Huis bouwen: vergelijk hypothecaire leningen voor je nieuw huis

Lees meer over de stappen en de kosten die komen kijken bij het bouwen van een huis. Je bouwproject financieren? Vergelijk en vind de goedkoopste hypothecaire lening voor je bouwplannen.

Hypothecaire lening in België

Mensen die dromen van de volgende stap in hun leven moeten zich afvragen “Ga ik een huis kopen of bouwen?”. Het verschil is groot. De keuze is moeilijk. En de beslissing hangt vooral af van je budget en je woondromen. Mensen die voor het bouwen van een eigen huis kiezen, zijn mensen die hun huis zelf willen vormgeven, duurzaam willen wonen en toch vaak een groter budget voor handen hebben.

Je kan er voor kiezen om zelf je huis te bouwen en dus zelf het bouwproject in handen te nemen. Dan moet je op zoek naar een bouwgrond, een architect, een aannemer en dergelijke. Als je geen zin hebt om het voortouw te nemen of je druk te maken over de bouwwerken, dan kan je jouw huis ook laten bouwen. Je kiest dan voor een sleutel-op-de-deur woning. Het bouwbedrijf dat je kiest is dan verantwoordelijk voor het hele bouwproces. Je kan dan kiezen uit verschillende modelwoningen of je kan samen met een architect je ideeën uittekenen. De woning kan ook al in aanbouw zijn of al gebouwd zijn. Het kan ook gaan om een woning op plan. Kopen op plan doe je bij een sleutel-op-de-deurbedrijf, projectontwikkelaar of bouwpromotor. Je nieuwbouw is dan volledig uitgetekend, maar moet nog gebouwd worden. Het is vaak onderdeel van een project met meerdere loten (bv. in een wijk), waardoor het exterieur er wel ongeveer hetzelfde uitziet, maar je wel nog inspraak hebt over het interieur.

Of je nu een huis bouwt of laat bouwen, vanaf 2021 ga je helemaal BEN. BEN-bouwen staat voor bijna-energieneutraal bouwen en is nu verplicht. Dat betekent dat alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de BEN-normen en dus energiezuinig moeten zijn. Om dat te realiseren, moeten strenge EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) worden gevolgd. Je nieuw huis verbruikt dan weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water, en moet een bepaald aandeel energie halen uit groene energiebronnen. Als je bouwplannen al klaar liggen, zal je dus binnenkort niet alleen intrekken in een nieuwe woning, maar ook meteen in een BEN-woning.

Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Je moet verschillende stappen doorlopen vooraleer je jouw intrek kan nemen in je nieuw huis. Wij zetten de vijf grote stappen om een huis te bouwen op een rij:

  1. Informatie verzamelen: Je moet voor jezelf heel wat keuzes maken. Wil je een groot of een klein huis? Welke stijl zie je graag? Wil je een open bebouwing of niet? Verder moet je ook je beschikbare budget bepalen en kan je best al wat informatie inwinnen over de verschillende prijzen en mogelijkheden.
  2. Bouwgrond zoeken: Voor je een huis kan bouwen, moet je natuurlijk eerst een bouwgrond zoeken. De prijs van een bouwgrond verschilt per gewest, per gemeente en is afhankelijk van de grootte. Zorg dat ook de administratie in orde is.
  3. Ontwerpfase: Samen met de architect bespreek je jouw ideeën en eisen. Ook als je kiest voor een sleutel-op-de-deur heb je nog inspraak over hoe je woning er zal uitzien. Met het definitieve ontwerp vraagt de architect de bouwvergunning aan. Als die is goedgekeurd en de omwonenden geen bezwaar tekenen, kunnen de werken starten.
  4. Bouw van de woning: In deze fase wordt natuurlijk je huis gebouwd. Een huis bouwen verloopt in verschillende stappen en de projectleider zorgt ervoor dat alles goed verloopt.
  5. Oplevering van je woning: Bij de voorlopige oplevering krijg je de kans om te controleren of alles correct en naar wens is uitgevoerd. Met de sleutels in je hand kan je dan eindelijk naar je nieuwe huis verhuizen. Een jaar later volgt de definitieve oplevering waarbij eventuele verborgen gebreken nog opgelost kunnen worden.

