Menu

Vind een persoonlijke lening: vergelijk gratis persoonlijke leningen in 30 seconden!

Door leningen te vergelijken kan je goedkoop lenen tegen de laagste rente. Vergelijk nu meer dan 40 banken en vind je persoonlijke lening!

- leningen voor Huwelijk
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Huwelijksleningen zijn namelijk persoonlijke leningen op afbetaling die gekoppeld zijn aan de kosten voor een huwelijk.

Gaat u binnenkort trouwen maar hebt u nood aan een beetje financiering? Dan is een huwelijkslening de ideale oplossing voor u. Hiermee kunt u dus die prachtige zaal, het adembenemende trouwkleed of nog het smaakvolle buffet waar u altijd al van gedroomd hebt toch betalen.

Een huwelijkslening kan u aanvragen bij uw bank. Aangezien de kosten voor een huwelijk hoog kunnen oplopen, is het echter belangrijk van de leningen bij de verschillende banken eerst te vergelijken alvorens geld te lenen. De rentevoet verschilt namelijk sterk afhankelijk van bij welke bank u de huwelijkslening aangaat waardoor u de mogelijkheid hebt om tot €1.000 te besparen indien u de huwelijksleningen vergelijkt. Op TopCompare.be kan u een snelle vergelijking van alle huwelijksleningen uitvoeren met verschillende bedragen en looptijden. Zo vind u snel de lening die het best bij u past!

Bij een huwelijkslening varieert dit bedrag bij de meeste banken tussen de €1.250 en €100.000. De looptijd ligt tussen de 6 en 120 maanden. Wel moet u er rekening mee houden dat wanneer u kleine bedragen ontleent u deze ook vrij rap moet terugbetalen. Dit is omdat een huwelijkslening zich net zoals een persoonlijke lening zich moet houden aan de regels van het consumentenkrediet.

In tegenstelling tot andere kredieten waarbij de aanvrager van de lening doorgaans een waarborg moet aanbieden (zoals een huis of auto), moet er bij een huwelijkslening geen waarborg aangeboden worden.

Nadat u het bedrag ontvangen hebt, moet u elke maand een deel van de lening terugbetalen met rente en dit op vaste vervaldagen. De rentevoeten worden in het begin van de lening vastgelegd en variëren dus niet in de tijd.

Het voordeel van een huwelijkslening is dus dat u in het begin over genoeg geld beschikt om uw huwelijkskosten mee te financieren. U moet dus ook geen aanspraak maken op uw spaarrekening als u dit liever niet heeft. Ook weet u bij het begin van de huwelijkslening al met zekerheid hoeveel u maandelijks gaat moeten betalen en wanneer de laatste betaling gaat plaatsvinden.

Het voordeel van een huwelijkslening is de spreiding in tijd die u geniet. Daar waar u anders de kostprijs van de zaal, het trouwkleed, het eten en dergelijke direct zelf zou moeten betalen, kan u dit nu afbetalen op uw eigen tempo. De bank geeft u ook de mogelijkheid om zelf te bepalen welk bedrag u aan de verschillende huwelijkskosten wilt besteden. Gaat uw persoonlijke voorkeur eerder uit naar een mooie zaal dan naar een spectaculair buffet, dan kunt u zelf beslissen hoeveel geld u aan elk wilt spenderen.

Afhankelijk van het ontleende bedrag zullen er andere tarieven gelden. Het is dus erg belangrijk dat u met een bepaalde mate van zekerheid kan inschatten hoeveel uw huwelijkskosten zullen bedragen. Maar hoe kan u dit nu doen? Bij een huwelijk komen namelijk veel kosten aan te pas die niet altijd even voor de hand liggen. De locatie en het trouwkleed zijn natuurlijk voor de hand liggende zaken. Maar verlies niet uit het oog dat bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld een mooi gedecoreerd bruidsboeket ook al aardig wat geld kan kosten. Ook de huwelijksreis zou u kunnen betalen met uw huwelijkslening.

Een goede manier om de kosten te schatten is door voor alles offertes aan te vragen. Als u offertes heeft van de locatie, het trouwkleed, de huwelijksfotograaf en andere dan bent u al een heel eind ver. Denk ook goed na over zaken die niet direct voor de hand liggen en tel een goede 10% op bij uw geschatte budget voor onvoorziene kosten. Met deze offertes kunt u dan naar uw bank gaan en een bedrag ontlenen dat dicht bij de uiteindelijke kosten gaat liggen.

Als u wilt besparen op huwelijkskosten is het belangrijk dat u kritisch nadenkt en creatief bent. Er kan op verschillende manieren bespaard worden op huwelijkskosten en u moet hier telkens eens goed over nadenken. Op de meeste bruiloften worden bijvoorbeeld traditioneel veel mensen uitgenodigd. Maar vindt u dit wel zo belangrijk? U kunt nadien inderdaad zeggen dat er veel mensen op uw bruiloft waren maar biedt dit echt een meerwaarde als u niet de tijd had om met deze mensen te praten? Indien u een bruiloft met minder genodigden zou organiseren, zou dit een intiemere bruiloft kunnen opleveren. Ook zal dit een mooie kostenbesparing met zich kunnen meebrengen.

Verder kan u ook afwegingen maken. Vindt u de aperitief belangrijker dan de muziek? Bespaar dan op de muziek door voor een goedkopere optie te gaan dan een band. Met het bespaarde geld kunt u dan de aperitief financieren. U zou ook kunnen besparen op de uitnodigingen door deze zelf te maken of door de dure huwelijksfotograaf te vervangen door een amateurfotograaf uit uw familie. Er zijn natuurlijk nog vele mogelijkheden die u rustig eens zou moeten afwegen. Zo kan u aardig wat geld besparen op huwelijkskosten.

De voorwaarden dewelke u aan moet voldoen om een lening te bemachtigen kunt u hier vinden.

Het voordeel van te sparen voor een huwelijk is dat u schuldenvrij blijft. Wel gaat u dan een groot deel van uw spaarrekening moeten besteden aan uw huwelijk aangezien dit direct hoge kosten met zich meebrengt. Een huwelijkslening daarentegen geeft u de mogelijkheid om uw huwelijkskosten te spreiden doorheen de tijd. Zo kan u uw spaargeld op uw spaarrekening laten staan en dit later nog gebruiken wanneer u bijvoorbeeld een woning wilt aanschaffen met uw geliefde. Een huwelijkslening is dus vooral handig omdat u uw spaarrekening onaangeroerd kunt laten en uw huwelijkskosten op uw eigen tempo doorheen de tijd kan afbetalen.

Wel moet u beseffen dat geld lenen ook geld kost en dat een lening aangaan voor uw huwelijk duurder uitkomt dan te sparen voor uw huwelijk.

Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.