Een huis kopen: kom meer te weten over het kopen van een woning of appartement

Lees meer over de keuzes, het stappenplan en de kosten bij het kopen van een huis. Vergelijk en vind een woonlening voor je nieuwe huis!

Hypothecaire lening in België

Het kopen van een huis of appartement is een belangrijke levensbeslissing. De zoektocht naar een woning begint vaak bij een nieuwe stap in je leven. Misschien is het eindelijk tijd om het ouderlijke nest te verlaten? Wordt je gezin wat groter? Ga je voor de eerste keer samenwonen met je lief? Of ben je op zoek naar een plek om de rest van je leven in door te brengen?

Tijdens je zoektocht naar een woning zullen er heel wat vragen de revue passeren. Toch is de eerste vraag vaak de volgende: “Ga je een huis kopen of huren?” Een huis kopen is immers een belangrijke beslissing waar je goed over moet nadenken en één met gevolgen voor de rest van je leven. We geven je dus graag enkele redenen waarom een woning kopen een goed idee kan zijn:

  • Een eigen huis of appartement kopen is een goede langetermijninvestering.
  • Als je van plan bent om lang op dezelfde plek te wonen, is kopen goedkoper dan huren.
  • Vastgoed stijgt al jaren in waarde. Als je beslist om je huis te verkopen, is het mogelijk dat je woning meer opbrengt dan wat jij ervoor hebt betaald.
  • Een eigen woning is een fijne plek om in thuis te komen. Je kan alles inrichten naar je eigen smaak.

Een huis kopen gebeurt natuurlijk volgens een heel proces. Hier vind je een handig stappenplan voor het kopen van een woning:

  1. Bepaal je budget: Het is belangrijk om eerst je budget te bepalen om te weten naar welke type woningen je kan zoeken. Een bank of kredietmakelaar kan je hierbij helpen.
  2. Zoeken naar je droomwoning: Je kan zelf op zoek gaan via online immosites of de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar.
  3. Bod: Na eventueel wat onderhandelen, kan je bieden op de woning die je wilt kopen. Hou ermee rekening dat zowel een mondeling als een schriftelijk bod bindend is.
  4. Optie: Als je nog niet volledig zeker bent van de aankoop, kan je eerst een optie nemen op de woning. Gedurende een bepaalde tijd wordt het pand dan voor jou gereserveerd.
  5. Compromis ondertekenen: Van zodra het bod aanvaard en ondertekend is, kan het compromis of de voorlopige verkoopovereenkomst * opgesteld worden. Dit is een schriftelijke bevestiging van de verkoopovereenkomst tussen de koper en de verkoper.
  6. Hypothecaire lening aanvragen: Tijdens het opstellen van de verkoopovereenkomst, kan je op zoek naar een woonlening. Het voorstel van de bank vervalt als de akte niet binnen de vier maanden na het aanvragen van de lening is ondertekend.
  7. Registratierechten betalen: Tussen het compromis en het opstellen van de notariële akte moeten de registratierechten betaald worden.
  8. Verkoopdossier en notariële akte opstellen: De notaris stelt een verkoopdossier op met allerlei verplichte documenten en attesten, zoals het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het energieprestatiecertificaat, het keuringsverslag van de elektrische installatie, enzovoort. Hij onderzoekt ook of jij als koper eventuele schulden hebt openstaan. Met deze informatie stelt hij binnen vier maanden de notariële akte op.
  9. Notariële akte verlijden en overschrijven: De akte moet voorgelezen en ondertekend worden door de koper en de verkoper. Nadien kan de notaris zorgen voor de overschrijving van de akte op het hypotheekkantoor. Pas hiermee is de overdracht officieel dus de notaris probeert dit proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Hier moet je ook de notariskosten betalen.
  10. Verhuizen: Na een bepaalde periode (vastgelegd in het contract) kan je eindelijk gaan wonen in je nieuwe huis of appartement.

*Je kan een verkoopovereenkomst met opschortende voorwaarde laten opstellen. Het akkoord is in dit geval enkel geldig als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo kan de verkoop bijvoorbeeld enkel doorgaan als de koper een woonlening kan krijgen om de koop te financieren. Ook kan het gaan over bepaalde vergunningen die de koper eerst moet zien te krijgen. De notaris kan helpen met het precies opstellen van de voorwaarden in deze verkoopovereenkomst.

