Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Studieleningen

Een studielening is een lening op afbetaling die je kan gebruiken om zaken voor je studies te financieren. Bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld aan de hogeschool of universiteit, cursussen of de huur van een kot kan je financieren met een studielening. Vergelijk de studieleningen met onze persoonlijke lening simulatie.

Voor je studies te financieren bieden de meeste banken twee soorten studentenkredieten aan. De eerste is de persoonlijke lening op afbetaling. De tweede is de kredietopening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Bij deze studielening wordt in het begin van het krediet het leenbedrag, de looptijd en de rentevoet vastgelegd. Geld lenen kost ook geld, dus je moet naast het kapitaal ook rente afbetalen. De jaarlijkse rentevoet van een studielening staat vast en varieert dus niet in de tijd. Je krijgt het geld in één keer op je rekening gestort. Vervolgens betaal je maandelijks een deel van de studielening terug met rente en dit op vaste vervaldagen.

Kredietopening

Bij een kredietopening ontvang je een vooraf afgesproken som geld. Je kan het bedrag van de studielening vervolgens flexibel terugbetalen, want je bepaalt zelf het tempo waarop je de terugbetalingen doet. Wel zijn er minimumbedragen die je moet respecteren en is er ook een wettelijke beperking op het aantal maanden of jaren waarover je een studielening kan spreiden.

Sommige banken bieden wel de mogelijkheid aan om tijdens jouw studies alleen interesten te betalen op het bedrag dat je hebt opgenomen. Na je studies moet je dan pas het kapitaal terugbetalen. Dit is echter wel beperkt aangezien je jouw kredietlijn meestal minimaal 1 keer om de 5 jaar volledig moet aanzuiveren.

Persoonlijke lening op afbetaling

Het voordeel van een lening op afbetaling is dat je in het begin van het academiejaar zo over genoeg geld beschikt om bepaalde kosten te dekken, zoals het inschrijvingsgeld van de hogeschool of universiteit of de aankoop van cursussen. Hierna betaal je op vooraf afgesproken vaste vervaldagen de studielening verspreid over de tijd terug. Het voordeel hiervan is dat je op voorhand perfect weet wanneer jouw lening op afbetaling afgelost gaat zijn. Ook betaal je een vast maandbedrag terug zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kredietopening

Het voordeel van de kredietopening is dat je steeds geld ter beschikking hebt. In het studentenleven verschijnen niet alle kosten aan het begin van het academiejaar. Met de kredietopening ben je beschermd tegen onvoorziene kosten gedurende het academiejaar. Ook worden de bedragen die je hebt terugbetaald opnieuw ter beschikking gesteld. Het grote nadeel van een kredietopening is dat dit meestal duurder is dan een lening op afbetaling.

Bij een studielening beslis je zelf wat je met het geleende bedrag doet. Je hebt dus de keuze of je dit voornamelijk aan studiedoeleinden of aan persoonlijke uitgaven, gerelateerd aan het studentenleven, besteedt. Met een studielening kan je bijvoorbeeld inschrijvingsgeld, de huur van een kot, de aankoop van cursussen of andere zaken van het studentenleven financieren. Maar omdat een studielening een lening op afbetaling is, kan je er bijvoorbeeld ook een nieuwe laptop of smartphone mee financieren.

Indien je als student zelf een lening voor je studies wilt aangaan, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Minstens 18 jaar oud zijn ;
  • Over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikken en ;
  • Niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staan.

Als je bijvoorbeeld over een vaste studentenjob of vaste bijbaan beschikt, dan zal de bank je eerder een lening geven. Het is echter ook mogelijk dat de ouders van de student een studielening aangaan en dat de student als medekredietnemer tekent.

In tegenstelling tot bij persoonlijke leningen, vragen de meeste banken wel een waarborg als je een studielening wilt aanvragen. Hiermee kan de bank dan recht hebben op (een deel) van jouw loon en schuldvorderingen als je niet meer in staat bent de lening voor je studie terug te betalen. Als je als student zelf niet in staat bent een waarborg te garanderen dan gaan je ouders dit in jouw plaats moeten doen.

Hoeveel je kan lenen met een studielening verschilt van bank tot bank. Op TopCompare kan je in onze resultatentabel zien hoeveel geld je kan lenen met een studielening en wat de verschillende looptijden zijn bij iedere bank. Over het algemeen kan je tussen de €1.250 en €100.000 lenen en bedraagt de looptijd tussen de 6 en 120 maanden voor studieleningen.

De uitspraak “let op, geld lenen kost ook geld” geldt ook voor studieleningen. Hoeveel de rente van een studielening bedraagt, verschilt van bank tot bank. Het is daarom belangrijk om de verschillende aanbieders van leningen voor studies te vergelijken om zo de goedkoopste studielening in België te vinden. Hierdoor kan je tot wel €1.000 besparen op een lening!

Na het vergelijken van studieleningen, kan je op onze site ook een studielening aanvragen. Als je een lening op afbetaling voor je studies hebt gevonden, kan je deze via de oranje knop ‘Ga verder’ aanvragen op de website van de bank. Nu kan je al jouw studiekosten financcieren met een studielening!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 26 juli 2021

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën