Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.000 € 50.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Een motolening of motorlening is een lening op afbetaling die u kunt gebruiken om uw nieuwe of tweedehands motor mee te financieren. Tegenwoordig wordt een moto niet enkel meer in het weekend gebruikt voor ontspannende ritjes, maar ook steeds meer voor woon-werkverplaatsingen, onder meer om files op de Belgische wegen te vermijden. Een motolening kunt u zowel aangaan voor een moto waarmee u enkel gezellig gaat cruisen of een moto die u sneller op uw werk of thuis laat geraken. Een moto- of motorlening kan bij de meeste banken ook gebruikt worden voor de aankoop van een scooter of quad.

Het bedrag dat u bij een motolening kunt ontlenen, hangt van de bank af. Bij sommige banken kunt u enkel de aankoopprijs van uw moto financieren met de motolening. Andere banken geven u echter de mogelijkheid om tot 110% of zelfs tot 120% van de aankoopprijs te ontlenen. Het extra geleende bedrag kunt u dan voor verschillende zaken gerelateerd aan uw moto gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld uw motoverzekering of de belasting op inverkeerstelling financieren met uw motolening, dan is dit bij sommige banken mogelijk. Bij andere banken is het ook mogelijk om met uw motolening veiligheidskledij voor op de moto te betalen. Hoeveel u kunt ontlenen en voor wat u dit ontleende bedrag kunt gebruiken, verschilt tussen per bank, dus het is belangrijk om dit steeds te vergelijken.

Bij een motorlening gelden eveneens de voorwaarden die bij een persoonlijke lening op afbetaling gelden. . Bij een motolening geldt echter nog een bijkomende voorwaarde; zo moet u namelijk een factuur of bestelbon van uw moto kunnen voorleggen aan de bank. Dit is omdat bij een motolening de rentevoet een pak lager ligt dan bij andere persoonlijke leningen. De banken willen dus dat uw motorlening daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop van een moto. Kunt u geen factuur of bestelbon voorleggen, dan kunt u uw moto dus ook niet financieren met een motolening. Het is echter wel mogelijk om deze dan te financieren met een persoonlijke lening, maar de rentevoet gaat hier wel hoger liggen.

U kunt zowel voor een nieuwe als voor een tweedehands moto lenen. De meeste banken beschouwen een moto als nieuw indien hij niet ouder is dan twee jaar. Bij sommige banken is een moto nieuw zolang hij niet ouder is dan drie jaar. Indien uw tweedehands moto ouder is dan deze leeftijd, dan gaat de rentevoet die u voorgesteld krijgt bij uw motolening hoger liggen dan de rentevoet voor een nieuwe moto. Dit is omdat banken ervan uitgaan dat een oudere moto minder lang meegaat dan een nieuwe moto en dat mensen minder geneigd gaan zijn om hun lening nog af te betalen als hun moto niet meer werkt. Daarom wordt voor een oudere, tweedehands moto een hogere rentevoet gevraagd.

Tussen een autolening en een motorlening bestaat niet echt een verschil. Ook bij een autolening moet u een factuur of bestelbon kunnen voorleggen en is het mogelijk om meer dan de aankoopprijs te ontlenen. Bij een autolening betaalt u ook een hogere rentevoet voor een oudere auto. De meeste banken bieden dan ook geen aparte motorlening aan; bij hen gaat u dan een autolening voor uw moto moeten aangaan. Dit is echter geen probleem, aangezien de rentevoet voor een auto even hoog ligt als de rentevoet voor een moto. Het enige grote verschil tussen een autolening en een motorlening is dat sommige banken goedkopere rentevoeten aanbieden voor groene of ecologische auto’s, en dit soort leningen kunt u niet aangaan voor uw moto. Er bestaan maar weinig banken die deze autolening voor een ecologisch voertuig aanbieden.ING en Belfius zijn bijvoorbeeld twee van de weinige banken die deze ecologische autolening wel aanbieden.

Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet om een motolening aan te gaan en de bank heeft de factuur of bestelbon van uw moto ontvangen, dan ontvangt u het ontleende bedrag in één keer op uw rekening. Hiermee kunt u dan uw moto financieren en bij sommige banken ook zaken zoals uw motoverzekering of verkeersbelasting.

Eén maand nadat u dit bedrag ontvangen hebt, begint u met het afbetalen van uw lening. Dit gebeurt door op vaste vervaldagen een deel van het kapitaal met rente terug te betalen. Dit wordt op voorhand afgesproken met de bank en opgenomen in het aflossingsplan. Het voordeel hiervan is dat u telkens weet hoeveel u al hebt afbetaald en hoelang u uw lening nog gaat moeten afbetalen.

De looptijd van uw lening hangt af van het ontleende bedrag en van hoeveel geld u maandelijks kunt missen. Wel wordt aangeraden om zo snel mogelijk terug te betalen. Dit is omdat u dan snel terug schuldenvrij zult zijn, en de rente die u op uw lening zult moeten betalen zal ook lager liggen bij een snellere afbetaling.

Het voordeel van een motolening is dat uw spaarrekening onaangeroerd kan blijven. Zo kunt u uw spaarrekening later nog aanspreken wanneer dit nodig is. Met de motolening kunt u de kosten verbonden aan uw moto spreiden doorheen de tijd en deze afbetalen op uw eigen tempo. Wel moet u weten dat geld lenen ook geld kost en dat lenen voor een moto dus duurder uitvalt dan te sparen voor een moto. Indien u dus een motolening wilt aangaan, kunt u misschien opteren om toch een deel van uw spaargeld te gebruiken voor de financiering van uw moto. Zo zult u minder kosten aan uw motolening hebben en hebt u nog een reserve aan spaargeld wanneer u dit in de toekomst nodig zou hebben.

De interest op uw motolening is enkel in uitzonderlijke gevallen aftrekbaar van uw belastingen. Dit is enkel het geval als u uw moto gebruikt voor verplaatsingen tussen uw woon- en werkplaats of voor beroepsverplaatsingen. U moet dan ook wel opteren om uw werkelijke beroepskosten te bewijzen bij uw belastingaangifte en niet te kiezen voor het forfait vastgelegd door de overheid.

Bij het zoeken naar de meest voordelige motolening is het belangrijk dat u de verschillende leningen aangeboden door de banken, met elkaar vergelijkt. Er is namelijk een groot verschil tussen de aangeboden rentevoeten. Op onze website kunt u gratis een vergelijking uitvoeren. Dankzij het onafhankelijk vergelijkingsplatform kunt u zien wat de rentevoet van uw lening gaat zijn, hoeveel u jaarlijks gaat moeten afbetalen en hoelang het gaat duren eer uw lening volledig is afbetaald. Net zoals bij een wagen ben je wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten voor je moto. Wist je overigens dat je op TopCompare.be ook autoverzekeringen kunt vergelijken. Ontdek hier welke verzekeraar de beste autoverzekering voor je aanbiedt.

Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.

Wat onze partners zeggen

"We kunnen de nood aan een digitale dienst toch niet negeren. Denk bijvoorbeeld maar aan jongeren die niet altijd de behoefte voelen om naar een bankkantoor te gaan om hun bankzaken te regelen."

Frank De Keyser - CEO Bpost bank

"Er was al langer belangstelling voor digitale dienstverlening, maar de crisis heeft de verdere digitalisering van banken verder gestimuleerd."

Thierry Ternier - CEO Keytrade Bank

"Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... "

Christope Hamal - CEO Buy Way