Let op, geld lenen kost ook geld.

Representatief voorbeeld: Voor een lening op afbetaling van € 12.500, een JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 8,99% (vaste jaarlijkse debetrentevoet van 8,99%) en een looptijd van 60 maanden, zal de maandelijkse betaling € 257,3 bedragen. Voor een totale terugbetaling van: € 15.438 (d.w.z. 60 x € 257,3)

Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Vakantieleningen

Droom je al lang van een vakantie naar Cuba of Kenia? Of heb je gewoon nood aan een weekje Spanje of een citytrip naar Rome of Parijs? Dan is een vakantielening misschien wel iets voor jou! Een vakantielening is een persoonlijke lening op afbetaling die je kan gebruiken om jouw vakantie mee te financieren. Vergelijk vakantieleningen via onze persoonlijke lening simulatie.

Bij een vakantielening varieert het bedrag dat je kan lenen bij de meeste banken tussen de € 1.250 en € 100.000. De looptijd ligt tussen de 6 en 120 maanden. Op onze website kan je een vakantielening simulatie uitvoeren en zien hoeveel geld je kan lenen.

Bij een vakantielening leent een bank je het geld uit dat je nodig hebt om jouw vakantie te financieren. Je krijgt het geld bij het begin van de lening op jouw rekening gestort en betaalt het binnen de afgesproken termijn terug. Geld lenen kost ook geld, dus per maand betaal je naast kapitaal ook rente voor een vakantielening terug.

Bij een vakantielening hoeft er geen waarborg aangeboden te worden. Je moet alleen maar voldoen aan enkele voorwaarden van een lening die je hier kan vinden.

Om jouw vakantie te financieren kan je kiezen tussen een persoonlijke lening op afbetaling of een kredietopening (ook wel geldreserve genoemd).

Persoonlijke lening op afbetaling

Bij een persoonlijke lening op afbetaling wordt het leenbedrag, de looptijd en de rentevoet in het begin van een vakantielening vastgelegd. Deze vaste jaarlijkse rentevoet varieert niet doorheen de tijd. Zo weet je bij het begin van de lening hoeveel geld je moet terugbetalen en wanneer. Het ontleende bedrag krijgt je in het begin van de lening voor een vakantie op jouw rekening gestort en vervolgens kan je dit vrij aan jouw vakantie besteden. Ten slotte is de rentevoet ook een stuk lager bij een persoonlijke lening op afbetaling dan bij een kredietopening

Kredietopening

Een vakantielening kan ook onder de vorm van een kredietopening. Bij een kredietopening wordt in het begin afgesproken hoeveel je maximaal kan opnemen. Vervolgens beslis je zelf op welk tempo je dit krediet voor een vakantie wilt terugbetalen. Er zijn wel bepaalde minimumbedragen en het is ook wettelijk bepaald over hoeveel maanden of jaren je jouw krediet kan spreiden. Zowel kapitaal als rente zitten vervat in de terugbetalingen.

Het grote voordeel is dat je de bedragen die hebt terugbetaald ook opnieuw kan opnemen. Zo heb je steeds geld ter beschikking voor eventuele onvoorziene kosten, wat op een vakantie wel kan voorvallen.

Over het algemeen is het aan te raden om enkel geld te lenen voor duurzame goederen. Toch is een vakantielening een goed idee als je niet meteen aan je spaargeld wilt komen en als je de kosten van je vakantie doorheen de tijd wilt spreiden. Bij een vakantielening komen ook weinig formaliteiten kijken, waardoor je toch die langverwachte wereldreis kan maken. Een ander voordeel van een vakantielening is dat je op een vakantie niet het risico loopt om zonder geld te komen zitten. Het is evenwel af te raden om ieder jaar een vakantie te financieren met een vakantielening. Een vakantielening ga je best enkel aan in uitzonderlijke gevallen. Maar let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 27 juli 2023

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen