Bestaande bouw: vind een hypothecaire lening voor een bestaand huis

Ontdek waarom je een bestaande woning zou kopen en kom te weten hoe je de kosten en registratierechten van bestaande bouw kan financieren. Vergelijk de aanbieders en vind de goedkoopste hypothecaire lening.

Hypothecaire lening in België

Waar sommige mensen liever een nieuwbouw kopen of bouwen, vallen sommige mensen voor de charmante en karaktervolle eigenschappen van een bestaand huis. Een bestaande woning is misschien niet zo strak en modern als een nieuwe woning, maar als er een klusser in je schuilt kan je er zeker je eigen thuis van maken. De opties en stijlen zijn ook eindeloos: een industriële loft op de bovenste verdieping van een appartementencomplex in de stad, een gezellig rijhuis in een wijk of een vrijstaande villa in een klein dorp. Iedereen kan zijn stijl wel vinden in het ruime aanbod aan bestaande huizen.

Er zijn verschillende voordelen aan het kopen van een bestaande woning:

  • Waar het bouwen van een nieuwe woning maanden kan duren, hoef je niet zoveel geduld te hebben als je voor bestaande bouw kiest. Het huis bestaat immers al waardoor je waarschijnlijk sneller kan verhuizen.
  • Een stijlvol herenhuis, een klein rijhuis of een woning uit de jaren ‘80. Het aanbod is ruim en gevarieerd als je beslist om een bestaande woning te kopen.
  • De prijs van een bestaande woning ligt vaak lager dan de prijs van een nieuwbouwwoning. Je kan daarbij vaak ook nog onderhandelen over de aankoopprijs.
  • Een bestaand huis is een eindproduct dat je koopt en meteen ook af is (als renovatie niet nodig is of je dit niet nodig vindt). Je hoeft enkel na te denken over de inrichting.
  • Als je jouw woning wilt renoveren, kan je bij de overheid aankloppen voor verschillende renovatiepremies. De premies verschillen per gewest.
  • Sommige mensen vinden dat er meer sfeer en karakter is in een oudere woning.

Je zou ook enkele nadelen van een bestaande woning kunnen bedenken:

  • Hoewel de aankoopprijs van een bestaande bouw vaak lager ligt dan die van een nieuwbouw, mag je wel eventuele renovatiekosten niet vergeten. Als de woning niet helemaal naar je smaak is of er belangrijke werken (bv. voor energie) moeten gebeuren, kunnen de kosten snel oplopen.
  • Een bestaande woning voldoet vaak niet aan de strengste energienormen waardoor je meer verbruikt. Je kan zoals gezegd wel gebruik maken van premies van de overheid om de energieprestaties te verbeteren.
  • De kans op (grote) onderhoudskosten en verborgen gebreken is hoger.

Een vraag die velen zich stellen: “Is nieuwbouw duurder dan bestaande bouw?”. Een moeilijke vraag, die eigenlijk afhangt van verschillende factoren. Koop je een grote villa aan de rand van de stad? Dan kan dat duurder uitvallen dan als je een woning laat bouwen. Toch is een nieuwbouw gemiddeld genomen duurder dan bestaande bouw. Bij een nieuwe woning betaal je onder andere de bouwgrond, het ereloon van de architect, btw, de kwalitatieve bouwmaterialen, enzovoort. Een bestaand huis staat er al, dus je betaalt gewoon voor de aankoop van de woning.

Toch is ook dat niet helemaal waar. Bovenop de aankoopprijs van een huis, betaal je immers ook nog registratierechten, notariskosten, administratiekosten en eventueel de kosten van een hypothecaire lening. Hoeveel het totaalplaatje voor het kopen van je bestaand huis zal bedragen, kan je gemakkelijk berekenen met onze simulatietool voor de kosten bij de aankoop van een woning. Met onze andere simulators kan je ook berekenen hoeveel je kan lenen en wat de totale prijs van je woning is.

Als je een onroerend goed aankoopt, moet je daarop registratierechten betalen. Waar je bij nieuwbouw btw betaalt, moet je op een bestaande woning registratierechten betalen. Je betaalt de belasting op de aankoopprijs van een huis en deze belasting verschilt per gewest.

In het Vlaamse Gewest of Vlaanderen betaal je 3% registratierechten. Koop je daar een woning van € 300.000? Dan bedragen de registratierechten € 9.000. Er zijn wel een aantal voorwaarden en uitzonderingen op dit tarief.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je 12,5% registratierechten. Koop je daar een woning van € 300.000, dan zou je in principe €37.500 aan registratiebelasting betalen. Als je echter voldoet aan een aantal voorwaarden, kan je genieten van een abattement. De eerste € 175.000 van je huis wordt dan vrijgesteld van registratierechten, wat betekent dat je € 21.875 kan besparen en in dit voorbeeld nog € 15.625 moet betalen.

In het Waalse Gewest of Wallonië betaal je ook 12,5% registratierechten, maar ook daar kan je genieten van kortingen voor bijvoorbeeld je enige en eigen woning of voor gezinnen met een beperkter inkomen.

Ontdek hier alle voorwaarden en uitzonderingen voor de registratierechten per regio in België.

Net zoals andere onroerende goederen kan je ook bestaande bouw financieren met een hypothecaire lening. Als je al in het bezit bent van een eigen huis, kan je een hypotheekoverdracht doen van je oude naar je nieuwe huis. Je kan ook op zoek gaan naar een goedkopere woonlening en je oude lening afkopen. Naar welke lening je ook op zoek bent, op TopCompare kan je gratis en eenvoudig de verschillende kredietverleners vergelijken en zo de goedkoopste rentevoet voor je woonproject vinden.

Laatst herzien: 30 december 2021
Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.