Als je een huis of appartement wilt kopen, heb je de keuze tussen een nieuwbouw of een bestaande woning. Er zijn verschillende voor- en nadelen aan beide opties verbonden en uiteindelijk is de keuze altijd afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, budget en toekomstplannen. Een nieuwe woning voldoet bijvoorbeeld aan de strengste energienormen en heeft een modernere inrichting. Een oudere woning heeft dan weer een charmant karakter, is waarschijnlijk wat goedkoper en kan je leuk renoveren.

Een belangrijk verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw zijn de verkooprechten die je betaald. Bij de aankoop van een onroerend goed betaal je immers een soort van belasting op de aankoopprijs. Voor een woning die al bestaat, betaal je registratierechten (tarief afhankelijk van de regio), terwijl je voor een nieuwe woning een btw-tarief van 21% betaald. Een woning wordt als nieuw beschouwd tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar nadat het huis voor het eerst werd bewoond. Als het huis bijvoorbeeld voor het eerst werd bewoond in april 2019 dan wordt het tot 31 december 2021 als nieuw beschouwd. Als een particulier de nieuwbouwwoning verkoopt, kan deze kiezen tussen het btw-stelsel of registratierechten.

Je kan ook een huis, appartement of ander pand kopen als investering. Dan ga je niet zelf - of toch niet meteen - in het pand wonen, maar ga je het verhuren aan andere mensen. Investeren in vastgoed is populair en vooral ook een verstandig alternatief voor het geld dat ligt te slapen op je spaarboekje. Je spaarrekening brengt niets meer op, terwijl je eigenlijk ook winst kan maken met vastgoed. Elke maand kan je immers rekenen op huurinkomsten. Daarbij is vastgoed ook een stabiele belegging op lange termijn omdat onroerend goed in waarde blijft stijgen.

Bij een vastgoedinvestering komt natuurlijk heel wat kijken. Zo moet je nadenken over de locatie en het type pand, hoe je jouw onroerend goed zal financieren en hoe je huurders zal vinden voor je pand. Vastgoed- en kredietmakelaars kunnen je hierbij alvast helpen.

Als je een huis of appartement koopt, betaal je meer dan alleen de aankoopprijs van de woning. Naast het bedrag dat je neertelt om de woning te kopen, hou je best ook rekening met de volgende kosten bij de aankoop van een woning:

  • Registratierechten bij bestaande woning: Je betaalt een belasting op de aankoopprijs van je woning.
  • Btw bij nieuwbouw: Je betaalt 21% btw. Voor bouwgrond betaal je afhankelijk van de doeleinden btw of registratierechten.
  • Ereloon notaris: Je betaalt de notaris voor al het werk dat komt kijken bij de aankoop van je woning.
  • Administratiekosten: Je betaalt de notaris voor het opzoekingswerk, zoals het opvragen van verplichte documenten en attesten.
  • Kosten hypothecaire lening: Als je een woonlening afsluit om je woning te financieren, betaal je de rentes en de kosten voor het aangaan van een krediet.

Verder moet je ook rekening houden met de kosten die komen kijken bij het inrichten van je nieuwe woning, de jaarlijkse onroerende voorheffing, eventuele verzekeringen zoals een brandverzekering en schuldsaldoverzekering, enzovoort.

Om de aankoop van je huis of appartement - of eender welk onroerend goed - te financieren, kan je een hypothecaire lening aangaan bij een kredietverstrekker. De bank of kredietverlener leent je dan geld en neemt in ruil een hypotheek op je pand. Zo hebben ze een garantie dat je het geleende bedrag zal terugbetalen. Hoeveel je kan lenen en tegen welk rentetarief hangt af van onder andere jouw financiële situatie, de aankoopprijs van je huis, de voorwaarden van de bank en dergelijke.

Voor je een hypothecaire lening afsluit, is het een goed idee om de kredieten en bijhorende rentetarieven bij verschillende banken te vergelijken. Zo weet je zeker bij welke bank je de goedkoopste woonlening met de beste voorwaarden kan krijgen. Je kan woonkredieten vergelijken door een bezoekje te brengen aan de verschillende kredietgevers of je kan gratis online vergelijkingstools gebruiken. Op TopCompare kan je snel en eenvoudig verschillende aanbieders vergelijken!

Laatst herzien: 30 december 2021




Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.