Hypothecaire lening

Hypothecair mandaat: wat is dat?

Door Raquel Oliveira op 4 December 2018 | leestijd: 5 minuten

hypothecair mandaat

Wanneer u een onroerend goed koopt en een hypotheek afsluit, moet u een onderpand verstrekken aan uw kredietgever. Dit is omdat uw kredietgever ervoor moet zorgen dat hij het geld terug krijgt wat hem verschuldigd is in het geval u het krediet niet meer kan terug betalen. Meestal gaat deze garantie via de hypotheek, maar wist u dat er een andere mogelijkheid bestaat? Dit is het zogenaamde hypothecair mandaat, of de hypothecaire volmacht. TopCompare.be geeft u alle informatie die u moet weten over dit ingewikkelde onderwerp.

 

Definitie: Hypothecair mandaat

Het hypothecair mandaat, ook bekend als hypothecaire volmacht, is een authentieke akte die wordt samengesteld in het geval van een aankoop van een onroerend goed. Door dit mandaat moet u uw bank volmacht geven om beslag te leggen op het onroerend goed in geval van financiële moeilijkheden of wanneer dit passend wordt geacht. Dit alles kan zonder u van tevoren op de hoogte te stellen, omdat u uw kredietgever al toestemming hebt gegeven, met het mandaat. Het is echter wel zo dat zolang u geen hypotheek afsluit, u geen hypotheek kosten hoeft te betalen.

 

Wat is het verschil met een hypotheekregistratie?

Het hypothecair mandaat en de hypotheekregistratie (ook wel gewoon ‘hypotheek’ genoemd) zijn niet hetzelfde. In het eerste geval wordt er geen hypotheek gecreëerd, dat betekent dat u geen hypotheek kosten betaald en daarom uw onroerend goed niet als onderpand verstrekt vanaf het begin van de hypothecaire lening. Dus als u uw lening zonder problemen terugbetaalt, heeft dit geen invloed op uw financiën. Aan de andere kant, als u niet in staat bent om uw maandelijkse betalingen correct af te lossen, kan uw geldschieter beslag leggen op het onroerend goed en doorgaan met een hypotheekregistratie.

Meer informatie over dit onderwerp?Lees dan dit artikel

Het hypothecair mandaat is een echt zwaard van Damocles, zowel voor de kredietnemer als voor de kredietgever. Want de financiële instelling kan op elk moment beslissen om beslag te leggen op het onroerend goed zonder u hierover te informeren. Aan de andere kant, als u slechte intenties heeft, zou u het kunnen verkopen of een hypotheek kunnen nemen bij een andere bank. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk het vertrouwen moet zijn tussen de kredietnemer en de kredietgever.

 

Voor- en nadelen

Het hypothecair mandaat oftewel de hypothecaire volmacht is zeker interessant, maar het brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Hieronder vind u de voordelen en nadelen die u in overweging moet nemen bij het maken van uw keuze. 

Voordelen Nadelen
 • Lage kosten
 • Niet-geregistreerde volmacht bij de hypotheektermijn
 • Geen registratiekosten
 • Geen kantoorkosten
 • Kan gekoppeld worden aan hypotheekregistratie
 • De bank kan op elk moment het hypothecair mandaat omzetten in een hypotheek
 • Indien van toepassing omvat dit de registratievergoeding, naast de vergoedingen die betrekking hebben op het mandaat
 • Geen belastingvoordeel

Bieden alle banken dit hypothecair mandaat / hypothecaire volmacht?

Weinig financiële instellingen bieden hun klanten de mogelijkheid om een ​​hypothecair mandaat af te sluiten bij het aanvragen van een hypotheek. Er moet inderdaad vertrouwen van de bank zijn wilt u dit hypothecair mandaat ontvangen, het hangt dus af van welke relatie u met de financiële instelling heeft.

 

Kosten gerelateerd aan het hypothecair mandaat

 • Notariële akte
 • Onderzoeks- en zegelrechten
 • Notariële eedaflegging (identiek en verplicht voor alle notarissen)
 • €50.00 aan registratiekosten  

In tegenstelling tot een hypotheek, zijn de kosten die verbonden zijn aan een hypothecair mandaat laag. De bank hoeft zelfs geen contact op te nemen met het reserveringsbureau van de hypotheek, wat de kosten verlaagt. Bovendien is het niet noodzakelijk een notaris te raadplegen bij een een hypothecair mandaat. Maar hoewel het wel gebruikelijk is, kunt u een direct mandaat bij uw bank aanvragen, zonder een notaris te gebruiken om zo de notariskosten te vermijden.

 

Voorwaarden voor het verkrijgen van een hypothecair mandaat

Hoewel het mogelijk is, is het krijgen van een hypothecair mandaat vrij lastig. Dit is omdat de bank hier natuurlijk wel mee akkoord moet gaan en dit is echter niet zo makkelijk. Maar waarom? Het antwoord is simpel: zoals we hebben gezien is het lastig om te garanderen dat het geleende bedrag echt wordt terugbetaald. In het gevat dat een andere schuldeiser hetzelfde onroerend goed als onderpand neemt als garantie, en u niet in staat bent uw krediet terug te betalen aan de eerste schuldeiser, is het zeer waarschijnlijk dat het krediet niet meer wordt terugbetaald. Dit is de reden waarom u zult moeten bewijzen dat u in staat bent terug te kunnen betalen.

 

Kan ik profiteren van een belastingvoordeel?

Om in aanmerking te komen voor een belastingvoordeel, moet u als kredietnemer verzekerd zijn door een hypotheek. Dit betekent dat u hier in het geval van een hypothecair mandaat geen gebruik van kunt maken.

 

Is het mogelijk een hypothecair mandaat te combineren met een hypotheek?

Ja, dit is mogelijk. In het kader van een hypothecair mandaat / hypothecaire volmacht verleent u het recht aan de bank om een hypotheek op uw woning te plaatsen, mocht dit nodig zijn. Dus als u uw maandelijkse betalingen niet tijdig kunt terugbetalen, krijgt de bank een extra garantie om zich te dekken.

Met deze informatie kunt u de optie kiezen die het beste bij u past en waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag besparen!

 

Vergelijk hypotheekleningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen