Menu

Vind een hypothecaire lening voor je woning in Vlaanderen

Ontdek meer over de huizenprijzen en registratierechten in Vlaanderen. Vergelijk banken en vind de goedkoopste hypothecaire lening voor je woning.

Hypothecaire lening in België

Als je beslist om een huis te kopen in Vlaanderen ben je waarschijnlijk benieuwd naar de gemiddelde huizenprijzen. Je hebt waarschijnlijk al horen waaien dat, mede door COVID-19 en de lage rente, de huizenprijzen in de lift zitten. Cijfers van Statbel vertellen ons dat in het derde kwartaal van 2020 huizen in een gesloten of halfopen bebouwing afklokken op een mediaanprijs van €250.000, een stijging van 4.2% ten opzichte van dezelfde tijd in 2019. Voor een open bebouwing tel je al gauw €343.000 (+2.4%) en voor een appartement moet je ongeveer €207.000 (+4.9%) op tafel leggen. Ondanks deze stijgende huizenprijzen, geniet je wel nog steeds van historisch lage rentevoeten voor woonleningen.

Naast de aankoopprijs van een huis in Vlaanderen, moet je ook rekening houden met andere kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. Zo moet je ook nog notariskosten, administratiekosten, registratierechten of btw en kosten voor je woonkrediet betalen. De meeste banken vragen trouwens dat je zelf 10% van de woning financiert (bovenop de notariskosten die je ook zelf moet betalen) en lenen dus maximaal 90% van het volledige aankoopbedrag.

Om een hypothecaire lening in Vlaanderen af te sluiten moet je natuurlijk ook wonen in Vlaanderen. De woning of bouwgrond die je wilt kopen, moet dus in een van de vijf provincies in het Vlaamse Gewest liggen. Als dat het geval is, kan je een woonlening afsluiten voor de aankoop van een bouwgrond, nieuwbouwwoning of bestaande woning. De kredietgever neemt in ruil voor het geleende geld dan een hypotheek op je onroerend goed.

Om een hypothecaire lening in Vlaanderen te kunnen afsluiten, moet je ook nog aan enkele andere voorwaarden voldoen. Zo moet je ouder dan achttien jaar zijn, over stabiele inkomsten en uitgaven beschikken, voldoende eigen inbreng hebben en liefst geen schulden hebben. Daarnaast moet je ook enkele documenten in je bezit hebben om een woonkrediet aan te vragen. Een van de belangrijkste documenten is natuurlijk de verkoopovereenkomst voor je woning in Vlaanderen.

Van zodra alles in orde is voor de aankoop van het onroerend goed, kan je voor een lening terecht bij banken of sommige verzekeringsmaatschappijen. Voor je echter aanklopt bij een kredietverstrekker is het belangrijk om hypothecaire leningen te vergelijken. Bij elke kredietverlener gelden er namelijk verschillende rentevoeten en voorwaarden. Iedereen met een beperkter inkomen kan dan weer aankloppen bij een sociale huisvestingsmaatschappij voor een sociaal woonkrediet. Voor een sociale woonlening in Vlaanderen kan je terecht bij het Vlaams Woningfonds of bij erkende kredietmaatschappijen in je buurt.

Als je een hypotheek afsluit in Vlaanderen kan je ook in aanmerking komen voor de gratis Verzekering Gewaardborgd Wonen. Als je plots jouw inkomen zou verliezen, zorgt die verzekering er tijdelijk voor dat een deel van je lening wordt afbetaald.

Als je een huis of appartement in Vlaanderen koopt, betaal je daar ook registratierechten op. Dat is een soort belasting op de aankoop van je onroerend goed en verschilt per regio. De registratierechten in Vlaanderen verschillen dus van die in Brussel en Wallonië. Voor je enige en eigen woning in het Vlaams Gewest betaal je 6% aan registratierechten op het aankoopbedrag. Een voorbeeld: voor een huis met een aankoopprijs van €250.000 betaal je €15.000 aan registratierechten in Vlaanderen.

Uiteraard zijn er nog een paar bijkomende voorwaarden wil je van dit tarief kunnen genieten. Zo moet het je enige en eigen woning zijn, moet je de woonst in volle eigendom aankopen en moet je er binnen twee jaar officieel in wonen. Verder moet het huis ook aangekocht worden door een privépersoon of personen en moet het om een gezinswoning gaan (dus geen bouwgrond). Voldoe je niet aan deze voorwaarden of heb je bijvoorbeeld een tweede woning? Dan betaal je 10% aan registratierechten in Vlaanderen.

Er zijn ook enkele uitzonderingen op deze regeling:

  • Als je een bouwgrond of nieuwbouwwoning koopt dan betaal je geen registratierechten, maar wel 21% btw. Een nieuwe woning blijft nieuw tot twee jaar na ze voor het eerst bewoond werd.
  • Je kan genieten van een rechtenvermindering van €5.600 of €4.800 voor woningen in Vlaanderen tot €200.000 en voor woningen in Vlaamse kernsteden en de Vlaamse Rand rond Brussel.
  • Als je ingrijpende groene renovaties doet aan je woning, kan je in Vlaanderen genieten van verlaagde registratierechten van 5%. Je moet dit binnen de vijf jaar wel kunnen aantonen met een energieprestatiecertificaat.
  • Meeneembaarheid van registratierechten is mogelijk in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden. Er kan sprake zijn van een verrekening bij aankoop van je nieuwe woning of een teruggave, en het bedrag is maximaal €13.000.

Sinds 1 januari 2020 bestaat de Vlaamse woonbonus niet meer. Voorheen genoten mensen met een woonkrediet van een aardig belastingvoordeel dankzij deze woonbonus. Ter vervanging betaal je nu voor een woning in Vlaanderen maar 6% registratierechten, waar dat voorheen 7% was. Hierdoor geldt dus geen fiscaal voordeel meer voor een hypothecaire lening in Vlaanderen.

Als je al een lopende hypothecaire lening had, nu een nieuwe woning koopt in Vlaanderen en besluit om je hypotheek over te dragen op die woning, dan blijf je wel nog genieten van de voordelen van de Vlaamse woonbonus. Voor je nieuwe woning geniet je dan ook van de 6% registratierechten zodat je een dubbel voordeel hebt.

Laatst herzien: 25 maart 2021
Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.