Een stevig stappenplan, waarbij je jou misschien afvraagt: ‘Hoelang duurt de bouw van een huis?’ Afhankelijk van of je zelf een huis bouwt of een huis laat bouwen, duurt het bouwen van een woning gemiddeld zes maanden tot twee jaar.

Goed om te weten: Dankzij de wet Breyne voor woningbouw ben je beschermd tegen verschillende zaken. Zo ben je als koper vooraf op de hoogte van de totaalprijs van het project, kan je genieten van tien jaar aansprakelijkheid voor zware en verborgen gebreken en mogen de schijven die je moet betalen niet hoger liggen dan de prijs van de uitgevoerde werken.

De kostprijs voor het bouwen van een huis hangt af van verschillende factoren: de locatie, de grootte van je huis, de materialen, de duurzaamheid, de bouwfirma, enzovoort. Er is ook een verschil in zelf een huis bouwen of een huis laten bouwen. Want wat je zelf doet, doe je goedkoper. Maar daarom natuurlijk niet beter. Een afweging die je zeker moet maken!

Uiteindelijk hangen de kosten van een huis bouwen voornamelijk af van de volgende factoren:

  • De prijs van de bouwgrond + registratierechten (12% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië) + notariskosten.
  • De prijs van de bouw + 21% btw.
  • De studiekosten, zoals de grondsondering, stabiliteitsstudie, epb-studie, luchtdichtheidstest, enzovoort.
  • Het ereloon van de architect: gemiddeld 6 tot 10% van de totaalprijs + 21% btw.
  • Andere: de werkuren (+21% btw), de veiligheidscoördinatie (+21% btw), de aansluiting van de nutsvoorzieningen.
  • Eventueel: de kosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Je kan op voorhand je hypotheek berekenen.

Goed om te weten: Vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022 geldt er een btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van woningen. Als je een nieuwbouw koopt of bouwt waar voorheen een ander pand stond (en je voldoet aan andere voorwaarden), betaal je 6% btw in plaats van 21% btw.

Je kan de kostprijs van je bouwproject financieren met een hypothecaire lening. De bank leent je geld en neemt in ruil dan een hypotheek op je bouwgrond of nieuwbouw. Als je een huis koopt, krijg je dat krediet in één keer van je bank. Als je een huis bouwt of laat bouwen dan maakt de bank pas kapitaal vrij wanneer je de facturen van de uitgevoerde werken moet betalen. Bij elke bank verschillen de limieten voor de opnameperiode van het volledige bedrag, net zoals de afbetalingsmogelijkheden. Sommige banken geven je de mogelijkheid om vanaf de eerste kapitaalopname meteen ook kapitaal en interesten af te lossen. Bij de meeste banken moet je echter pas kapitaal terugbetalen nadat je het volledige leenbedrag hebt opgenomen. Je betaalt in die tijd wel interesten en vanaf een bepaald moment ook een reserveringsprovisie voor het kapitaal dat je niet meteen opneemt.

Als je tijdens de bouw van je huis ook nog huur- of hypotheeklasten voor je huidige woning moet betalen, kan je met zware, dubbele lasten komen te zitten. Een oplossing is dan een overbruggingskrediet waarbij je voor een korte periode geld gaat lenen tot je met de verkoop van je oude woning de rest van je nieuwbouw kan betalen. Als je al een woonlening hebt voor je oude woning kan je die ook gewoon overdragen op je nieuw huis. Dat is goedkoper dan het afsluiten van een nieuwe lening, tenzij de rentevoeten nu plots veel lager zouden liggen.

Op zoek naar een hypothecaire lening om de bouw van je huis te financieren? Op TopCompare kan je eenvoudig en gratis de verschillende aanbieders en hun rentevoeten vergelijken. Alleen zo kan je de goedkoopste hypothecaire lening voor je bouwplannen vinden.

Laatst herzien: 30 december 2021




Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.