Lening

Leningsaanvraag optimaliseren: ontdek hier hoe!

Door Jana Van Breusegem op 1 December 2017 | leestijd: 4 mn

leningsaanvraag

Eens in het leven doet er zich een moment voor waar u geld nodig heeft dat op dat moment niet op uw bankrekening staat. U wilt een nieuwe auto aanschaffen, een huis kopen of uw vakantie financieren. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw leningsaanvraag ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd? Lees hieronder de 6 tips van TopCompare.be om uw leningsaanvraag optimaal voor te bereiden.

1. Zorg dat u niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat

Als u uw leningen niet op tijd aflost kan dit een plek op de zwarte lijst tot gevolg hebben. Wanneer u op de zwarte lijst staat, is het onmogelijk om een nieuwe lening aan te vragen. Zelfs wanneer u al uw leningen heeft afbetaald, zal u nog 12 maanden op de lijst blijven staan. Als uw schulden zich opstapelen en u ze niet kan afbetalen, blijft u voor 10 jaar op de lijst staan. Voor meer informatie kan u altijd ons artikel raadplegen.

Lees ons artikel: Uw schuldenlast onder controle houden: 6 handige tips!

2. Besteed aandacht aan uw profiel

Het is belangrijk dat u kan aantonen dat u goed met uw geld kunt omgaan. Bij de leningsaanvraag zal de bank namelijk altijd uw profiel bekijken. Voorkom daarom dat u bijvoorbeeld 6 maanden voor het indienen van uw leningsaanvraag wordt betrapt op het niet (terug)betalen van uw rekeningen. Als uw maandelijks inkomen niet hoog is, probeer dan aan te tonen dat u wel in staat bent wat te sparen. Wanneer u daarentegen een hoog inkomen heeft, laat dan zien dat u niet al uw geld direct spendeert.

Wanneer u recent bent afgestudeerd of net bent begonnen met een nieuwe baan, zal het lastiger zijn om een lening te verkrijgen. Als u ondanks deze omstandigheden in staat blijkt te zijn om uw maandelijkse rekeningen af te betalen, dan maakt u toch een grote kans.

Een goede vuistregel is dat uw maandelijkse lasten van al uw leningen niet hoger zijn dan één derde van uw netto maandinkomen. Het is immers belangrijk dat u ook nog geld overhoudt voor uw dagdagelijkse uitgaven en kleine onverwachte kosten links en rechts.

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

Lees ons artikel: Hoe millenials over hun persoonlijke financiën denken

3. Doe een eigen inbreng

Dit punt kan erg belangrijk zijn bij bijvoorbeeld de leningsaanvraag voor een hypotheek. Hoe hoger uw eigen inbreng in de lening is, hoe hoger de kans op aanvaarding en vaak hoe lager de rente. De eigen inbreng kan bijvoorbeeld bestaan uit spaargeld, de opbrengsten van de verkoop van uw oude huis of een schenking of erfenis.

De kans is klein dat u een hypothecaire lening krijgt met een inbreng van minder dan 10% van het aankoopbedrag. De bank gaat ervan uit dat u minstens de registratierechten uit eigen zak kan betalen (10% in Vlaanderen en 12,5% in Brussel en Wallonië). Een goede vuistregel is om 20%-40% van de totale aankoopsom met eigen middelen te kunnen betalen.

4. Balanceer de looptijd met de rente

Het is belangrijk om tijdens uw leningsaanvraag een goed evenwicht te vinden tussen de looptijd van uw lening, de maandelijkse afbetaling en de rente. Enerzijds zal u voor hetzelfde bedrag vaak een hogere rente betalen als u over een langere periode leent. Anderzijds heeft dezelfde lening over een langere periode het voordeel dat u maandelijks lagere bedragen moet aflossen. U bekijkt best tot welke maandelijkse aflossingen u in staat bent om de duurtijd van de lening in functie daarvan te kiezen.

5. Kies de juiste bank

Elke bank heeft haar eigen kredietbeleid. Voel u daarom vrij om de diverse banken te vergelijken. U zal beseffen dat sommige banken beter bij uw profiel passen dan andere. Daarnaast specialiseren bepaalde banken zich in bepaalde financiële producten met heel scherpe tarieven, bijvoorbeeld autoleningen en minder op andere.

Via onze vergelijkingstool kan u alle leningen op de Belgische markt vergelijken en kan u zien welke lening het beste bij u past.

Lees ons artikel: Werd uw lening geweigerd? Geef niet op!

6. Draag een borgsteller voor

Wanneer u er niet in slaagt het vertrouwen van de bank te winnen, kan u altijd een familielid of geliefde vragen om borg te staan voor uw krediet. Er bestaan verschillende vormen van borg :

  • Gewone borg: wanneer u niet in staat bent om uw schulden af te betalen, zal de schuldeiser zich in eerste instantie op uzelf verhalen. De schuldeiser zal zich pas tot de borg wenden nadat hij er niet in geslaagd is bij u verhaal te halen.
  • Hoofdelijke borg: de hoofdschuldenaar en de borg staan op gelijke voet. De schuldeiser kan de gehele schuldvordering zowel bij u als bij uw borg opvragen, zonder dat de schuldeiser moet aantonen dat u insolvabel bent.
  • Ondeelbare borg: verschillende mensen staan borg. De kredietnemer heeft het recht om de volledige som van de lening te vragen van een van de borgen.
  • Beperkte borg: het bedrag of de duur van de borg is beperkt.
  • De hypothecaire borg: in dit geval kan de borg, bijvoorbeeld de ouders van de zoon of dochter die een leningsaanvraag wilt indienen, een hypotheek verlenen op het huis als garantie.

Het indienen van een leningsaanvraag moet een weloverwogen beslissing zijn. U moet er immers zeker van zijn dat u uw lening kan terugbetalen. Om de beste leningen te vinden waarvoor u in aanmerking komt, kan u onze vergelijkingstool gebruiken.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen