Lening

Een lening nodig maar ze geven u geen? Geef niet op!

Door Jana Van Breusegem op 2 November 2017 | leestijd: 5 mn

lening geweigerd

U heeft geld nodig voor een nieuwe auto, de oprichting van uw bedrijf of om uw lekkende dak te repareren. U dient een verzoek voor een lening in met alle nodige documenten. Werd uw lening geweigerd? Dat kan. Vooraleer u de strijd aangaat met uw bank is het belangrijk om te weten waarom uw verzoek werd geweigerd. Zo kan u een nieuwe teleurstelling voorkomen. Heeft u het niet voor een lening via uw bank? Een particuliere lening zonder bank is ook een mogelijkheid.

Banken zijn in het algemeen zeer terughoudend als het gaat over het toekennen van een lening. Het is immers niet alleen een risico voor u, maar ook voor hen. Financiële instellingen willen de schulden van particulieren beperken en zo de niet-terugbetaling van schulden voorkomen.

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

Lees ons artikel: Uw schuldenlast onder controle houden: 6 handige tips!

Dat is logisch, want waarom zou de bank geld lenen aan iemand die er niet mee om kan gaan of het geleende bedrag niet terug kan betalen? Als uw lening geweigerd werd, kan dit om diverse redenen zijn. De meest voorkomende zetten we hieronder voor u op een rij:

U staat op de zwarte lijst

Helaas bent u geregistreerd op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Vooraleer kredietgevers een nieuwe lening mogen verstrekken, moeten ze eerst contact opnemen met de CKP. Als blijkt dat u op de zwarte lijst staat, mag de kredietgever u geen krediet meer geven.

Wanneer u een kredietovereenkomst heeft getekend (bijvoorbeeld voor een lening of een hypotheek) is de kredietgever wettelijk verplicht om uw identiteit en de kenmerken van de overeenkomst kenbaar te maken. Als u uw aflossingen na drie maanden nog niet of onvolledig heeft betaald, dan zal de kredietgever dit moeten rapporteren en komt u op de zwarte lijst terecht.

Het kan ook zijn dat uw lening geweigerd werd omdat u op de lijst met niet-gereglementeerde registraties (ENR) staat. Op deze lijst staan (nog) niet afbetaalde leningen die niet zijn opgenomen door de CKP. U komt op deze lijst te staan als u uw rekeningen na drie maanden nog niet heeft afbetaald.

Lees ons artikel: Waarom u een plekje op de zwarte lijst moet vermijden

U heeft niet het juiste profiel

Als u werkloos bent en jonger dan 25 jaar is het erg moeilijk om een lening te verkrijgen. Wanneer u geen financiële garanties kan geven óf in de schulden verkeert dan bestaat er een grote kans dat uw lening geweigerd wordt. Banken hechten veel belang aan het feit of u in een instabiele financiële situatie verkeert of niet. Uw leeftijd, het aantal kinderen ten laste, uw inkomen, andere lopende leningen, uw solvabiliteit zijn enkele criteria waar de financiële instelling banken rekening mee zal houden om uw lening al dan niet goed te keuren. Een schuldverleden of problemen met het terugbetalen van eerdere leningen zullen niet in uw voordeel spelen.

Een stabiele professionele situatie, een goed inkomen, betrouwbare solvabiliteit en een stabiel spaarvermogen zal helpen voorkomen dat uw lening geweigerd wordt. Wilt u een lening aangaan zonder de tussenkomst van uw bank? Neem dan een kijkje op onze P2P-pagina.

Uw budget is ontoereikend

Als u een lening wilt bekomen, dan moet de bank allereerst uw profiel en budget bekijken. Als het bedrag veel hoger ligt dan hetgeen u op uw rekening heeft staan en het blijkt meer te zijn dan uw terugbetalingscapaciteit aankan, dan zal het moeilijk zijn om het hele bedrag te verkrijgen. De bank zal in principe kijken naar wat u maandelijks terug kan betalen en of er daarnaast nog naast voldoende geld overblijft voor uw dagelijkse leven. U kan steeds onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke lening het beste bij u past.

Als u onvoldoende waarborgen heeft om alsnog de bank gerust te stellen, wordt uw verzoek waarschijnlijk afgewezen. U kan altijd iemand voordragen om als borgsteller of mede-ontlener op te treden. Indien deze persoon wel voldoende financiële capaciteiten bezitten, kan helpen vermijden dat uw lening geweigerd wordt.

Bovenstaande punten zijn de belangrijkste redenen waarom een kredietaanvraag vaak wordt afgewezen. Eventuele oplossingen worden in onderstaande paragrafen uiteengezet.

refus

Lening geweigerd: wat kan u doen om alsnog een krediet te verkrijgen?

  • Als u op de zwarte lijst staat

In deze periode is er maar weinig dat u kunt doen. Het belangrijkste is dat u uw leningen weet af te lossen om zodoende van de zwarte lijst te geraken. Als u al uw schulden heeft afgelost, zal u alsnog één jaar op de lijst blijven staan. Pas daarna zal uw naam van de lijst verwijderd worden.

Na die tijd heeft u de mogelijkheid om opnieuw een lening aan te vragen. Mocht u uw kredieten echter niet kunnen terugbetalen, dan zal u voor 10 jaar op de zwarte lijst blijven staan. Een nieuw krediet gedurende deze periode bekomen, zal onmogelijk zijn.

  • Ga naar een andere bank

Elke bank heeft haar eigen regels en criteria. Als uw verzoek is afgewezen bij de ene bank, zou het kunnen dat de aanvraag wel wordt geaccepteerd bij een andere bank. Blijf dus niet bij één optie hangen, maar kijk naar andere mogelijkheden. Ons vergelijkingstool kan u helpen om te bepalen voor welke bank u op het eerste zicht wel in aanmerking komt.

  •  Bied zekerheid

Als u het vertrouwen van uw bank in eerste instantie niet kunt winnen, aarzel dan niet om anderen te vragen u hierbij te helpen. Misschien kunnen uw ouders, grootouders of vrienden de bank overtuigen met hun financiële stabiliteit, bijvoorbeeld door op te treden als borgsteller.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze persoon garant staat voor een stabiel inkomen, een goede baan en voldoende vermogen om de lening te kunnen terugbetalen. De borgsteller heeft zelf idealiter geen problemen met een bank gehad in het verleden. Wees daarom voorzichtig met uw keuze!

  • Zorg voor een goede balans

Doe een poging om geld te besparen en uw budget in balans te brengen. Goede gewoonten leren u hoe u uw budget het best kunt beheren. Probeer bovendien geld te sparen op onnodige uitgaven.

Lees ons artikel: 7 tips voor een gezond budget

  • Wees bereid om het bedrag te laten zakken

Als het bedrag dat u graag wilt ontvangen lastig te verkrijgen is, verlaag dan het bedrag van de lening. Het kan zijn dat de bank de som te hoog vindt. Probeer daarom een beter doordachte aanvraag in te dienen. Een particuliere lening kan ook op een oplossing zijn. Wellicht heeft u dan meer kans!

  • Wees geduldig

Elke kredietaanvraag vraagt tijd om dit te verwerken. De bank moet telkens opnieuw diverse zaken zaken en dossiers raadplegen. Wacht dus rustig af.

In de tussentijd kan u onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke lening het beste bij u past dankzij een simpele berekening.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen