Let op, geld lenen kost ook geld.

Representatief voorbeeld: Voor een lening op afbetaling van € 12.500, een JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 8,99% (vaste jaarlijkse debetrentevoet van 8,99%) en een looptijd van 60 maanden, zal de maandelijkse betaling € 257,3 bedragen. Voor een totale terugbetaling van: € 15.438 (d.w.z. 60 x € 257,3)

Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Studieleningen

Een studielening is een lening op afbetaling die je kan gebruiken om zaken voor je studies te financieren. Bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld aan de hogeschool of universiteit, cursussen of de huur van een kot kan je financieren met een studielening. Vergelijk de studieleningen met onze persoonlijke lening simulatie.

Voor je studies te financieren bieden de meeste banken twee soorten studentenkredieten aan. De eerste is de persoonlijke lening op afbetaling. De tweede is de kredietopening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Bij deze studielening wordt in het begin van het krediet het leenbedrag, de looptijd en de rentevoet vastgelegd. Geld lenen kost ook geld, dus je moet naast het kapitaal ook rente afbetalen. De jaarlijkse rentevoet van een studielening staat vast en varieert dus niet in de tijd. Je krijgt het geld in één keer op je rekening gestort. Vervolgens betaal je maandelijks een deel van de studielening terug met rente en dit op vaste vervaldagen.

Kredietopening

Bij een kredietopening ontvang je een vooraf afgesproken som geld. Je kan het bedrag van de studielening vervolgens flexibel terugbetalen, want je bepaalt zelf het tempo waarop je de terugbetalingen doet. Wel zijn er minimumbedragen die je moet respecteren en is er ook een wettelijke beperking op het aantal maanden of jaren waarover je een studielening kan spreiden.

Sommige banken bieden wel de mogelijkheid aan om tijdens jouw studies alleen interesten te betalen op het bedrag dat je hebt opgenomen. Na je studies moet je dan pas het kapitaal terugbetalen. Dit is echter wel beperkt aangezien je jouw kredietlijn meestal minimaal 1 keer om de 5 jaar volledig moet aanzuiveren.

Persoonlijke lening op afbetaling

Het voordeel van een lening op afbetaling is dat je in het begin van het academiejaar zo over genoeg geld beschikt om bepaalde kosten te dekken, zoals het inschrijvingsgeld van de hogeschool of universiteit of de aankoop van cursussen. Hierna betaal je op vooraf afgesproken vaste vervaldagen de studielening verspreid over de tijd terug. Het voordeel hiervan is dat je op voorhand perfect weet wanneer jouw lening op afbetaling afgelost gaat zijn. Ook betaal je een vast maandbedrag terug zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kredietopening

Het voordeel van de kredietopening is dat je steeds geld ter beschikking hebt. In het studentenleven verschijnen niet alle kosten aan het begin van het academiejaar. Met de kredietopening ben je beschermd tegen onvoorziene kosten gedurende het academiejaar. Ook worden de bedragen die je hebt terugbetaald opnieuw ter beschikking gesteld. Het grote nadeel van een kredietopening is dat dit meestal duurder is dan een lening op afbetaling.

Bij een studielening beslis je zelf wat je met het geleende bedrag doet. Je hebt dus de keuze of je dit voornamelijk aan studiedoeleinden of aan persoonlijke uitgaven, gerelateerd aan het studentenleven, besteedt. Met een studielening kan je bijvoorbeeld inschrijvingsgeld, de huur van een kot, de aankoop van cursussen of andere zaken van het studentenleven financieren. Maar omdat een studielening een lening op afbetaling is, kan je er bijvoorbeeld ook een nieuwe laptop of smartphone mee financieren.

Indien je als student zelf een lening voor je studies wilt aangaan, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Minstens 18 jaar oud zijn ;
  • Over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikken en ;
  • Niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staan.

Als je bijvoorbeeld over een vaste studentenjob of vaste bijbaan beschikt, dan zal de bank je eerder een lening geven. Het is echter ook mogelijk dat de ouders van de student een studielening aangaan en dat de student als medekredietnemer tekent.

In tegenstelling tot bij persoonlijke leningen, vragen de meeste banken wel een waarborg als je een studielening wilt aanvragen. Hiermee kan de bank dan recht hebben op (een deel) van jouw loon en schuldvorderingen als je niet meer in staat bent de lening voor je studie terug te betalen. Als je als student zelf niet in staat bent een waarborg te garanderen dan gaan je ouders dit in jouw plaats moeten doen.

Hoeveel je kan lenen met een studielening verschilt van bank tot bank. Op TopCompare kan je in onze resultatentabel zien hoeveel geld je kan lenen met een studielening en wat de verschillende looptijden zijn bij iedere bank. Over het algemeen kan je tussen de €1.250 en €100.000 lenen en bedraagt de looptijd tussen de 6 en 120 maanden voor studieleningen.

De uitspraak “let op, geld lenen kost ook geld” geldt ook voor studieleningen. Hoeveel de rente van een studielening bedraagt, verschilt van bank tot bank. Het is daarom belangrijk om de verschillende aanbieders van leningen voor studies te vergelijken om zo de goedkoopste studielening in België te vinden. Hierdoor kan je tot wel €1.000 besparen op een lening!

Na het vergelijken van studieleningen, kan je op onze site ook een studielening aanvragen. Als je een lening op afbetaling voor je studies hebt gevonden, kan je deze via de oranje knop ‘Ga verder’ aanvragen op de website van de bank. Nu kan je al jouw studiekosten financcieren met een studielening!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 26 juli 2023

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen