Menu

Vind een persoonlijke lening: vergelijk gratis persoonlijke leningen in 30 seconden!

Door leningen te vergelijken kan je goedkoop lenen tegen de laagste rente. Vergelijk nu meer dan 40 banken en vind je persoonlijke lening!

- leningen voor Studie
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Studieleningen zijn persoonlijke leningen op afbetaling die u kan gebruiken om zaken gerelateerd aan uw studies mee te betalen. Bij het studentenleven komen heel wat kosten kijken.

Een studielening kan u helpen om deze kosten te dragen. Bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld aan de hogeschool of universiteit, cursussen of de huur van een kot kunt u financieren met een studielening.

Om uw studies te financieren bieden de meeste banken twee soorten studentenkredieten aan. De eerste is de persoonlijke lening op afbetaling. De tweede is de kredietopening.

Persoonlijke lening op afbetaling
Bij een persoonlijke lening op afbetaling wordt in het begin van de lening de hoeveelheid geld dat u kunt lenen, de looptijd en de rentevoet vastgelegd. Bij dit soort lening is de rente vast en varieert deze dus niet in de tijd. U krijgt het geld in één keer op uw rekening gestort. Vervolgens betaalt u maandelijks een deel van de lening terug met rente en dit op vaste vervaldagen.

Kredietopening
Bij een kredietopening ontvangt u een vooraf afgesproken hoeveelheid geld. Dit bedrag kunt u vervolgens flexibel terugbetalen. U bepaalt namelijk zelf het tempo waaraan u terugbetaalt al zijn er wel minimumbedragen die u moet respecteren en is er ook een wettelijke beperking op het aantal maanden of jaren waarover u het krediet kan spreiden.

Sommige banken bieden echter wel de mogelijkheid aan om tijdens uw studies alleen interesten te betalen op het bedrag dat u hebt opgenomen. Na uw studies moet u dan pas het kapitaal terugbetalen. Dit is echter wel beperkt aangezien u uw kredietlijn meestal minimaal 1 keer om de 5 jaar volledig moet aanzuiveren.

Persoonlijke lening op afbetaling
Het voordeel van de persoonlijke lening op afbetaling is dat u in het begin van het academiejaar zo over genoeg geld beschikt om bepaalde kosten te dekken. Zo zou u uw inschrijvingsgeld of de aankoop van cursussen kunnen financieren. Ook de aankoop van een smartphone zoals bijvoorbeeld een Iphone of Samsung zodat u altijd beschikbaar bent, kan met de lening op afbetaling worden gefinancierd. Hierna betaalt u op vooraf afgesproken vaste vervaldagen de lening verspreid over de tijd terug. Het voordeel hiervan is dat u op voorhand perfect weet wanneer uw lening afbetaald gaat zijn. Ook betaalt u een vast maandbedrag terug zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Kredietopening
Het voordeel van de kredietopening is dat u steeds geld ter beschikking hebt. Ook in het studentenleven verschijnen niet alle kosten aan het begin van het academiejaar. Met de kredietopening bent u echter beschermd tegen onvoorziene kosten gedurende het academiejaar. Ook worden de bedragen die u hebt terugbetaald opnieuw ter beschikking gesteld. Het grote nadeel van een kredietopening is dat dit meestal duurder is dan een lening op afbetaling.

Bij een studielening beslist u zelf wat u met het geld dat u heeft ontvangen doet. U hebt dus de keuze of u dit voornamelijk aan studiedoeleinden dan wel aan persoonlijke uitgaven, gerelateerd aan het studentenleven, besteedt. Met uw studielening kunt u dus uw inschrijvingsgeld of de aankoop van cursussen meebetalen.

Maar als u bijvoorbeeld wenst een laptop of MacBook aan te kopen dan kan een studielening u hierbij ook ondersteunen. Ook andere zaken zoals eten en andere uitgaven die typisch geassocieerd worden met het studentenleven kunt u betalen met uw studielening. U kiest dus zelf of u bijvoorbeeld iedere dag in de Alma gaat eten of eens voor een iets chiquer restaurant opteert.

Op kot gaan kan tegenwoordig een serieuze kost met zich meebrengen. Een studielening kan u echter helpen deze kosten te dragen. Met een studielening beschikt u over het geld waar u de huur van uw kot mee kunt betalen. Het geld dat u via de studielening hebt geleend kunt u daarna op een rustiger tempo terugbetalen.

Indien u liever thuis blijft wonen en naar school wilt pendelen met de auto dan is een studielening niet de beste keuze. Om uw auto te financieren is het voordeliger om een autolening aan te gaan.

Beobank is zo een bank gekend om zijn voordelige autoleningen. Hou echter in rekening dat u als student aantrekkelijke kortingen bij de NMBS, De Lijn en de MIVB kunt krijgen dus dat deze ook interessante vervoersmiddelen zijn.

Tegenwoordig gaan steeds meer en meer studenten in het buitenland studeren. Dit kan via een Erasmus programma maar ook buiten Europa studeren wordt steeds meer en meer gedaan. Indien u in het buitenland gaat studeren, wordt u hier meestal deels voor vergoed door bijvoorbeeld een overheidsinstantie. Hiernaast kan u nog altijd een studielening aanvragen.

Wat echter ook handig voor een student in het buitenland kan zijn is, naast de studielening, een prepaid kredietkaart. Met een prepaid kredietkaart kunt u namelijk veilig in het merendeel van de winkels in het buitenland betalen. Ook is het hiermee makkelijker om controle over uw budget te behouden. Dit is omdat u geen schulden kunt aangaan met uw prepaid kredietkaart. U kent enkel het bedrag opdoen dat op uw prepaid kredietkaart werd gestort. Indien u snel over geld moet beschikken, kunnen uw ouders u ook snel geld op uw prepaid kredietkaart storten. Bij HelloBank! kunt u als student interessante prepaid kredietkaarten vinden.

Indien u als student zelf een lening wilt aangaan, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Minstens 18 jaar oud zijn ;
- Over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikken en ;
- Niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staan.

Als u bijvoorbeeld over een vaste studentenjob of vaste bijbaan beschikt, dan zal de bank u eerder een lening geven. Het is echter ook mogelijk dat de ouders van de student de lening aangaan en dat de student als medekredietnemer tekent.

In tegenstelling tot de meeste persoonlijke leningen, vragen de meeste banken wel een waarborg indien u een studielening wilt aanvragen. Hiermee kan de bank dan recht hebben op (een deel) van uw loon en schuldvorderingen indien u niet meer in staat bent de lening terug te betalen. Als u als student zelf niet in staat bent van een waarborg te garanderen dan gaan uw ouders dit in uw plaats moeten doen.

Om de studielening te vinden die het beste bij u past, vergelijkt u het beste verschillende studieleningen. Onze site helpt u bij het vergelijken van leningen en maakt het u mogelijk om alle studieleningen in België naast elkaar te bekijken. Dankzij het vergelijkingsplatform kunt u tot wel €1.000 besparen!

Hoeveel geld u kunt lenen met een studielening verschilt van bank tot bank. Op TopCompare.be kunt u in onze resultatentabel zien hoeveel geld u kunt lenen en wat de verschillende looptijden zijn bij iedere bank. Over het algemeen kunt u tussen de €1.250 en €100.000 lenen en bedraagt de looptijd tussen de 6 en 120 maanden.