Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Energieleningen

Een groene lening bij een bank of financiële instelling, ook wel een energielening genoemd, is een variant op een renovatielening. Bij deze lening op afbetaling wordt een woning ook gerenoveerd, maar bij een energielening of een groene lening is dit om energiebesparende werken uit te voeren. Een lening voor zonnepanelen is bijvoorbeeld een groene lening.

Wellicht ken je de uitspraak “let op, geld lenen kost ook geld”, want ook voor een groene lening moet je rente betalen. Toch willen banken deze milieuvriendelijke initiatieven promoten waardoor de rente lager ligt bij een energielening dan bij een gewone renovatielening of persoonlijke lening.

Een ander voordeel is dat je met een energielening of groene lening verschillende energiebesparende werken kan uitvoeren waardoor je een lagere energierekening zal krijgen. Door deze energiebesparende werken verhoogt ook de waarde van je woning, wat dan weer van pas kan komen bij een latere verkoop of verhuur. Zo kan je bijvoorbeeld een energielening aanvragen voor zonnepanelen en zo besparen op je elektriciteitsrekening. Ten slotte hoef je dankzij een energielening of een groene lening ook jouw spaarrekening niet aan te spreken, waardoor je op jouw eigen tempo de groene investeringen kan terugbetalen.

De meeste banken geven je de mogelijkheid om tussen de €1.250 en €100.000 te ontlenen voor een groene lening. Ook een energielening is een lening op afbetaling die je moet terugbetalen binnen de 6 en 120 maanden.

Een energielening kan je gebruiken om energiebesparende werken uit te voeren. Wat wordt gezien als energiebesparende investeringen is afhankelijk van bank tot bank, maar de meeste kredietgevers bieden wel een energielening of een groene lening aan voor verbouwingen zoals dakisolatie, vloerisolatie, andere isolaties, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, thuisbatterij, hoogrendementsglas en nog andere energiebesparende investeringen.

Sommige banken bieden zelfs een energielening of een groene lening aan voor maatregelen die je woning beter beschermen tegen inbraak of brand. Ook is het soms mogelijk om een energielening aan te vragen voor verbouwingen die niet energiebesparend zijn. Voor een groene lening te krijgen, eisen de meeste banken dat minstens 75% van de investeringen energiebesparend zijn. De banken verwachten dus ook dat je offertes of facturen kan voorleggen voor je een groene lening op afbetaling kan aanvragen. De andere 25% kan je dan aan andere zaken besteden, zoals de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer of de aanleg van een zwembad via een energielening of een groene lening.

Naast de algemene voorwaarden van een persoonlijke lening, die je hier kan vinden, moet je bij een groene lening of een energielening nog rekening houden met een andere voorwaarde: je kan enkel een energielening aanvragen en gebruiken om energiebesparende werken te financieren zoals een lening op afbetaling voor zonnepanelen. Je moet dus aan je bank offertes of facturen kunnen voorleggen die bewijzen dat je het geld van de groene lening daadwerkelijk gaat gebruiken om energiebesparende investeringen te financieren. Zoals eerder vermeld, is het bij bepaalde banken wel mogelijk om een energielening aan te vragen als minstens 75% van het ontleende bedrag gebruikt wordt voor milieuvriendelijke werken.

Naast een groene lening of een energielening bij een financiële instelling, bestaat er ook zoiets als een Vlaamse energielening. Je kan een Vlaamse energielening aanvragen bij het Energiehuis van je gemeente en deze Energiehuizen beslissen ook of je een energielening krijgt. Enkel prioritaire doelgroepen en rechtspersonen komen in aanmerking voor een Vlaamse energielening tegen 0% intrest. Ook zijn er voorwaarden opgelegd voor de energiebesparende investeringen die je kan financieren met een energielening. Verder ligt ook het maximale bedrag dat je kan ontlenen meestal wat lager dan bij een groene lening via een bank. Bekijk hier alle voorwaarden.

Omdat men milieuvriendelijke investeringen wil promoten, is het mogelijk om een energielening of een groene lening te combineren met premies of subsidies van de overheid. In elk gewest zijn er andere premies voor je energiebesparende renovaties.

Om de goedkoopste groene lening te vinden is het belangrijk om deze leningen te vergelijken. Je kan hiervoor best het jaarlijks kostenpercentage (JKP) vergelijken. Via onze groene lening simulatie kan je een energielening vinden die het best bij jouw behoeften past. Twijfel dus niet langer en ga aan de slag met onze resultatentabel, zodat je jouw woning snel energievriendelijk kan maken!

Als je na het vergelijken de goedkoopste groene lening hebt gevonden, kan je een energielening aanvragen op TopCompare. Je kiest een energielening die het beste bij je past en klikt op de oranje knop ‘Ga verder’ om jouw lening op de website van de bank aan te vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 26 juli 2021

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“TopCompare en wij hebben een gemeenschappelijke missie: de eindconsument een zo accuraat mogelijk beeld geven van de werkelijkheid, zodat hij met kennis van zaken kan beslissen welke bank het beste bij zijn profiel past.”
Kim Van Esbroeck - Country Head van Aion
“De meeste banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een simulatie rechtstreeks op hun website uit te voeren, en de gespecialiseerde website TopCompare.be biedt zelfs aan om voor u een gratis vergelijking uit te voeren van alle aanbiedingen, samengevat op één enkele pagina.”
RTL-Info.be
“Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... ”
Christophe Hamal -  CEO van Buy Way

Reviews

rate rate rate rate Rate
4,5/5 Gebaseerd op de mening van 75 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 100 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën