiezuinige werken.

Met een energielening kan je onder andere de volgende werken financieren:

 • Dak-, muur-, vloer- of raamisolatie
 • Energiezuinige verwarmingssystemen zoals een zonneboiler, warmtepomp of gascondensatieketel
 • Zonnepanelen
 • Thuisbatterij
 • Energiezuinige verlichting
 • Zuinige warmwatersystemen
 • Waterbesparingssystemen
 • Energieaudit
 • Rookmelders
 • Alarmsysteem

Een energielening tegen een voordelige rentevoet

De meeste kredietgevers bieden een erg voordelige rentevoet voor een groene lening. Vaak komt deze niet boven de 2% uit. Het tarief ligt daarmee gewoonlijk lager dan bij een renovatielening of persoonlijke lening. Dat komt natuurlijk omdat banken deze milieuvriendelijke initiatieven zoveel mogelijk willen promoten. Bovendien hangen er strengere voorwaarden aan een groene lening vast, zoals dat een bepaald percentage van de werken energiebesparend moeten zijn.

Doe een simulatie en vraag de goedkoopste groene lening in België aan

Met onze gratis energielening simulatie kan je eenvoudig alle Belgische kredietgevers vergelijken en zo de goedkoopste groene lening vinden en aanvragen. Je kan groene leningen vergelijken door het gewenste bedrag en de looptijd in te vullen. Vervolgens krijg je jouw mogelijkheden voor een energielening bij verschillende banken waarbij je in de tabel de rentevoet, maandelijkse afbetaling en totale aflossing kan zien. Een groene lening simulatie kan je helpen duizenden euro’s te besparen!

Via de oranje knop ‘ga verder’ kan je de lening die het beste bij jou past rechtstreeks aanvragen bij de financiële instelling. Indien dat niet mogelijk is, kan je rechtstreeks naar hun website surfen om daar je energiekrediet aan te vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in September 2023

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën