Op basis van je project, persoonlijke en financiële situatie kunnen we nagaan of je in aanmerking komt voor een herfinanciering van je woonkrediet bij een van de kredietgevers.
We geven je een overzicht van de nieuwe hypothecaire leningen waar je in aanmerking voor komt, inclusief een gepersonaliseerd tarief. Speel met je voorkeuren om zo een lening op maat te vinden.
Eenmaal je een lening op maat hebt gevonden, kan je via TopCompare.be een aanvraag bij de gekozen kredietgever indienen.
Een hypothecaire lening herzien houdt in dat je jouw bestaande woonkrediet gaat vervangen door een nieuwe lening met een lagere rentevoet. Dat is interessant als je bijvoorbeeld tien jaar geleden een hypothecair krediet met vaste rentevoet afsloot, maar de rentevoeten nu plots veel lager staan. Door je lening te herfinancieren kan je dan heel wat geld besparen bij het terugbetalen ervan.
Niet alleen lagere rentetarieven zijn een reden om je hypothecaire lening te herzien. Zo is een herziening van een lening ook een goed idee als je de voorkeur geeft aan een langere of kortere looptijd.
Op TopCompare vergelijk je eenvoudig de rentevoeten bij verschillende Belgische banken en geef je zelf het leenbedrag en de looptijd in. Via onze simulatie krijg je snel en eenvoudig online een overzicht en kun je zo beslissen of een herfinanciering voordelig is in jouw situatie.
De eerste stap is het vergelijken van huidige rentevoeten met de rentevoet die van toepassing was toen je jouw hypothecaire lening afsloot. Als je merkt dat je nu een betere rente kan krijgen, wat tegenwoordig vaak het geval is, kan je waarschijnlijk voordeel halen uit een herfinanciering.
Je kan bij je eigen bank jouw hypothecaire lening laten herzien of naar een andere financiële instelling overstappen. Let op: je eigen bankier is niet verplicht op je voorstel voor herziening in te gaan, maar zal dit in de meeste gevallen wel doen.
Bij een herfinanciering wordt de lening die op dat moment loopt niet aangepast, maar wordt deze stopgezet en wordt een nieuw hypothecair krediet afgesloten tegen gunstigere voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een lagere of variabele rentevoet of een andere looptijd zijn. Vervolgens betaal je de oude hypothecaire lening af met behulp van het nieuwe krediet. Daarna betaal je enkel de nieuwe woonlening af.
Op financieel vlak kan een herziening van je hypothecaire lening heel wat voordelen bieden. Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen kan zo namelijk een pak lager liggen. Vergeet echter de bijbehorende kosten niet. Wanneer haal je voordeel uit een herfinanciering? Wanneer het bedrag dat je met de nieuwe woonlening bespaart hoger ligt dan de kosten die je moet betalen. Je komt dit te weten door te berekenen hoeveel je bespaart met de nieuwe rentevoet en hoeveel je moet betalen voor de dossierkosten, notariskosten en schatting.
Er wordt aangeraden om je woonlening te herzien wanneer de rentevoet zeer laag staat, zoals nu het geval is. Over het algemeen wordt aanbevolen om pas een herfinanciering te overwegen als de rentevoet van een eventuele nieuwe hypothecaire lening minstens 1% lager is dan de rentevoet van je huidige lening. Loopt je lening nog minstens 15 jaar? Dan haal je mogelijk ook voordeel uit een herziening als het verschil iets minder dan 1% bedraagt.
Je vraagt je misschien af: wanneer is een lening herzien interessant? Je lening herzien is een goed idee als je hiermee geld kunt besparen. Dit kom je echter pas te weten door de totale kostprijs bij verschillende financiële instellingen te vergelijken. Misschien is de rentevoet lager als je een nieuw hypothecair krediet zou aangaan, maar betaal je door de extra kosten, zoals de schattings- en notariskosten, toch meer.
Je moet bij je keuze rekening houden met onder meer het volgende:
Misschien koos je bij het afsluiten van je woonlening voor zekerheid, maar merk je nu dat je toch zou willen profiteren van het historisch lage rentetarief. Dit is een ander voordeel: je kunt de formule van je hypothecaire lening wijzigen van een vaste rentevoet naar een variabele rentevoet. Als je dankzij het herbekijken van je hypothecair krediet minder moet terugbetalen aan de bank, kan dit bovendien ook positieve gevolgen hebben voor je schuldsaldoverzekering.
Je bent voor het herfinancieren van je lening niet verplicht om bij je huidige bank te blijven. Als een andere financiële instelling zeer gunstige rentevoeten biedt, kan je gerust naar een nieuwe bank overstappen. Vooral als je een hoog bedrag hebt geleend, kan een lager rentetarief een groot verschil maken in de maandelijkse aflossing. Ook kan je ervoor kiezen een hoger bedrag te lenen dan het benodigde bedrag om het oorspronkelijke krediet af te betalen. Hoewel het in de praktijk niet vaak voorkomt, is het ook mogelijk dat de bank je voorstel om je krediet te herfinancieren weigert: in dat geval kan je bij een andere bank aankloppen.
Houd er echter rekening mee dat hier mogelijk extra kosten mee gepaard gaan. Aan je huidige bank zal je hoogstwaarschijnlijk een eenmalige wederbeleggingsvergoeding moeten betalen. Deze wederbeleggingsvergoeding bedraagt maximaal drie maanden intrest op het terugbetaalde bedrag. Bovendien zul je ook opnieuw dossierkosten moeten betalen als je een hypotheek afsluit bij een andere bank. Deze dossierkosten zijn eveneens van toepassing als je bij dezelfde bank blijft, maar kunnen in dat geval tot de helft goedkoper zijn. Ten slotte zijn er ook de kosten voor schrapping of doorhaling van je hypotheek en moet je je woning ook opnieuw laten schatten.
Let op, geld lenen kost ook geld.
Laatst herzien: 30 december 2021
Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.