Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Schuldconsolidatie leningen

Het samenvoegen van leningen, ook wel een schuldconsolidatie lening of een hergroepering van kredieten genoemd, is een persoonlijke lening waarmee je het totaal of een deel van jouw leningen, kredieten of huidige verkopen op afbetaling kan samenvoegen. Het samenvoegen van leningen gebeurt door een bank die al jouw lopende kredieten samenvoegt en je één unieke lening voorstelt. Op deze manier heb je nog maar één lening met eenzelfde vaste rentevoet en eenzelfde looptijd aangepast aan jouw behoeften en financiële situatie. Met onze persoonlijke lening simulatie kan u schuldconsolidatie leningen vergelijken.

Er bestaan 2 soorten schuldconsolidatie leningen :

Hergroepering van consumentenkredieten

Je kan al jouw consumentenkredieten samenvoegen zoals leningen op afbetaling (autolening, renovatielening, groene lening, vakantielening, motorlening, studielening, etc.), kredietopeningen en jouw fiscale schulden. Door de hergroepering van je kredieten zal je zo nog maar één consumentenkrediet hebben.

In het algemeen ligt het bedrag dat je kan lenen tussen de €500 en €100.000 en varieert de looptijd tussen de 12 maanden (1 jaar) en 120 maanden (10 jaar), maar dit varieert per bank.

Herfinanciering van een hypothecaire lening

Het samenvoegen van leningen kan ook via de herfinanciering van je hypothecaire lening. Hierbij kan je zowel hypothecaire leningen als consumentenkredieten samenvoegen. Bij dit type lening zal de bank je onroerend goed als waarborg nemen voor als je jouw betalingen niet kan nakomen.

Met deze schuldconsolidatie lening zal je over één enkel woonkrediet beschikken waarvan de looptijd meestal tussen de 60 maanden (5 jaar) en 420 maanden (35 jaar) ligt.

Een schuldconsolidatie lening heeft eigenlijk dezelfde werking als alle andere consumentenkredieten. Eerst doe je een (online) aanvraag tot hergroepering van jouw kredieten bij een bank of financiële instelling. Vervolgens bekijken ze jouw aanvraag voor het samenvoegen van leningen. Als jouw aanvraag aanvaard wordt, zal de bank je om verschillende ondersteunende documenten vragen. Het aflossingsplan van de lening zal opgestuurd worden en je zal dit ondertekend terug moeten sturen. Het is de bank die het op zich neemt om contact te zoeken met de instellingen waar je lopende kredieten hebt en zij zal deze terugbetalen. Vanaf dan zal je slechts één bepaalde looptijd hebben en één maandelijkse aflossing.

Nemen we het voorbeeld van Mark, 30 jaar, die meerdere lopende consumentkredieten heeft staan:

  • een autolening voor de aankoop van zijn nieuwe Mercedes waarvoor hij nog €443 per maand moet betalen en dit gedurende 23 maanden. Het bedrag dat nog afgelost moet worden bedraagt €10.189 ;
  • een lening op afbetaling voor de aankoop van een nieuw salon voor hetgeen hij nog €230 per maand moet betalen gedurende 25 maanden. Voor deze lening moet Mark nog €5.750 afbetalen ;
  • een kredietopening met zijn Visa bij ING voor hetgeen hij iedere maand €189 afbetaalt en waarvan het resterende nog te betalen bedrag €2.500 bedraagt.

Het totale bedrag van deze drie lopende kredieten dat Mark nog moet afbetalen bedraagt €18.439. Mark wenst zijn maandelijkse betalingen te verlagen omdat hij na zijn scheiding moeite heeft om zijn afbetalingen op tijd te betalen. Mark wil dus een hergroepering van zijn kredieten en kan dus een aanvraag doen voor een bedrag gelijk aan het totale bedrag van zijn lopende kredieten, in dit geval €18.400.

In principe kan je alle soorten leningen hergroeperen, met name de persoonlijke leningen, de hypothecaire leningen, de verkopen op afbetaling en de kredietopeningen. Meestal gaat het bij het samenvoegen van leningen ofwel om meerdere persoonlijke kredieten (autolening, renovatielening, etc.) ofwel gaat het om een hypothecair krediet met enkele lopende consumentenkredieten.

Er zijn verschillende voordelen aan een hergoepering van kredieten:

  • je kan jouw maandelijkse aflossingen verlagen en je budget terug in evenwicht brengen door je betalingen aan te passen aan je inkomsten
  • je kan genieten van één enkele voordelige interestvoet
  • je kan bijkomende liquide middelen bekomen
  • je hebt nog maar één enkele bemiddelaar voor jouw lening

Iedere persoon met minimum twee lopende kredieten (consumentenkrediet, hypothecaire lening, fiscale schulden, verkopen op afbetaling, kredietopeningen,…) kan een aanvraag indienen om zijn leningen samen te voegen. Deze soort lening richt zich dus niet tot een bepaald profiel van kredietnemer.

Bij de meeste banken kan je leningen samenvoegen. Echter staan er vele niet toe om een simulatie voor een schuldconsolidatie lening online uit te voeren. Je moet dus naar één van hun agentschappen gaan om een simulatie te kunnen uitvoeren en een aanvraag te kunnen indienen.

Slechts enkele banken zoals DHB Bank, Europabank, Beobank, Elantis Direct, Cofidis of Leemans Kredieten geven je de mogelijkheid om online een simulatie uit te voeren en een schuldconsolidatie lening aan te vragen. Ook op TopCompare kan je schuldconsolidatie leningen op de Belgische markt gratis vergelijken. Zo vind je jouw schuldconsolidatie lening aan de voordeligste rentevoet!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 26 juli 2021

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën