Menu

Vergelijk leningen in België

Overweegt u om een lening aan te vragen, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto, een renovatie aan uw huis of een vakantie? U begrijpt vast dat lenen niet gratis is. Er zijn kosten aan leningen verbonden die afhangen van het soort lening en de loopduur ervan. Zo zal het duurder zijn om binnen 60 maanden een lening terug te betalen in plaats van hetzelfde bedrag binnen 30 maanden al af te lossen. Uiteraard hebt u bij een kortere looptijd wel een grotere maandelijkse last. Daarom is een lening berekenen (en zo ook de maandelijkse aflossing en rente berekenen) een erg handige manier om de juiste lening te kiezen. Het is een balanceeract waarbij u het juiste evenwicht moet kiezen tussen een korte looptijd en een draagbare maandelijkse last.

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget voor 2019 te beheren
Het berekenen van een lening is niet zo ingewikkeld. Er is geen calculator meer nodig aangezien de meeste banken het mogelijk maken om op hun website te zien hoeveel een lening u zal kosten. Uiteraard kan u ook naar een fysiek kantoor van de bank gaan waar de medewerkers u kunnen uitleggen hoeveel een lening precies kost. Het nadeel van deze procedure is dat u bij alle banken langs moet gaan of alle websites moet bekijken om te weten welke lening het goedkoopst is. Als u vervolgens beslist om voor een andere looptijd of leenbedrag te kiezen, dan kan u terug van nul beginnen.

TopCompare.be maakt een lening berekenen extra gemakkelijk omdat u voor elk leenbedrag en looptijd direct kan zien welke bank het voordeligst is. Daarbij kan u op ieder moment aanpassingen maken aan de criteria waarna de lijst direct hernieuwd wordt.
Een lening berekenen kan u gemakkelijk doen op de leensimulatie van onze website. Daar klikt u op de oranje “bereken & vergelijk alle leningen” knop. Als u zich eerst wilt inlezen over leningen, kunt u even naar beneden scrollen voor een toegankelijke introductie tot leningen. Op de resultaten pagina vindt u binnen enkele seconden de voordeligste persoonlijke leningen. Er wordt verschillende informatie weergegeven voor iedere lening.

Aan de linkerzijde van de pagina kan u andere soorten leningen aanduiden; zoals autoleningen, renovatieleningen of energieleningen.
U kunt tegelijk de looptijd en het bedrag van de lening aanpassen. Verder is het mogelijk om te kiezen welke financiële instellingen u wel en niet wilt terugzien in de vergelijking. De vergelijkingstool berekent alle leningen automatisch, zodat u dat niet zelfstandig hoeft te doen.
Onder “product” ziet u de naam van de lening en de verstrekker. Onder “totale aflossing” kan u zien hoeveel u in totaal zal moeten aflossen. “JKP” is het jaarlijkse kostenpercentage waarin alle kosten van de lening zijn verwerkt. Dit komt vaak overeen met het rentepercentage, maar hoeft dus niet altijd per se gelijk te zijn. Tot slot ziet u hoeveel u maandelijks moet betalen om de lening af te lossen. Zo kunt u de meest voordelige lening voor uw situatie kiezen.

Voorbeeld

Als u een autolening van € 20.000 over 60 maanden berekent, ziet u dat de voordeligste lening een JKP van 1,29% heeft. De aflossing berekenen resulteert in een bedrag van € 20.659, met een maandelijkse aflossing van € 344. De minst voordelige lening met hetzelfde leenbedrag en dezelfde looptijd heeft een JKP van 9%, waardoor er een totale aflossing van € 24.706 is. Voor deze lening zou u maandelijks € 412 betalen. Door de lening vooraf te berekenen kan u dus ongeveer € 4.000 besparen.

*Dit is een representatief voorbeeld. Bereken uw lening nu gratis op TopCompare.be en gebruik de vergelijkingstool voor de meest recente rentevoeten.

U kan een minimumbedrag van € 200 lenen. Het aanbod van zulke kleine leningen is echter behoorlijk mager; de meeste aanbieders bieden alleen leningen van meer dan € 1.000. Verschillende financiële instellingen hebben hun eigen minimale en maximale leenbedragen en looptijden. Kijk daarom altijd of u een betere rentevoet zou krijgen als u net iets meer of minder zou lenen. Een soortgelijke lening berekenen kan uitwijzen dat u misschien kunt besparen door een iets kleiner bedrag te lenen.

Het is mogelijk dat het iets voordeliger is om juist iets meer te lenen, wat erg handig is als u het extra geld goed kan gebruiken. Het maximale bedrag is € 150.000, maar net als bij het minimum bedrag zijn er maar weinig financiële instellingen die zulke grote leningen aanbieden. Uiteraard zullen deze banken het geld ook niet zomaar aan iedereen geven. Hoe groter het leenbedrag, hoe moeilijker het kan zijn om de bank te overtuigen dat u in staat bent om de lening af te lossen. De maandelijkse afbetaling berekenen zal dus alvast helpen met een beter beeld van de situatie te schetsen.
De berekening van iedere lening verloopt gelijkaardig. Het maakt dus niet uit of u zoekt naar een persoonlijke lening, autolening, energielening, renovatielening, studielening, vakantielening of wat voor lening dan ook; het kan allemaal.

Houd er wel rekening mee dat de rentevoeten van sommige leningen voordeliger kunnen zijn dan die van een standaard persoonlijke lening. De maandelijkse aflossing en rente berekenen is een zaak; kijkt u vooral naar het jaarlijkse kostenpercentage als u een lening onder de loep neemt. Zo krijgt u een beter beeld van het totale kostenpakket.

De rentevoeten die banken opgeven zijn meestal standaardpercentages. Deze geven u een goed beeld van de leningtarieven die u kunt verwachten. Als u de lening online afsluit, kan u zien welke rentevoet er geldt. In de vergelijkingstabel van TopCompare.be kan u via onze lening calculator aangeven welke som u wilt lenen en over welke looptijd u deze wil terugbetalen. De maandelijkse aflossingen en totaalbedrag dat op het scherm verschijnen, zijn gebaseerd op het standaard JKP dat de bank opgeeft.

Als u langsgaat bij de bank, zal deze u een rentevoet voorstellen die gedeeltelijk zal afhangen van uw profiel (kredietwaardigheid, uitgavenpatroon, lopende kredieten, ...). Verschillende personen kunnen dus uiteindelijk een andere rentevoet voor dezelfde lening krijgen.

Het JKP moet alle kosten bevatten en wordt daarom door vele financiële instellingen gehanteerd. Kijk daarom vooral naar dit percentage en niet enkel naar de rentevoeten. Volgens de wet is het verboden om nog extra kosten bovenop het jaarlijks kostenpercentage te berekenen. Als u kosten krijgt voorgeschoteld die buiten het JKP vallen, kunt u altijd contact opnemen met het meldpunt. Gratis uw lening berekenen in onze resultatentabel geeft u de mogelijkheid om zelf te zien hoe het JKP en de maandelijkse aflossing variëren in functie van de ontleende som en de financiële instelling van uw keuze.
U kan meer doen dan enkel een lening berekenen. Ook een simulatie van kredietkaarten om zo alle kredietkaarten van verschillende financiële instellingen te vergelijken is een optie. Voor meer informatie kan u terecht op de kredietkaarten pagina van TopCompare.be.