Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Schuldconsolidatie leningen

Het samenvoegen van leningen, ook wel een schuldconsolidatie lening of een hergroepering van kredieten genoemd, is een persoonlijke lening waarmee je het totaal of een deel van jouw leningen, kredieten of huidige verkopen op afbetaling kan samenvoegen. Het samenvoegen van leningen gebeurt door een bank die al jouw lopende kredieten samenvoegt en je één unieke lening voorstelt. Op deze manier heb je nog maar één lening met eenzelfde vaste rentevoet en eenzelfde looptijd aangepast aan jouw behoeften en financiële situatie. Met onze persoonlijke lening simulatie kan u schuldconsolidatie leningen vergelijken.

Er bestaan 2 soorten schuldconsolidatie leningen :

Hergroepering van consumentenkredieten

Je kan al jouw consumentenkredieten samenvoegen zoals leningen op afbetaling (autolening, renovatielening, groene lening, vakantielening, motorlening, studielening, etc.), kredietopeningen en jouw fiscale schulden. Door de hergroepering van je kredieten zal je zo nog maar één consumentenkrediet hebben.

In het algemeen ligt het bedrag dat je kan lenen tussen de €500 en €100.000 en varieert de looptijd tussen de 12 maanden (1 jaar) en 120 maanden (10 jaar), maar dit varieert per bank.

Herfinanciering van een hypothecaire lening

Het samenvoegen van leningen kan ook via de herfinanciering van je hypothecaire lening. Hierbij kan je zowel hypothecaire leningen als consumentenkredieten samenvoegen. Bij dit type lening zal de bank je onroerend goed als waarborg nemen voor als je jouw betalingen niet kan nakomen.

Met deze schuldconsolidatie lening zal je over één enkel woonkrediet beschikken waarvan de looptijd meestal tussen de 60 maanden (5 jaar) en 420 maanden (35 jaar) ligt.

Een schuldconsolidatie lening heeft eigenlijk dezelfde werking als alle andere consumentenkredieten. Eerst doe je een (online) aanvraag tot hergroepering van jouw kredieten bij een bank of financiële instelling. Vervolgens bekijken ze jouw aanvraag voor het samenvoegen van leningen. Als jouw aanvraag aanvaard wordt, zal de bank je om verschillende ondersteunende documenten vragen. Het aflossingsplan van de lening zal opgestuurd worden en je zal dit ondertekend terug moeten sturen. Het is de bank die het op zich neemt om contact te zoeken met de instellingen waar je lopende kredieten hebt en zij zal deze terugbetalen. Vanaf dan zal je slechts één bepaalde looptijd hebben en één maandelijkse aflossing.

Nemen we het voorbeeld van Mark, 30 jaar, die meerdere lopende consumentkredieten heeft staan:

  • een autolening voor de aankoop van zijn nieuwe Mercedes waarvoor hij nog €443 per maand moet betalen en dit gedurende 23 maanden. Het bedrag dat nog afgelost moet worden bedraagt €10.189 ;
  • een lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuw salon voor hetgeen hij nog €230 per maand moet betalen gedurende 25 maanden. Voor deze lening moet Mark nog €5.750 afbetalen ;
  • een kredietopening met zijn Visa bij ING voor hetgeen hij iedere maand €189 afbetaalt en waarvan het resterende nog te betalen bedrag €2.500 bedraagt.

Het totale bedrag van deze drie lopende kredieten dat Mark nog moet afbetalen bedraagt €18.439. Mark wenst zijn maandelijkse betalingen te verlagen omdat hij na zijn scheiding moeite heeft om zijn afbetalingen op tijd te betalen. Mark wil dus een hergroepering van zijn kredieten en kan dus een aanvraag doen voor een bedrag gelijk aan het totale bedrag van zijn lopende kredieten, in dit geval €18.400.

In principe kan je alle soorten leningen hergroeperen, met name de persoonlijke leningen, de hypothecaire leningen, de verkopen op afbetaling en de kredietopeningen. Meestal gaat het bij het samenvoegen van leningen ofwel om meerdere persoonlijke kredieten (autolening, renovatielening, etc.) ofwel gaat het om een hypothecair krediet met enkele lopende consumentenkredieten.

Er zijn verschillende voordelen aan een hergoepering van kredieten:

  • je kan jouw maandelijkse aflossingen verlagen en je budget terug in evenwicht brengen door je betalingen aan te passen aan je inkomsten
  • je kan genieten van één enkele voordelige interestvoet
  • je kan bijkomende liquide middelen bekomen
  • je hebt nog maar één enkele bemiddelaar voor jouw lening

Iedere persoon met minimum twee lopende kredieten (consumentenkrediet, hypothecaire lening, fiscale schulden, verkopen op afbetaling, kredietopeningen,…) kan een aanvraag indienen om zijn leningen samen te voegen. Deze soort lening richt zich dus niet tot een bepaald profiel van kredietnemer.

Bij de meeste banken kan je leningen samenvoegen. Echter staan er vele niet toe om een simulatie voor een schuldconsolidatie lening online uit te voeren. Je moet dus naar één van hun agentschappen gaan om een simulatie te kunnen uitvoeren en een aanvraag te kunnen indienen.

Slechts enkele banken zoals DHB Bank, Europabank, Beobank, Elantis Direct, Cofidis of Leemans Kredieten geven je de mogelijkheid om online een simulatie uit te voeren en een schuldconsolidatie lening aan te vragen. Ook op TopCompare kan je schuldconsolidatie leningen op de Belgische markt gratis vergelijken. Zo vind je jouw schuldconsolidatie lening aan de voordeligste rentevoet!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 26 juli 2023

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare Belgium (BE0643988146) is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: FOD Economie