Lening

Hoe de deeleconomie de persoonlijke financiën verandert

Door Jana Van Breusegem op 1 December 2017 | leestijd: 4 mn

Deeleconomie
Afgelopen jaren is de deeleconomie flink gegroeid. Dit nieuwe business model kan u o.a. terugvinden in de financiële sector, waar er websites zijn ontstaan om leningen tussen individuen te bemiddelen. Ontdek in het artikel van TopCompare.be alles over deze nieuwe manier van geld lenen.

De deeleconomie

De deeleconomie is een sector gebaseerd op gezamenlijke financiering. Dit is een economisch model waarbij goederen en diensten worden geruild tussen individuen. Het model is anders dan het standaard kapitalistische model omdat de nadruk ligt op samenwerking en mutualiteit. De deeleconomie heeft veel succes behaald en inmiddels bestaat er een groot aantal online samenwerkingsdiensten die deel uitmaken van onze levens. Enkele voorbeelden van initiatieven in de deeleconomie zijn Blablacar, 2dehands.be en Ecoconso.be.

Het fenomeen is ook de financiële sector niet vreemd, waar bedrijven het concept geleidelijk aan oppikken. Het concept van financiering door samenwerking creëert steeds meer diensten die worden aangeboden aan het grote publiek. Consumenten krijgen hierdoor steeds minder te maken met tussenpersonen. Hieronder vindt u de verschillende soorten online platformen die tegenwoordig bestaan:
Deeleconomie

Leningen tussen individuen

Lenen tussen individuen is een alternatief voor het traditionele banksysteem en kadert in het idee achter de deeleconomie. Deze dienst kan u beschouwen als een kleine revolutie, aangezien het toelaat om te lenen zonder financiële instellingen. De dienst richt zich grotendeels op microkrediet voor een specifiek doel, zoals het kopen van een auto, renoveren van een huis of het financieren van een reis.

Het proces is simpel: de kredietverstrekker geeft aan hoeveel hij kan en wil uitlenen in ruil voor terugbetalingen verhoogd met rente. Het rentepercentage zal afhankelijk zijn van het bedrag, de looptijd en het risico. De kredietverstrekker kan zelf beslissen met wie hij of zij zaken doet. Aan de andere kant van het proces bevindt zich de ontlener, die aangeeft welk bedrag hij of zij nodig heeft, waar het geld voor zal worden gebruikt en op welke looptijd hij of zij wil terugbetalen. Verder geeft de ontlener overige belangrijke informatie op; zoals inkomen, familiesituatie, krediethistorie, etc. Financiële instellingen zullen ongeveer hetzelfde vragen.

Lees onze gids: Hoe kan ik een lening aanvragen?

Leningen tussen individuen hebben als voordeel dat er geen kosten aan verbonden zijn voor de diensten van de bank, die vaak grote en kostelijke structuren hebben. De deeleconomie maakt het mogelijk om zaken te doen die niet alleen de kredietverstrekker toelaten winst te maken, maar vooral als doel hebben om elkaar te helpen.

De individuen staan centraal in de ruil. Hierdoor hebt u mogelijk een betere kans om een lening te krijgen, terwijl een financiële instelling uw aanvraag misschien zou weigeren. Het is een geschikt model voor ondernemers om nieuwe projecten mee te financieren. Daarnaast is het uiteraard een mooie investering voor de kredietverstrekker die een rendement kan ontvangen op zijn kapitaal.

Mozzeno, het eerste gezamenlijke financieringsplatform in België

Deeleconomie
Mozzeno is het eerste Belgische gezamenlijke financieringsplatform voor leningen tussen particulieren. Het werd in 2015 opgericht door Frédéric Dujeux en Xavier Laoureux. Het bedrijf gaat voort op het principe van de deeleconomie en maakt het mogelijk voor individuen tussen 18 en 64 jaar om online een krediet aan te vragen. Vervolgens kunnen kredietverstrekkers of “investeerders” kiezen aan welk soort profiel of project ze geld willen uitlenen.

Een investeerder kan geen volledig project alleen financieren omdat het risico dan te groot zou zijn. Vandaar dat de aangevraagde leningen in stukken wordt opgedeeld. Deze stukken worden “notes” genoemd. Iedere note heeft een bepaalde waarde afhankelijk van het risico. Investeerders kiezen zelf in welke note ze het meeste vertrouwen hebben en kunnen nadien het geld verstrekken aan de risicoklassen van hun keuze.

Voordelen

Voor investeerders

  • Uw geld wordt aan het werk gezet: dankzij de rente krijgt u meer geld terug dan wanneer u er niets mee doet (in de veronderstelling dat uw lening volledig wordt terugbetaald).
  • U spreidt uw risico: het platform zorgt ervoor dat u meerdere kleine investeringen maakt.
  • Altruïsme: u helpt mensen om hun dromen te verwezenlijken.

Voor ontleners

  • Mozzeno biedt kortingen aan ontleners die op tijd terugbetalen.
  • U betaalt minder of meer afhankelijk van het risico op wanbetaling. Daarom kan u van lage rentevoeten genieten als u een goed kredietprofiel en -geschiedenis heeft.
  • De rente gaat grotendeels naar individuen.

Een woordje uitleg van Xavier Laoureux, medeoprichter van Mozzeno

Mozzeno.com is het eerste collaboratieve platform dat particulieren toelaat om een lening te verkrijgen die onrechtstreeks gefinancierd wordt door andere particulieren.

Wij bieden competitieve rentevoeten, mede dankzij de beloning dat u zal verkrijgen bij een correcte terugbetaling van uw lening. Wij zijn ook de enigen die de unieke kans bieden om de interesten op uw lening door te storten aan andere particulieren.
Bovendien kunnen alle procedures online gedaan worden, zelfs de handtekening.

Mozzeno staat op de lijst van financiële instellingen op TopCompare.be. U kan uw gewenst kredietbedrag gratis simuleren met onze vergelijkingstool zodat u traditionele leningen kan vergelijken met de leningen van Mozzeno. Misschien kan u wel voordeliger lenen dankzij de deeleconomie?

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen