Lening

Leasing of aankoop van een auto: wat zijn de voor- en nadelen?

Door Jana Van Breusegem op 22 November 2017 | leestijd: 3 mn

leasing
Denk even terug aan dat ene moment wanneer u uw rijbewijs behaalde. Euforie alom! Niet lang daarna deed er zich een tweede mijlpaal voor in uw leven: uw eerste auto. U kon zich niet houden en hebt na een korte zoektocht een tweedehands wagentje op de kop getikt. In het begin was u uiteraard in de wolken en alles leek picco bello in orde. Echter, na een tijdje werden de eerste gebreken zichtbaar: de radio die het begaf, het regende soms harder in uw auto dan daarbuiten en de spiegel besloot contact te maken met het beton van de parkeerplaats. Enkele kleine mankementen zijn uiteraard niet erg, maar als de gebreken blijven aanslepen heeft u misschien een overhaaste beslissing gemaakt.

Stel dat uw nieuwe werkgever u een leasing auto aanbiedt. Perfecte timing, want uw oude autootje laat het toch steeds afweten. Maar wat is nu de beste optie: aankoop of leasing?

Auto kopen: voor- en nadelen

Wanneer u besluit om een auto te kopen, wordt u meestal ook de eigenaar van die auto. Dit houdt in dat u kan doen en laten met uw bezit wat u wilt. U kan onbeperkt kilometers rijden en zelfs besluiten het interieur pimpelpaars met groene stippen te kleuren. U hoeft enkel rekening te houden met aflossingstermijnen als u besluit een lening af te sluiten voor de aanschaf van uw bolide. Zowel voor nieuwe als tweedehands auto’s bestaan er goedkope autoleningen.

Het nadeel is dat er kosten bovenop komen die kunnen variëren van maand tot maand en die u telkens uit eigen zak moet betalen. U dient o.a. de belasting op inverkeerstelling, de jaarlijkse verkeersbelasting, de autoverzekering en de brandstof te betalen. Uit onderzoek is gebleken dat veel auto eigenaars niet weten hoeveel ze elke maand kwijt zijn aan hun auto. Daarnaast zijn er ook nog de kosten voor reparatie die voor eigen rekening zijn.
Ontdek onze gids: Tips voor uw eerste auto

Voordelen

 • Eigenaar
 • Eigen keuze over type en uitrusting wagen
 • Verkoopsmogelijkheden

Nadelen

 • Recurrente kosten, variëren maandelijks
 • Onverwachte kosten voor reparaties + onderhoud

Auto leasing: voor- en nadelen

Leasing wil zeggen dat u een auto ‘huurt’ van een leasing maatschappij. Zij blijven de eigenaar van de auto terwijl u maandelijks een vast bedrag betaalt voor zowel het gebruik van de auto als sommige extra kosten. Maakt u bijvoorbeeld kosten voor reparatie? Dan neemt de leasing maatschappij deze voor zijn rekening. Een brandstofkaart is ook vaak inbegrepen in uw leasing budget. U hoeft zich geen zorgen te maken over de uiteindelijk verkoop van uw auto; u kan hem gewoon inleveren aan het einde van uw overeenkomst van de leasing. Sommige leasing maatschappijen bieden u een afkoopoptie op het einde van de leaseperiode aan, waardoor u voor een bepaalde som de eigenaar van de auto kan worden.

Toch zitten er aan leasing ook nadelen verbonden. Voor het gemak van een leasecontract betaalt u gemiddeld per maand iets meer dan u normaal zou doen als auto eigenaar. Daarnaast wordt er in sommige leasing overeenkomsten het aantal toegelaten kilometers besproken dat maximaal mag worden afgelegd. Wanneer u dit overschrijdt, worden kosten in rekening gebracht. Ook op het gebied van onderhoud is het van belang dat u voorzichtig met uw bolide omgaat. Indien u hem in een slechte staat inlevert, kan u dit een boete opleveren.

Voordelen

 • Vaste maandelijkse leasing kost
 • Kosten zijn inbegrepen in het maandelijks leasebedrag
 • U kan per zoveel jaar een nieuw model kiezen
 • Geen zorgen over de doorverkoop van uw leasing auto

Nadelen

 • U betaalt een premie voor de leasing service
 • Wanneer u over het aantal kilometer gaat, kan dit u extra kosten opleveren
 • U moet de auto goed onderhouden

Lees ook: De beste autolening voor het autosalon 2018

Samenvattend is in het bezit zijn van een goede, stabiele wagen een ware verrijking op uw leven. De consumentenbond kan u voorzien van cijfers als u een grondige financiële inschatting wilt maken over de verbonden kosten. U heeft verschillende mogelijkheden om een nieuwe dan wel tweedehands auto te vinden die bij u past. Of u nu voor leasing gaat of de auto daadwerkelijk koopt, u moet zich vooral achter het stuur goed in uw vel voelen zodat u veilig en wel de weg op kan.

Aarzel niet om alle financiële instellingen naast elkaar te zetten om de lening te vinden die het meest geschikt voor u is.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen