Menu

Herziening hypothecaire lening: vergelijk online en vraag een herfinanciering van je woonkrediet aan

Bekijk de rentevoeten bij verschillende Belgische banken en vind de beste optie voor de herfinanciering van je hypothecaire lening. Je kunt tot € 20.000 besparen.

Hoe werkt onze dienstverlening?

Stap 1
Stap 1

We vragen naar je informatie

Op basis van je project, persoonlijke en financiële situatie kunnen we nagaan of je in aanmerking komt voor een herfinanciering van je woonkrediet bij een van de kredietgevers.

Stap 2
Stap 2

Je vergelijkt de tarieven

We geven je een overzicht van de nieuwe hypothecaire leningen waar je in aanmerking voor komt, inclusief een gepersonaliseerd tarief. Speel met je voorkeuren om zo een lening op maat te vinden.

Stap 3
Stap 3

Je vraagt via onze site je lening aan

Eenmaal je een lening op maat hebt gevonden, kan je via TopCompare.be een aanvraag bij de gekozen kredietgever indienen.

Hypothecaire lening in België

Stel je de volgende situatie voor: je ging enkele jaren geleden een hypothecaire lening aan tegen een vaste rentevoet. Je merkt echter dat de rentevoet momenteel heel wat gunstiger is dan bij de aanvang van je woonlening. Is het mogelijk om toch voordeel te halen uit de huidige lage rentevoet en zo geld te besparen bij het terugbetalen van de lening? Absoluut.

In dat geval kies je best voor een herfinanciering van je lening, ook wel een herziening genoemd. In principe ga je dan een nieuwe lening aan. Niet alleen lagere rentevoeten zijn een reden om je hypothecaire lening te herzien. Zo is een herfinanciering ook een goed idee als je de voorkeur geeft aan een langere of kortere looptijd.

Op TopCompare vergelijk je eenvoudig de rentevoet bij verschillende Belgische banken en geef je zelf het leenbedrag en de looptijd in. Zo krijg je snel en eenvoudig online een overzicht en kun je zo beslissen of een herfinanciering voordelig is in jouw situatie.

De eerste stap is het vergelijken van huidige rentevoeten met de rentevoet die van toepassing was toen je je hypothecaire lening afsloot. Als je merkt dat je nu een betere rente kunt krijgen, wat tegenwoordig vaak het geval is, kun je waarschijnlijk voordeel halen uit een herziening of herfinanciering. Je kunt bij je bank een herziening onderhandelen of naar een andere financiële instelling overstappen. Let op: je eigen bank is niet verplicht op je voorstel voor herfinanciering in te gaan, maar zal dit in de meeste gevallen wel doen.

Bij een herfinanciering of herziening wordt de lening die op dat moment loopt niet aangepast, maar wordt deze stopgezet en wordt een nieuwe woonlening afgesloten tegen gunstigere voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een lagere rentevoet of variabele rentevoet zijn. Vervolgens betaal je de oude lening af aan de hand van de nieuwe lening. Daarna betaal je enkel de nieuwe lening af.

Op financieel vlak kan een herziening van je hypothecaire lening heel wat voordelen bieden. Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen kan zo namelijk een pak lager liggen. Vergeet echter de bijbehorende kosten niet. Wanneer haal je voordeel uit een herfinanciering? Wanneer het bedrag dat je met de nieuwe woonlening bespaart hoger ligt dan de kosten die je moet betalen. Je komt dit te weten door te berekenen hoeveel je bespaart met de nieuwe rentevoet en hoeveel je moet betalen voor de dossierkosten, notariskosten en schatting.

Er wordt aangeraden om je woonlening te herzien wanneer de rentevoet zeer laag staat, zoals nu het geval is. Over het algemeen wordt aanbevolen om pas een herfinanciering te overwegen als de rentevoet van een eventuele nieuwe hypothecaire lening minstens 1% lager is dan de rentevoet van je huidige lening. Loopt je lening nog minstens 15 jaar? Dan haal je mogelijk ook voordeel uit een herziening als het verschil iets minder dan 1% bedraagt.

Je vraagt je misschien af: wanneer is een herfinanciering interessant? Een herziening is een goed idee als je hiermee geld kunt besparen. Dit kom je echter pas te weten door de totale kostprijs bij verschillende banken te vergelijken. Misschien is de rentevoet lager als je een nieuwe hypothecaire lening zou aangaan, maar betaal je door de extra kosten, zoals de schattings- en notariskosten, toch meer.

Je moet bij je keuze rekening houden met onder meer het volgende:

 • Hoeveel verschilt de nieuwe rentevoet van de originele rentevoet?
 • Hoe lang loopt de lening nog?
 • Wil je extra geld lenen?
 • Hoeveel bedragen de wederbeleggingsvergoeding, doorhaling van je hypotheek en dossierkosten?
 • Misschien koos je bij het afsluiten van je woonlening voor zekerheid, maar merk je nu dat je toch zou willen profiteren van de historisch lage rentevoet. Dit is een ander voordeel: je kunt de formule van je hypothecaire lening wijzigen van een vaste rentevoet naar een variabele rentevoet. Als je dankzij een herziening van je hypothecaire lening minder moet terugbetalen aan de bank, kan dit bovendien ook positieve gevolgen hebben voor je schuldsaldoverzekering.

  Je bent voor de herziening van je woonkrediet niet verplicht om bij je huidige bank te blijven. Als een andere bank zeer gunstige rentevoeten biedt, kun je gerust naar deze bank overstappen. Vooral als je een hoog bedrag hebt geleend, kan een lagere rentevoet een groot verschil maken in de maandelijkse aflossing. Ook kun je ervoor kiezen een hoger bedrag te lenen dan het benodigde bedrag om de oorspronkelijke lening af te betalen. Hoewel het in de praktijk niet vaak voorkomt, is het ook mogelijk dat de bank je voorstel voor herfinanciering weigert: in dat geval kun je bij een andere bank aankloppen.

  Houd er echter rekening mee dat hier mogelijk extra kosten mee gepaard gaan. Aan je huidige bank zal je hoogstwaarschijnlijk een eenmalige wederbeleggingsvergoeding moeten betalen. Deze vergoeding bedraagt maximaal drie maanden intrest op het terugbetaalde bedrag. Bovendien zul je ook opnieuw dossierkosten moeten betalen als je een woonlening afsluit bij een andere bank. Deze dossierkosten zijn eveneens van toepassing als je bij dezelfde bank blijft, maar kunnen in dat geval tot de helft goedkoper zijn. Ten slotte zijn er ook de kosten voor schrapping of doorhaling van je hypotheek en moet je je woning ook opnieuw laten schatten.

  Laatst herzien: 25 maart 2021
  Auteur: Sien Droeshout

  Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.