Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Moto leningen

Een motolening of motorlening is een lening op afbetaling die je kan gebruiken om een nieuwe of tweedehands motor mee te financieren. Een motorlening kan bij de meeste banken ook gebruikt worden voor de aankoop van een scooter of quad. Bij de meeste kredietgevers is een motorlening hetzelfde als een autolening.

Het bedrag dat je bij een motorlening kan ontlenen, hangt van de bank af. Bij sommige banken kan je enkel de aankoopprijs van jouw motor financieren met de motorlening. Andere banken geven je echter de mogelijkheid om tot 110% of zelfs tot 120% van de aankoopprijs te ontlenen. Het extra geleende bedrag kan je dan voor verschillende zaken gerelateerd aan jouw nieuwe of tweedehands motor gebruiken. Zo kan je in sommige gevallen ook jouw motorverzekering, de belasting op inverkeerstelling of motorkledij met een motorlening financieren.

Voor een motorlening gelden dezelfde voorwaarden als bij een persoonlijke lening op afbetaling. Bij een motorlening is er echter nog een bijkomende voorwaarde; zo moet je een factuur of bestelbon van jouw motor kunnen voorleggen aan de bank. Dit is omdat bij een motorlening de rentevoet een pak lager ligt dan bij andere leningen. De banken willen dus dat een motorlening daadwerkelijk gebruikt wordt voor de aankoop van een motor. Kan je geen factuur of bestelbon voorleggen, dan kan je jouw motor dus ook niet financieren met een motorlening. Het is echter wel mogelijk om deze dan te financieren met een persoonlijke lening, maar de rentevoet gaat hier wel hoger liggen.

Je kan zowel voor een nieuwe als voor een tweedehands motor een motorlening afsluiten. De meeste banken beschouwen een motor als nieuw indien hij niet ouder is dan twee jaar. Bij sommige banken is een motor nieuw zolang hij niet ouder is dan drie jaar. Indien jouw tweedehands motor ouder is dan deze leeftijd, dan gaat de rentevoet die je voorgesteld krijgt bij jouw motorlening hoger liggen dan de rentevoet voor een nieuwe motor. Dit is omdat banken ervan uitgaan dat een oudere motor minder lang meegaat dan een nieuwe motor en dat mensen minder geneigd gaan zijn om hun lening nog af te betalen als hun motor niet meer werkt. Daarom wordt voor een oudere, tweedehands motor een hogere rentevoet gevraagd.

Tussen een autolening en een motorlening bestaat niet echt een verschil. Ook bij een lening voor een auto moet je een factuur of bestelbon kunnen voorleggen en is het mogelijk om meer dan de aankoopprijs te ontlenen. De meeste banken bieden dan ook geen aparte motorlening aan; bij hen gaat je dan een autolening voor jouw motor moeten aanvragen. Dit is echter geen probleem, aangezien de rentevoet voor een auto even hoog ligt als de rentevoet voor een motor.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet om een motorlening aan te gaan en de bank heeft de factuur of bestelbon van jouw motor ontvangen, dan ontvang je het ontleende bedrag in één keer op jouw rekening. Hiermee kan je dan jouw motor financieren en bij sommige banken ook zaken zoals jouw motorverzekering of verkeersbelasting. Eén maand nadat je dit bedrag ontvangen hebt, begin je met het afbetalen van jouw lening. Dit gebeurt door op vaste vervaldagen een deel van het kapitaal met rente terug te betalen, want geld lenen kost ook geld.

De looptijd van een motorlening hangt af van het ontleende bedrag en van hoeveel geld je maandelijks kunt missen. Wel wordt aangeraden om zo snel mogelijk terug te betalen. Dit omdat je dan snel terug schuldenvrij zal zijn, en de rente op je lening ook lager ligt bij een snellere afbetaling.

Het voordeel van een motorlening is dat je spaarrekening onaangeroerd kan blijven. Met een motorlening kan je de kosten van een nieuwe of tweedehands motor spreiden doorheen de tijd en deze afbetalen op jouw eigen tempo. Geld lenen kost ook geld, dus lenen voor een motor zal altijd duurder uitvallen dan sparen voor een motor. Je kan er dus ook voor kiezen om een deel van jouw motor met je spaargeld te financieren en een ander deel met een motorlening.

De interest op een motorlening is enkel fiscaal aftrekbaar als je jouw motor gebruikt voor verplaatsingen tussen je woon- en werkplaats of voor beroepsverplaatsingen. Je moet dan ook wel opteren om je werkelijke beroepskosten te bewijzen bij jouw belastingaangifte en niet te kiezen voor het forfait vastgelegd door de overheid.

Bij het zoeken naar de goedkoopste motorlening is het belangrijk dat je de verschillende motorleningen aangeboden door de banken, met elkaar vergelijkt. Daarbij vergelijk je best het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Op TopCompare kan je gratis motorleningen vergelijken en zo een motorlening vinden die het best bij jou past.

Net zoals bij een wagen ben je wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten voor een motor. Wist je overigens dat je op TopCompare.be ook autoverzekeringen kan vergelijken. Ontdek hier welke verzekeraar de beste autoverzekering voor je aanbiedt.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 28 juli 2021

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën