Vergelijk leningen in België

Overweeg je om een lening aan te vragen, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto, een renovatie aan uw huis of een vakantie? Je begrijpt vast dat lenen niet gratis is. Er zijn kosten aan leningen verbonden die afhangen van het soort lening en de loopduur ervan. Zo zal het duurder zijn om binnen 60 maanden een lening terug te betalen in plaats van hetzelfde bedrag binnen 30 maanden al af te lossen. Een kortere looptijd gaat weliswaar gepaard met een grotere maandelijkse aflossing. Daarom is een lening berekenen (en zo ook de maandelijkse aflossing en rente berekenen) een erg handige manier om de juiste lening te kiezen. Het is een balanceeract waarbij je het juiste evenwicht moet vinden tussen een korte looptijd en een draagbare maandelijkse aflossing.

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren
Het berekenen van een lening is niet zo ingewikkeld. Er is geen calculator meer nodig aangezien de meeste banken het mogelijk maken om op hun website te zien hoeveel een lening je zal kosten. Uiteraard kan je ook naar een fysiek kantoor van de bank gaan waar de medewerkers je alles haarfijn uitleggen. Het nadeel van deze procedure is dat je bij alle banken langs moet gaan of alle websites moet bekijken om te weten welke lening het goedkoopst is. Als je vervolgens beslist om voor een andere looptijd of leenbedrag te kiezen, dan kan je terug van nul beginnen.

TopCompare.be maakt een lening berekenen extra gemakkelijk omdat je voor elk leenbedrag en looptijd direct kan zien welke bank het voordeligst is. Daarbij kan je op ieder moment aanpassingen maken aan de criteria waarna de lijst direct hernieuwd wordt.
Een lening berekenen kan je gemakkelijk doen op de lening simulatie van onze website. Daar klik je op de oranje “bereken & vergelijk alle leningen” knop. Als je meer informatie wilt over leningen, kan je even naar beneden scrollen voor een toegankelijke introductie tot leningen. Op de resultatenpagina vind je binnen enkele seconden de voordeligste persoonlijke leningen. Bij elke lening geven we meer informatie over het desbetreffende product.

Aan de linkerzijde van de pagina kan je andere soorten leningen aanduiden, zoals autoleningen, renovatieleningen of energieleningen.
Je kan tegelijk de looptijd en het bedrag van de lening aanpassen. Verder is het mogelijk om te kiezen welke financiële instellingen je wel en niet wilt raadplegen in de vergelijking. De vergelijkingstool berekent alle leningen automatisch, zodat je dat niet zelfstandig hoeft te doen.
Onder “product” zie je de naam van de lening en de verstrekker. Onder “totale aflossing” kan je zien hoeveel je in totaal zal moeten aflossen. “JKP” (het jaarlijkse kostenpercentage) is een samenvatting van alle kosten die komen kijken bij je lening. Dit komt vaak overeen met het rentepercentage, maar hoeft dus niet altijd per se gelijk te zijn. Tot slot zie je hoeveel je maandelijks moet betalen om de lening af te lossen. Zo kan je de meest voordelige lening voor je situatie kiezen.

Voorbeeld

Als je een autolening van €20.000 over 60 maanden berekent, zie je dat de voordeligste lening een JKP van 1,29% heeft. In totaal moet je €20.659 terugbetalen, met een maandelijkse aflossing van €344. De minst voordelige lening met hetzelfde leenbedrag en dezelfde looptijd heeft een JKP van 7,85%, waardoor er een totale aflossing van € 24.092 is. Voor deze lening zou je maandelijks € 402 afbetalen. Door de lening vooraf te berekenen kan je dus ruim €3.500 besparen.

*Dit is een representatief voorbeeld. Bereken je lening nu gratis op TopCompare.be en gebruik de vergelijkingstool voor de meest recente rentevoeten.

Je kan een minimumbedrag van €200 lenen. Het aanbod van zulke kleine leningen is echter behoorlijk mager; de meeste aanbieders bieden alleen leningen van meer dan €1.000. Verschillende kredietgevers hanteren hun eigen minimale en maximale leenbedragen en looptijden. Kijk daarom altijd of je een betere rentevoet zou krijgen als je net iets meer of minder zou lenen. Met een beetje gelukt resulteert dit in een lagere aflossing.

Het is mogelijk dat het iets voordeliger is om juist iets meer te lenen, wat erg handig is als je het extra geld goed kan gebruiken. Het maximumbedrag is €150.000, maar net als bij het minimumbedrag zijn er maar weinig financiële instellingen die zulke grote leningen aanbieden. Uiteraard zullen deze banken het geld ook niet zomaar aan iedereen geven. Hoe groter het leenbedrag, hoe moeilijker het kan zijn om de bank te overtuigen dat je in staat bent om de lening af te lossen. De maandelijkse afbetaling berekenen zal dus helpen met een beter beeld van de situatie te schetsen.
De berekening van iedere lening verloopt gelijkaardig. Het maakt dus niet uit of je zoekt naar een persoonlijke lening, autolening, energielening, renovatielening, studielening, vakantielening of wat voor lening dan ook; het kan allemaal.

Houd er wel rekening mee dat de rentevoeten van sommige leningen voordeliger kunnen zijn dan die van een standaard persoonlijke lening. Bekijk daarom altijd of de lening in lijn is met het project dat je wilt financieren. Hou er ook rekening mee dat bij sommige leningen een onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld een gewone en een groene leenformule. Dat is het zo bij renovatie- en autoleningen. Een groene lening is doorgaans goedkoper dan een gewone lening. Al moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n lening.

De rentevoeten die banken opgeven zijn meestal standaardpercentages. Deze geven u een goed beeld van de leningtarieven die u kunt verwachten. Als je de lening online afsluit, kan je zien welke rentevoet er geldt. In de vergelijkingstabel van TopCompare.be kan je via onze lening calculator aangeven welke som je wilt lenen en over welke looptijd je deze wil terugbetalen. De maandelijkse aflossingen en totaalbedrag dat op het scherm verschijnen, zijn gebaseerd op het standaard JKP dat de bank opgeeft.

Het JKP moet alle kosten bevatten en wordt daarom door veel banken en kredietgevers gehanteerd. Kijk daarom vooral naar dit percentage en niet enkel naar de rentevoeten. Volgens de wet is het verboden om nog extra kosten bovenop het jaarlijks kostenpercentage te berekenen. Als je kosten krijgt voorgeschoteld die buiten het JKP vallen, kan je altijd contact opnemen met het meldpunt. Gratis je lening berekenen in onze resultatentabel geeft je de mogelijkheid om zelf te zien hoe het JKP en de maandelijkse aflossing variëren in functie van de ontleende som en de gekozen kredietgever.
Je kan meer doen dan enkel een lening berekenen. Ook een simulatie van kredietkaarten om zo alle kredietkaarten van verschillende financiële instellingen te vergelijken is een optie. Voor meer informatie kan je terecht op de kredietkaarten pagina van TopCompare.be.

Laatst herzien: 25 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.