Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30
- leningen voor Moto / fiets
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Een moto lening of motor lening is een lening op afbetaling die u kunt gebruiken om uw moto of motor mee te financieren. Tegenwoordig wordt een moto niet enkel meer in het weekend gebruikt voor ontspannende ritjes. Moto’s worden ook steeds meer en meer gebruikt voor woon-werk verplaatsingen. Dit is natuurlijk omdat de files op de Belgische wegen steeds ondraaglijker worden. Met een moto hoeft u daarentegen niet steeds file te rijden.

Een moto lening kunt u zowel aangaan voor een moto die u enkel gebruikt om gezellig te cruisen of een moto die u gebruikt om sneller op uw werk en thuis te geraken. Een moto of motor lening kan bij de meeste banken ook gebruikt worden voor de aankoop van een scooter of quad.

Het bedrag dat u bij een moto lening kunt ontlenen hangt af van bank tot bank. Bij sommige banken kunt u enkel de aankoopprijs van uw moto financieren met de moto lening. Andere banken echter geven u de mogelijkheid om tot 110% of zelfs tot 120% van de aankoopprijs te ontlenen. Het extra geleende bedrag kunt u dan voor verschillende zaken gerelateerd aan uw moto gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld uw motoverzekering of de belasting op inverkeerstelling financieren met uw moto lening dan is dit bij sommige banken mogelijk. Bij andere banken is het ook mogelijk om met uw moto lening ook veiligheidskledij voor op de moto mee te betalen. Hoeveel u kunt ontlenen en voor wat u dit ontleende bedrag kunt gebruiken verschilt tussen de verschillende banken dus het is belangrijk van dit steeds te vergelijken.

Bij een motorlening gelden eveneens de voorwaarden die bij een persoonlijke lening op afbetaling gelden. Indien u deze voorwaarden wilt kennen dan kunt u deze hier vinden. Bij een moto lening geldt echter nog een bijkomende voorwaarde. Zo moet u namelijk een factuur of bestelbon van uw moto kunnen voorleggen aan de bank. Dit is omdat bij een moto lening de rentevoet een pak lager ligt dan bij andere persoonlijke leningen. De banken willen dus dat uw motorlening daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop van een moto. Kunt u geen factuur of bestelbon voorleggen dan kunt u uw moto niet financieren met een moto lening. Het is echter wel nog mogelijk om deze dan te financieren met een persoonlijke lening maar de rentevoet gaat hier wel hoger liggen.

U kunt zowel voor een nieuwe als tweedehands moto lenen. De meeste banken beschouwen een moto als nieuw indien hij niet ouder is dan 2 jaar. Bij sommige banken is een moto nieuw zolang hij niet ouder is dan 3 jaar. Indien uw tweedehands moto ouder is dan deze leeftijd dan gaat de rentevoet die u voorgesteld krijgt bij uw moto lening hoger liggen dan de rentevoet voor een nieuwe moto. Dit is omdat banken ervan uitgaan dat een oudere moto minder lang gaat meegaan dan een nieuwe moto en dat mensen minder geneigd gaan zijn om hun lening nog af te betalen als hun moto niet meer werkt. Daarom wordt voor een oudere tweedehands moto een hogere rentevoet gevraagd.

Tussen een autolening en een motorlening is er niet echt een verschil. Ook bij een autolening moet u uw factuur of bestelbon kunnen voorleggen en is het ook mogelijk om meer dan de aankoopprijs te ontlenen. Ook betaalt u bij een autolening een hogere rentevoet voor een oudere auto. De meeste banken bieden dan ook geen aparte motorlening aan en bij hun gaat u dan een autolening voor uw moto moeten aangaan. Dit is echter geen probleem want de rentevoet voor een auto ligt even hoog als de rentevoet voor een moto. Het enige grote verschil tussen een autolening en een motorlening is dat sommige banken goedkopere rentevoeten aanbieden voor groene of ecologische auto’s. En dit soort lening kunt u niet aangaan voor uw moto. Wel zijn er maar weinig banken die deze autolening voor een ecologisch voertuig aanbieden. ING en Belfius zijn bijvoorbeeld één van de weinige banken die deze ecologische autolening aanbieden.

Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet om een moto lening aan te gaan en de bank heeft de factuur of bestelbon van uw moto ontvangen, dan ontvangt u het ontleende bedrag in één keer op uw rekening. Hiermee kunt u dan uw moto financieren en bij sommige banken ook zaken zoals uw motoverzekering of verkeersbelasting.

Eén maand nadat u dit bedrag ontvangen hebt, begint u met het afbetalen van uw lening. Dit gebeurt door op vaste vervaldagen een deel van het kapitaal met rente terug te betalen. Dit wordt op voorhand afgesproken met de bank en opgenomen in het aflossingsplan. Het voordeel hiervan is dat u telkens weet hoeveel u al hebt afbetaald en hoelang u uw lening nog gaat moeten afbetalen.

De looptijd van uw lening hangt af van het ontleende bedrag en hoeveel geld u maandelijks kunt missen. Wel wordt aangeraden om zo snel mogelijk terug te betalen. Dit is omdat u dan snel terug schuldenvrij zult zijn en de rente die u op uw lening zult moeten betalen zal ook lager liggen bij een snellere afbetaling.

Het voordeel van een moto lening is dat uw spaarrekening onaangeroerd kan blijven. Zo kunt u uw spaarrekening later nog aanspreken wanneer dit nodig is. Met de moto lening kunt u de kosten verbonden aan uw moto spreiden doorheen de tijd en deze afbetalen aan uw eigen tempo. Wel moet u weten dat geld lenen ook geld kost en dat lenen voor een moto dus duurder uitkomt dan te sparen voor een moto. Indien u dus een moto lening wilt aangaan kunt u misschien opteren om toch een deel van uw spaargeld te gebruiken voor de financiering van uw moto. Zo zult u minder kosten aan uw moto lening hebben en hebt u nog een reserve aan spaargeld wanneer u dit in de toekomst nodig zou hebben.

De interest op uw moto lening is enkel in uitzonderlijke gevallen aftrekbaar van uw belastingen. Dit is enkel het geval als u uw moto gebruikt voor verplaatsingen tussen uw woon- en werkplaats of voor beroepsverplaatsingen. U moet dan ook wel opteren om uw werkelijke beroepskosten te bewijzen bij uw belastingaangifte en niet te kiezen voor het forfait vastgelegd door de overheid.

Bij het zoeken naar de meest voordelige moto lening is het belangrijk dat u de verschillende leningen aangeboden door de banken met elkaar vergelijkt. Er is namelijk een groot verschil tussen de aangeboden rentevoeten. Op onze website kunt u gratis een vergelijking uitvoeren. Dankzij het onafhankelijk vergelijkingsplatform kunt u zien wat de rentevoet van uw lening gaat zijn, hoeveel u jaarlijks gaat moeten afbetalen en hoelang het gaat duren eer uw lening volledig is afbetaald.