Hypothecaire lening

Wat is een overbruggingskrediet?

Door Jana Van Breusegem op 1 December 2017 | leestijd: 3 mn

overbruggingskrediet

Wat is een overbruggingskrediet?

Het overbruggingskrediet is een consumentenkrediet en kan de aankoop of bouw van uw nieuwe woning financieren in afwachting van de verkoop van uw oude woonst, zelfs wanneer uw huis nog niet is verkocht. Tijdens de overgangsperiode waarin u wacht op het geld van de verkoop betaalt u enkel de rente op het overbruggingskrediet (maandelijks, per zes maanden of jaarlijks, afhankelijk van uw bank). Het kapitaal betaalt u pas op het einde van de lening terug.

In sommige gevallen is er geen vast aflossingsschema en kan u zelf beslissen hoe u terugbetaalt, zolang het krediet maar is afbetaald op de afgesproken vervaldag. Zo laten sommige banken u toe alle kapitaal en interesten pas terug te betalen op het einde van de lening. Een overbruggingskrediet biedt u dus het comfort uw onroerend goed te verkopen tegen de beste prijs en op het geschikte moment terwijl u uw nieuwe woonst al kan financieren.

Lees onze gids: Welk krediet past bij mijn behoeften?

Voor wie is het overbruggingskrediet bedoeld?

Een overbruggingskrediet is vooral interessant wanneer u een nieuwe grond of nieuwbouw wilt kopen, of een huis gaat bouwen terwijl uw huidige woning nog niet is verkocht. Als u echter verwacht dat uw huis niet verkocht zal geraken binnen de looptijd van deze lening, dan is het beter om voor een alternatief te kiezen.

Wanneer u een overbruggingskrediet aangaat, moet u er rekening mee houden dat u vaak ook een hypothecaire lening zal moeten afbetalen, nieuwe inrichting, meubelen enzovoort. Zorg er dus voor dat u al uw financiën op een rijtje hebt vooraleer u uw overbruggingskrediet afsluit.

Via onze vergelijkingstool kan u alle leningen op de Belgische markt vergelijken en zo de meest geschikte lening voor u vinden.

Hoeveel kan ik lenen?

Het leenbedrag hangt af van de geschatte waarde van het onroerend goed dat u wilt verkopen en de hypotheek die nog openstaat op uw oud huis. Neem dit voorbeeld:

  • U bezit een huis dat u denkt te kunnen verkopen voor € 300.000, met een openstaande hypotheek van € 140.000.
  • De bank rekent erop dat u na verkoop van uw huis € 160.000 zal kunnen terugbetalen na aflossing van uw oude hypotheek. Voor dit laatste bedrag sluit u met uw bank een overbruggingskrediet af.
  • Uw nieuwe woonst kost € 400.000. Voor het resterende bedrag van € 240.000 spreekt u uw spaarcenten aan of gaat u een nieuwe hypotheeklening aan.

Als de verkoopopbrengst van uw onroerend goed wordt overschat, zal u zelf het verschil moeten bijpassen. Om problemen zoals deze te voorkomen nemen de meeste financiële instellingen een marge en lenen ze maximaal 80% van de geschatte waarde.

Voor hoelang kan ik lenen en tegen welke rente?

De rente van een overbruggingskrediet kan vast of variabel zijn. Ze is doorgaans hoger dan bij hypothecaire leningen maar lager dan bij een persoonlijke lening (een andere vorm van consumentenkrediet), aangezien de bank de uitbetaling van uw oude woning achter de hand heeft. Sommige banken zullen daarom een hypotheek vragen op uw oude woning.

Afhankelijk van de bank en uw financiële situatie zal u de rente per maand, per 6 maanden, jaarlijks of aan het einde van de leningstermijn moeten afbetalen.
Lees ons artikel: Lening afbetalen niet meer mogelijk: wat nu?

Uw huis is op het einde van het krediet niet verkocht

In dit geval kan de bank u een afbetalingsplan bieden. De bank kan ook voorstellen om de looptijd van uw overbruggingskrediet te verlengen of om te zetten in een hypothecaire krediet met een aangepast rentepercentage.

Wat als ik mijn overbruggingskrediet eerder wil aflossen?

Dit hangt af van de financiële instelling, maar over het algemeen zal u een wederbeleggingsvergoeding moeten betalen voor het eerder aflossen van uw krediet.

Vooraleer u een overbruggingskrediet ondertekent, is het van belang om de voor- en nadelen grondig af te wegen. Vraag uzelf ook af of u tijdig in staat zal zijn uw huidige woning te verkopen tegen de geschatte prijs.

Lees ons artikel: Werd uw lening geweigerd? Geef niet op!

Vergelijk hypotheekleningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen