Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Energieleningen

Er zijn verschillende voordelen aan een groene lening:

 • Je kan energiebesparende werken financieren waardoor je energiefactuur zal dalen.
 • Je kan investeren in het beveiligen van je woning waardoor je beter bent beschermd.
 • De waarde van je woning zal stijgen omdat ze energiezuiniger wordt. Dat is goed als je jouw woning later wilt verkopen of verhuren.
 • Je hoeft jouw spaarrekening niet aan te spreken en kan de groene investeringen terugbetalen op jouw eigen tempo.
 • De lage rentevoet van een energielening maakt lenen goedkoop.

Een voorwaarde om een groene lening te kunnen aanvragen is dat het geleende bedrag gebruikt wordt om energiebesparende werken uit te voeren, of om maatregelen te nemen die je woning beter beschermen tegen brand en inbraak. Toch is het soms mogelijk om een energielening aan te vragen voor verbouwingen die hier niet aan voldoen. Bij sommige banken moet bijvoorbeeld minstens 50% of 75% van de investeringen energiebesparend zijn. Het overige leenbedrag kan je dan gebruiken voor andere renovaties, zoals de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer.

Je moet dit kunnen bewijzen wat betekent dat je dus ook offertes of facturen moet kunnen voorleggen aan de bank bij het aanvragen van een groene lening. Ten slotte zijn er ook nog de algemene voorwaarden die gelden bij het aanvragen van een lening, namelijk dat je jouw identiteit en inkomsten moet kunnen bewijzen.

De laatste jaren zijn de fiscale voordelen voor leningen sterk veranderd. Wie een groene lening aanvraagt, kan sinds 1 januari 2012 niet meer van een belastingvoordeel genieten. Het was een tijdelijke maatregel die enkel gold tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011. Voor leningen afgesloten na deze periode geldt er dus geen fiscaal voordeel meer.

Naast de groene lening of energielening bij een financiële instelling, bestaat er ook de renteloze Vlaamse energielening. Dit is een lening tegen 0% intrest om energiebesparende investeringen te financieren. Je kan enkel gebruik maken van de renteloze energielening als je tot een van de prioritaire doelgroepen behoort of exclusief nachttarief hebt. Je kan de Vlaamse energielening aanvragen bij het Energiehuis van je gemeente en dat voor een maximaal bedrag van € 15.000. Het geleende bedrag moet op 10 jaar terugbetaald worden. Bekijk hier alle voorwaarden.

In zowel het Vlaams, Waals als Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden er premies en subsidies aangeboden om energiebesparende renovaties te stimuleren. De premies en voorwaarden verschillen per regio. Het is ook mogelijk om deze premies te combineren met een groene lening.

Een groene lening voor de financiering van energiebesparende werken aan je woning

Een groene lening is een lening op afbetaling waarmee je energiebesparende renovatiewerken aan je woning kan financieren. Vaak kan je er ook investeringen mee betalen die de brand- en inbraakveiligheid van je woning verhogen. Deze lening wordt ook wel eens een energielening genoemd. Het is een variant op de klassieke renovatielening, maar de groene lening is dus specifiek bedoeld voor energiezuinige werken.

Met een energielening kan je onder andere de volgende werken financieren:

 • Dak-, muur-, vloer- of raamisolatie
 • Energiezuinige verwarmingssystemen zoals een zonneboiler, warmtepomp of gascondensatieketel
 • Zonnepanelen
 • Thuisbatterij
 • Energiezuinige verlichting
 • Zuinige warmwatersystemen
 • Waterbesparingssystemen
 • Energieaudit
 • Rookmelders
 • Alarmsysteem

Een energielening tegen een voordelige rentevoet

De meeste kredietgevers bieden een erg voordelige rentevoet voor een groene lening. Vaak komt deze niet boven de 2% uit. Het tarief ligt daarmee gewoonlijk lager dan bij een renovatielening of persoonlijke lening. Dat komt natuurlijk omdat banken deze milieuvriendelijke initiatieven zoveel mogelijk willen promoten. Bovendien hangen er strengere voorwaarden aan een groene lening vast, zoals dat een bepaald percentage van de werken energiebesparend moeten zijn.

Doe een simulatie en vraag de goedkoopste groene lening in België aan

Met onze gratis energielening simulatie kan je eenvoudig alle Belgische kredietgevers vergelijken en zo de goedkoopste groene lening vinden en aanvragen. Je kan groene leningen vergelijken door het gewenste bedrag en de looptijd in te vullen. Vervolgens krijg je jouw mogelijkheden voor een energielening bij verschillende banken waarbij je in de tabel de rentevoet, maandelijkse afbetaling en totale aflossing kan zien. Een groene lening simulatie kan je helpen duizenden euro’s te besparen!

Via de oranje knop ‘ga verder’ kan je de lening die het beste bij jou past rechtstreeks aanvragen bij de financiële instelling. Indien dat niet mogelijk is, kan je rechtstreeks naar hun website surfen om daar je energiekrediet aan te vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in September 2023

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën