Menu

Vind de beste hypotheek voor uw nieuwe woning !

Vergelijk alle aanbieders van hypothecaire leningen in België en ontdek welke het beste bij uw wensen aansluit.

Aan de hand van enkele vragen over je project en je persoonlijke en financiële situatie kunnen wij je gepersonaliseerde tarieven en je geschiktheid bij 18 banken tonen.

Met een paar klikken vergelijken we de hele markt voor je, inclusief

 • ckv
 • creafin
 • credimo
 • demetris
 • eb lease
 • elantis
 • krefima
 • patronale life
 • record credits
 • vdk
 • vivium
 • ...

Hypothecaire lening in België

Heeft u plannen voor het kopen van een huis, appartement of u wilt binnenkort graag gaan verbouwen? Dan is de volgende logische stap om naar de bank te gaan voor een lening. Een lening noemt men ook wel een woonkrediet. Een woonkrediet is een begrip dat verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor een onroerend goed groepeert. Plannen zoals: het kopen van grond, een huis bouwen, een huis renoveren of een kant en klare woning kopen, kunnen worden gerealiseerd met een woonkrediet, aangepast aan uw behoeftes. Dit artikel legt u uit welke verschillende woonkredieten er zoal zijn. Naast deze uitleg kunt u natuurlijk ook gebruik maken van onze woonlening simulatie om zo een nog betere keuze te kunnen maken.

Een woonkrediet ook wel woonlening genoemd, is de meest voorkomende manier om een onroerend goed te financieren. Bij een woonlening leent een financiële instelling u het geld dat u nodig heeft voor het onroerend goed dat u gaat aanschaffen. Dit geld moet u dan binnen een bepaald termijn aflossen op afgesproken tijdstippen. Om een woonlening te waarborgen, zullen de meeste financiële instellingen een hypotheek leggen op het onroerend goed. Zo is de bank er zeker van dat zij dit geleende kapitaal terug krijgt, in het geval dat de kredietnemer het geleende bedrag niet kan terug betalen.

Mocht u genoeg spaargeld hebben dan kunt u ervoor kiezen om alles in uw huis te steken zonder een woonlening aan te vragen. Dit heeft als voordeel dat u niet aan een hypotheek vast zit, en er dus geen bank aan te pas komt die een garantie op uw huis neemt. Zo bent u niet jarenlang aan het terugbetalen.

Hierboven vermelde we de meest traditionele woonlening. Deze wordt ook wel een woonkrediet met kapitaalaflossing genoemd. De formule die hiervoor gebruikt wordt is die waarbij u iedere maand hetzelfde bedrag betaald. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing van het geleende kapitaal plus de interesten op het resterende bedrag (saldo). Doordat de interesten in het begin hoog oplopen, betaalt u op dit moment maar een klein gedeelte van het kapitaal terug. Maar deze verhouding wordt geleidelijk aan omgekeerd. Dit betekent dat de interesten steeds lager liggen waardoor u telkens een groter deel van het kapitaal zal aflossen. Met onze woonlening simulatie kunt u alle banken op de Belgische markt met elkaar vergelijken. Alles over hoe het nu precies zit met de rentes van een hypothecaire lening kunt u hier lezen.

Een krediet met kapitaalaflossing kan ook met dalende maandelijkse bedragen terugbetaald worden. Hierbij lost u maandelijks evenveel kapitaal af plus de intresten op het nog verschuldigde bedrag. Doordat dit bedrag iedere maand daalt, verminderen ook de interesten en betaald u iedere maand steeds iets minder. Daarom noemt men deze formule ‘’degressief’’.

Het kan zijn dat u op korte termijn een aanzienlijke grote geldsom nodig heeft: bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuwe woning; of in afwachting van het geld dat u nog moet krijgen van de verkoop van uw oude huis. Een woonlening met een vaste termijn kan in dergelijke situatie een oplossing zijn. Zolang het krediet loopt bent u in deze situatie niet verplicht het kapitaal terug te betalen. Deze hoeft pas volledig terug betaald te worden op de dag dat uw lening afloopt. Tijdens de looptijd van het krediet betaalt u de rente op het volledige bedrag, omdat er ondertussen geen kapitaal wordt afgelost.
Het overbruggingskrediet ligt in het verlengde van een woonkrediet met vaste termijnen. Deze is specifiek bedoeld voor de situatie waarin u wel al een nieuw huis hebt gevonden maar nog geen koper hebt voor uw oude huis. Het overbruggingskrediet biedt als oplossing een voorschot op het nog te ontvangen kapitaal van uw oude huis. Hiermee kan u een nieuw eigendom kopen of uw verbouwing starten. Dit overbruggingskrediet kan u afsluiten terwijl uw hypothecair krediet nog loopt. Bij een overbruggingskrediet gaat het over een contract op korte termijn (van enkele maanden tot een jaar).

Een woonkrediet met een kapitaalopbouw is een krediet waarbij u een maandelijkse premie (bedrag) stort, zodat u het ontleende kapitaal terug opbouwt tegen de dag dat het contract afloopt. Met dit opgebouwde kapitaal betaalt u de financiële instelling, op het einde van de looptijd, het ontleende bedrag terug. Ondertussen betaalt u rente op het ontleende bedrag zolang de lening loopt. Met een woonlening simulatie kunt u makkelijk de verschillende rentes van de banken zien.

Dit type woonkrediet wordt voornamelijk gebruikt:

 • Voor de financiering van de aankoop van een onroerend goed of een tweede woning;
 • Wanneer de kredietnemer op dit financiële gebied ervaren is, vertrouwd met het product is en de risico’s kent die daarbij kunnen komen kijken;
 • Door kredietnemers met vele andere bezittingen zoals spaargeld, beleggingen, gronden of woningen;
 • Als de kredietnemer de fiscale voordelen voor het aanschaffen van een eigen woning al volledig gebruikt.

Opmerking:

Met het oog op een krediet met kapitaalopbouw kunt u ervoor kiezen een levensverzekering af te sluiten van het type tak 21 of tak 23. Het verschil tussen beide types levensverzekeringen heeft voornamelijk te maken met de risico’s die u bereid bent te nemen. Lees meer over deze levensverzekering in een van onze artikels.

Als u een woning wilt kopen met een bescheiden inkomen dan zou u misschien kunnen rekenen op een woonkrediet van het Vlaams Woningfonds. Het Vlaams Woningfonds biedt sociale hypothecaire kredieten toe aan gezinnen en alleenstaanden met een lager inkomen voor:

 • De aankoop van een woning of sociale koopwoning
 • Het behoud van een woning
 • De renovatie, verbetering of verbouwing van een woning
 • De aankoop en renovatie van een woning
 • Het behoud en renovatie van een woning.

Om een woonlening te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen;
 • De vastgestelde maximumgrenzen inzake verkoopwaarde mag niet overschreden worden;
 • het netto-belastbaar inkomen moet minimum €9.546 euro bedragen en mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag (Mocht uw netto-belastbaar inkomen toch minder dan €9.546 euro bedragen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden toch in aanmerking komen) uiterlijk bij de ondertekening van de kredietakte mag u geen volledige of gedeeltelijke volle eigendom of volledig vruchtgebruik bezitten van een bouwgrond of een andere woning;
 • U moet in staat zijn het woonkrediet te kunnen afbetalen;
 • U moet voldoende solvabel zijn om het woonkrediet te kunnen afbetalen.

Opmerking:

Er wordt een woonlening toegekend die bedraagt uit de totale waarde van de aankoopprijs van de woning of renovatiewerken. De rente wordt berekend op basis van uw belastbaar inkomen, het aantal personen ten laste, en de ligging van het onroerend goed. De rentevoet ligt nu ongeveer tussen minimum 2% en maximum 2,07%.

Een kredietopening is een permanente en hernieuwbare kredietlijn voor particulieren. Dit betekent in feite dat u een stuk grond kunt kopen dan bouwen en later nog eventueel verbouwingswerken kunt uitvoeren. U kunt bij elk van deze fases het bedrag of een deel ervan terug opnemen met dezelfde kredietopening, de enige voorwaarde is dat u ondertussen reeds voldoende hebt terugbetaald en u het totale bedrag van de kredietopening niet overschrijdt. U kunt op deze manier het kapitaal dat u al heeft terugbetaald, terug op nemen. Deze manier van een woonkrediet is een goede optie voor mensen die in fases willen bouwen of mensen die na het kopen van een huis graag willen verbouwen, zo kunt u uw projecten spreiden, in fases werken en hoeft u niet steeds de notaris te raadplegen. Lees meer over een kredietopeningin dit artikel.
Zoals u ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden om uw woning of verbouwingen aan uw woning te financieren. Binnen het nemen van een woonkrediet zijn verschillende opties mogelijk en is het een kwestie van uzelf goed te informeren en te kiezen wat het best bij uw situatie past. De woonlening simulatie met hypothecaire waarborg kan u hierbij een handje helpen en vergelijkt alle verschillende woonleningen van de banken op de Belgische markt.